Vyhlášení Ceny Czech Grand Design 2012 se blíží

Vyhlášení Ceny Czech Grand Design 2012 se blíží

Tisk

czech design 200Již posedmé budou 16. března 2013 ve Stavovském divadle slavnostně uděleny Ceny Czech Grand Design 2012, jež mají za cíl upozornit veřejnost na mimořádné počiny v oblasti designu za uplynulý rok. Celkový vítěz je tradičně pověřen návrhem trofeje pro další rok, kterou předá svému nástupci.  Nominační výstava Czech Grand Design kategorie Objev roku s výtvory dosud nepříliš známých talentů probíhá od 2. února do 31. března 2013 ve Window Gallery České spořitelny.

 Dvojice designérů Zdeněk Vacek a Daniel Pošta, kteří loni zvítězili hned ve dvou kategoriích - Grand Designér a Designér šperků, navrhli originální cenu pro vítěze Czech Grand Design 2012. Ta dostala podobu špejle omotané cukrovou vatou, jež podle tvůrců dokonale vystihuje krásu, sladkost a pomíjivost okamžiku výhry. Absolutní vítěz ji dokonce získá ve zlaté variantě. Zdeněk Vacek s Danielem Poštou loni získali cenu za kolekci šperků Virus a koncept značky Zorya. V kolekci Virus experimentovali s chemickými procesy. Společnost Preciosa se s nimi spojila při realizaci speciálního projektu, jehož výsledkem byl fenomenální krystalový lustr. Svítidlo obrostlé křehkými kamencovými krystaly je v současnosti k vidění v galerii Křehký.

Akademie designu České republiky, která je tvořena 51 aktivními kurátory, teoretiky a publicisty z České republiky i ze zahraničí, nominovala v prvním kole 134 subjektů s celkem 206 projekty. Opět budou vyhlášeni vítězové v osmi kategoriích: Designér roku, Designér šperku roku, Grafický designér roku, Fotograf roku, Módní designér roku, Obchod roku a Výrobce roku a v neposlední řadě Objev roku – Cena Preciosy. Akademie designu ČR také tradičně uvede osobnost do síně slávy a vyhlášena bude rovněž Cena veřejnosti a Grand designér roku, který se stane autorem trofejí pro Ceny Czech Grand Design 2013.

czech design3

Hlavním partnerem letošního ročníku udílení prestižních Cen Czech Grand Design 2012 se stala společnost Preciosa – lustry, Kamenický Šenov. Rozhodla se tak podpořit talentované designéry a umělce. Ředitelka pro obchod a marketing společnosti Kristina Farris ke vzájemné spolupráci říká: „Když talentovaní designéři spojí nejmodernější technologie s třísetletou tradicí, vznikají jedinečné produkty, které chytí za srdce každého milovníka designu napříč generacemi.“ Výherce kategorie Objev roku získá možnost realizovat svůj návrh v Preciose a navíc se podívá na světoznámou přehlídku designu Salone del Mobile v Miláně.

Foto: FB profil


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Francisův Motiv koní při poslechu uklidní
ImageCož je tak trochu překvapení, protože, jak jinak, začínáme vraždou. Mezi hlavní příjemné záležitosti tohoto CD  patří totiž hlas Reného Přibila. Ač jsem se snažila představit si jakékoliv rozhlasové zpracování méh...

Z archivu...


Literatura

Zmrzlinové sedmé nebe: Léto v růžovém obalu, které musíte mít!

ymry 200Britskou redaktorku Abby Clementsovou v Česku až do teď nikdo neznal. A to přitom v roce 2010 napsala knihu Meet me under the Mistletoe, která se v Británii takřka okamžitě stala bestsellerem. Díky nakladatelství Argo se teď sympatická žena žijící v ...

Divadlo

Testosteron byl masakr

testosteron 200Městské divadlo Zlín na začátku své 73. sezóny přišlo s komedií polského autora Andrzeje Saramonowicze Testosteron, která má velké ambice stát se velmi oblíbeným titulem.

...

Film

Festival francouzského filmu

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní ...