Filozofie německého osvícenství vám rozšíří obzory

Filozofie německého osvícenství vám rozšíří obzory

Tisk

Filozofie německého osvícenstvíAť už patříte mezi studenty vysokých škol, historiky, literární vědce, pedagogy či upřímné a opravdové zájemce o filozofii, nová kniha zkušeného autora moderních filozofických děl, Martina Bojdy, vám může pomoci rozšířit si obzory. Tentokrát se vědec zaměřil na představitele doby osvícenství, a to nejen racionalistické německé filozofy, ale i další osobnosti tehdejšího umění a kultury či vědy. Knihu vydalo nakladatelství Academia.

Kniha je odborná, to je potřeba zdůraznit či připomenout, přečíst si tak můžete kvalitní informace nejvyšší odbornosti a seznámit se s názory a díly i méně známých filozofů, které jste třeba neznali. Kant, Schiller, Goethe, Leibniz, Hegel, Herder, to jsou známá jména, že ano? Co třeba však Winckelmann, Klopstock, Lossius a mnozí další? Líbí se mi, že autor knihy představuje komplexně tehdejší myslitele, například estéty, německé básníky a literáty, antropology, přírodovědce a další osvícenské osobnosti, nejen známé filozofy. Knížka určitě stojí za přečtení v případě, že se o toto období zajímáte. Možná mi trochu chybí přehlednější rozčlenění jednotlivých osobností, ale je třeba brát v úvahu, že cílem autora nebylo představit jen jednotlivá jména, ale tematický okruh a určitou oblast, kde myšlenky a názory na sebe navazují a vše plyne v jednom kontextu. Jako skvělou a ucelenou syntézu dějin německého myšlení v době osvícenství tuto knihu rozhodně vnímám. 

Níže přidávám anotaci:

Kniha je pokusem o syntézu dějin německého myšlení epochy osvícenství, sahající od Ch. Thomasia a G. W. Leibnize až po Schillera či Jeana Paula, jaká v moderní literatuře chybí. Ukazuje konstituci moderní německé filosofie v souvislostech s kulturními a společenskými dějinami 18. století a sepětí osvícenského racionalismu s jejich modernizačními prvky. Osvícenství se v politicky roztříštěném a zaostalém německém prostředí vyvíjelo nikoli odvržením, nýbrž složitou konverzí dosavadní duchovní tradice, a prosazovalo se jako genuinně křesťansko-humanistický projekt navazující na lutherskou reformaci. K jeho zásadním rysům patřilo propojení s tvorbou moderní občanské kultury, s rozvojem knižního trhu, žurnalistiky, světského umění a empirických věd. Úměrně tomu se kniha nevěnuje pouze univerzitní filosofii a teoretickým spisům, nýbrž také prezentaci filosoficky fundovaných postojů v estetice, dějepisectví, kazatelství či v krásné literatuře. Právě v německém osvícenství se zrodila estetika jako samostatná věda a prostřednictvím básnictví a jeho reflexí docházelo k celospolečenskému šíření osvícenských idejí, k utváření čtenářské, kritické a debatující veřejnosti.

 Filozofie německého osvícenství

Název: Filozofie německého osvícenství
Autor: Martin Bojda
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2024
Počet stran: 524
Hodnocení: 100%

https://www.academia.cz/filosofie-nemeckeho-osvicenstvi--bojda-martin--academia--2024


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přiznám se, že jako správný staromilec současné pohádky nesleduji, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana foto perexDíky tomu, že působila roky v šumperském divadle a od roku 2015 je v angažmá pražského Švandova divadla, není pochyb o tom, že si Bohdana Pavlíková zahrála desítky krásných rolí a že je zkušenou hereč...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Památkáři prosí: Pomozte s vyhledáváním ztracených starožitností

cirkevni pamatky200

Oddělení evidence movitých památek při generálním ředitelství Národního památkového ústavu hledá dobrovolníky, kteří by památkářům prostřednictvím internetu pomáhali s vyhledáváním předmětů ztracených z mobiliárních fond...

Z archivu...


Literatura

„Žižkov je fakt dobrej“

vsichni-sou-trapny 200V nakladatelství HOST vyšla kniha Simony Bohaté s názvem Všichni sou trapný pojednávající o radostech a strastech pražského Žižkova v časech normalizace.

 

...

Divadlo

Veselé paničky windsorské: sólo pro Bolkovu pantomimu

vesele panicky windsorskeŘíká se, že hru Veselé paničky windsorské si u Shakespeara objednala přímo královna Alžběta. V představení Jindřich IV. se jí totiž zalíbila postava rytíře Jana Falstaffa a chtěla h...

Film

Co znamená mít dobrý sex se dozvíte v novém snímku Hodně štěstí, pane Veliký

hodne stesti 200V polovině července, konkrétně 14.7., vtrhne do českých kin komediální drama s názvem Hodně štěstí, pane Veliký. Snímek plný sexuálního napětí, lehkých postelových scén a humoru je také o touze po opravdovém a nepředstíraném orgasmu. V hl...