Jak vypadala strastiplná cesta za svobodou?

Jak vypadala strastiplná cesta za svobodou?

Tisk

Na cestě za svobodou perexSvoboda není samozřejmost. To poznali i naši předkové po roce 1948. Mnozí z nich se rozhodli zkusit štěstí a emigrovat, protože tušili, že nový režim jim nebude přátelsky nakloněný. Jak taková cesta za svobodou probíhala?


Rozhodně nebyla snadná. Svět nebyl na takové množství emigrantů připravený, a tak museli uprchlíci strávit nějaký čas v uprchlických lágrech. Tam organizovali školní výuku i divadlo a vydávali si vlastní noviny a časopisy. K tomuto specifickému stylu života je dohnaly nelehké podmínky.

Seznamte se s téměř zapomenutou kapitolou našich dějin
Knihu Na cestě za svobodou: Češi v uprchlických táborech po únoru 1948 napsal český autor Martin Nekola, který se věnuje psaní literatury faktu zaměřené především na československý exil po únoru 1948 a krajany ve světě. Kromě toho pravidelně přednáší na amerických univerzitách.

Ve své novince se rozhodl zpracovat téměř zapomenutou kapitolu našich dějin a stručně a srozumitelně s ní čtenáře seznámit. Aby pochopil jednotlivé souvislosti, osobně se sešel s pamětníky či jejich potomky a nasbíral cenné reálie, jako jsou například dopisy, letáky a osobní doklady.

Silné osobní výpovědi pamětníků a jejich potomků
I když se jedná o literaturu faktu, je text čtivě napsaný, takže je kniha vhodná i pro lidi, kteří o tomhle tématu nic nevědí. Autor s lehkostí vysvětluje vzniklou situaci a prokládá fakty i osobními výpověďmi pamětníků nebo jejich potomků. A právě tyhle části jsou těmi nejsilnějšími momenty z celé knihy. Jsou autentické, upřímné, mrazivé a vypovídají o něčem, co si dnes už nedokážeme ani představit.

Text vhodně doplňuje spousta černobílých fotografií, které zobrazují místa i lidi, o nichž kniha pojednává. Nechybí ani ukázky různých dokumentů, listin, pohlednic a map, díky nimž je tato kniha komplexním a uceleným svědectvím o nelehké době.

Na cestě za svobodou 1

Na cestě za svobodou: Češi v uprchlických táborech po únoru 1948
Autor: Martin Nekola
Žánr: historie, literatura faktu
Vydáno: Universum, 2020
Počet stran: 192

Hodnocení: 90%

Knižní klub_Na cestě za svobodou


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Generál Heliodor Píka a jeho vrazi: Poučme se z minulosti!

general heliodor pika a jeho vrazi 200V červnu vyšla u nakladatelství Cosmopolis životopisná kniha Ladislava Vrchovského Generál Heliodor Píka a jeho vrazi. Příběh podle skutečné události o jedné z prvních obětí komunistického rež...

Z archivu...


Literatura

I slavní mají právo na lásku

Osudove lasky 200Láska patří mezi nejryzejší a nejušlechtilejší city, jakými lidská bytost dokáže oplývat. A protože je člověk tvorem jedinečným, tak i samotné jeho prožívání a vnímání lásky má mnoho podob. Někdy však i tato emoce musí být podřízena...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Prestižní soutěž Jameson Done in 60 Seconds v režii Jameson whiskey je zpět!

altV letošním roce proběhne již druhý ročník soutěže Jameson Done In 60 Seconds v rámci Jameson Empire Awards, která je určena pro všechny fanoušky filmu.

 

...