Jak se žilo za nacistické okupace?

Jak se žilo za nacistické okupace?

Tisk

Zivot za nacisticke okupace perexKdyž nacisté vtrhli do cizí země, neměli v úmyslu nastolit spravedlivou vládu. Šlo jim o něco jiného. Chtěli prosadit Hitlerův režim a německou nadvládu, drancovali přírodní zdroje i průmysl a rozkrádali umělecká díla.

Život pod německou nadvládou nebyl snadný. Němci přinesli atmosféru strachu a brutalitu. Nepřátelé říše byli vězněni a deportování. Navzdory tomu se našli nejen kolaboranti, kteří s novými pány ochotně spolupracovali, ale i odvážní lidé, kteří nezaváhali a proti Němcům bojovali.

Autor knih o druhé světové válce
Autorem knihy Život za nacistické okupace, která vyšla v Nakladatelství Universum, je britský spisovatel a novinář Paul Roland. Ten se specializuje na psaní knih o druhé světové válce. V českém překladu vyšlo několik jeho knih, například Ženy ve Třetí říši, Nacisté a okultismus, Ilustrovaná historie nacismu: vzestup a pád Adolfa Hitlera, Norimberské procesy a Židovský odboj.

Život za okupace v různých koutech Evropy
Kniha vypráví o tom, jak odlišně vypadal život pod německou nadvládou v různých částech Evropy. Zatímco k severským národům se Němci zprvu chovali s respektem, protože doufali, že se připojí k jejich boji proti „méněcenným“ rasám, země východní Evropy čekala germanizace. Autor ukazuje, jak vypadala okupace v Rakousku, Československu, Polsku, Norsku, Dánsku, Lucembursku, Belgii, Nizozemí, Francii, Maďarsku, Bulharsku, Řecku, na Ukrajině a na ostrovech Guernsey a Jersey.

Vzhledem k rozsahu knihy se soustředí pouze na klíčové informace, které doplňuje zajímavými historkami. Nechybí ani kapitola věnována židovskému odboji. Text je doplněný dobovými fotografiemi. Kniha je tak vhodná zejména pro čtenáře, které o daném tématu moc nevědí a rádi by si rozšířili všeobecný přehled.

Zivot za nacisticke okupace

ŽIVOT ZA NACISTICKÉ OKUPACE: ZÁPAS O PŘEŽITÍ ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Autor: Paul Roland
Originální název: Life Under Nazi Occupation: The Struggle to Survive During World War II
Překlad: Lubomír Košnar
Žánr: naučná literatura
Vydáno: Universum, 2021
Počet stran: 224

www.knizniklub.cz/knihy/540510-zivot-za-nacisticke-okupace


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Snažíme se pomáhat a udělat svět trochu lepším místem pro život

givt200Před nedávnem jsem se úplně náhodou seznámila se společností GIVT.cz. Ostatně, s přibývajícím věkem se mi potvrzuje, že nic se nestane náhodou a že různé skutečnosti mi zkříží cestu právě v tom okamžiku, kdy je jich zapotřebí.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak jsme letos navštěvovali památky v České republice?

navstevnost pamatekLetošní návštěvnickou sezónu na státních památkách hodnotí Národní památkový ústav přes stávající finanční krizi jako stále úspěšnou. Od ledna do září 2012 i ve velmi teplém letním počasí přilákaly památky v je...

Z archivu...


Literatura

Zažeňte nemoci s Recepty z bylinek

Recepty z bylinek200Obecně bývám trochu skeptická k hobby knihám od zahraničních autorů – obzvlášť to platí u kuchařek, které jsou pak mnohdy plné všelijakých exotických surovin, a nic z nich neuděláte. I u nové knihy nakladatelství Mladá fronta Rece...

Divadlo

Give me Moor! Studio Marta uvede Schillerovy drzé Loupežníky

loupeznici 200Brněnské divadelní Studio Marta uvede na konci února první premiéru roku 2023, legendární drama Friedricha Schillera Loupežníci. Egem poháněný příběh o kolapsu rodiny, komunity a vlastní integrity přinesou na jeviště absolvující studenti Janáčk...

Film

Také k nám pronikla kultura Made in Japan

janponsko perexJaponsko přitahuje svou exotičností, odlišným či spíše možná paralelním vnímáním snad všeho, nač si vzpomeneme - a jeho kultura fascinuje svou někdy obtížně uchopitelnou svébytností. Evropský či americký uživatel není konfrontován jen s li...