Letošní doplnění sbírek v Ústeckém muzeu

Letošní doplnění sbírek v Ústeckém muzeu

Tisk

UM puskaNaši předkové nám zanechali spoustu zajímavých vzpomínek i věcí, které již dnes neslouží svému účelu. K některým máme citový vztah a považujeme je za rodinou památku. Čas od času jsme nuceni i těchto věcí se vzdát, ale než je definitivě vyhodíme, zkusme je nabídnout muzeu. Tam budou dále žít i s eventuelním příběhem a ukazovat potomkům, jak se tehdy žilo a tvořilo. V ústeckém muzeu měly v letošním horkém létě úspěšné přírůstky od občanů do svých sbírek.


Získaly loveckou pušku vyrobenou v Ústí nad Labem v roce 1850 puškařem Kranichem. Tato luxusní zbraň již dávno nesloužila svému účelu, byla považována za rodinnou památku, a jak se měnil život majitelů, tak i ona měnila místo svého pobytu. A za tu dobu cestovala od výrobce k novému majiteli, aby se zase do města svého zrození vrátila a přečkala válečnou dobu. Po roce 1945 musí se majitelé vystěhovat z města i z republiky, ale do úschovy ji bere příbuzný Čech. U něho pak zůstává do roku 1968, kdy nastává další odchod z republiky, syn původních majitelů se s ní stěhuje do Francie, později do Německa. A dnes starý pán, kterému v roce 1945 bylo devět let, se rozhodl vrátit pušku do města jejího vzniku. Teď už jen muzejníci čekají na příležitost jí představit veřejnosti.

UM puska 1

K další získané věci se také váže příběh, ovšem musíme se vrátit do doby napoleonských válek a obsazení města Ústí nad Labem francouzskou armádou. Ta při svém ústupu po bitvě u Chlumce drancovala město a chystala se ho zapálit. K tomu nedošlo i zásluhou dragouna Friedricha Jordana, který to zaplatil svým životem. V roce 1868 mu byla odhalena pamětní deska a od té doby až do 2. světové války se vždy od ní konaly výroční slavnostní průvody. Při náletech v roce 1945 byl dům zasažen a později stržen, mramorová deska se považovala za nenávratně ztracenou. Pátek 13 bývá označován za den katastrof, ale právě ten den oznámil jeden ústečan nález kamenné desky na své zahradě. Byla to skutečně ona ztracená pamětní deska a pro muzejníky nebyla žádná velká záhada, jak se tam dostala.

UM deska

V domě, který je dnes vzdušnou čarou pár metrů od muzea v roce 1946 žil první poválečný ředitel muzea a archívu Alfréd Piffl, který zachraňoval významné památky. Jeho odchodem v roce 1947 se na ni zapomnělo a v roce 1999 byla vyhotovena deska nová. Stav nalezené desky ze sliveckého mramoru z významné sochařské rodiny Platzerů z Prahy nebyl dobrý. Přesto byla restaurována v krátkém čase a mohla být slavnostně představena veřejnosti v době probíhajících chlumeckých slavností připomínající slavné vítězství nad Napoleonem.

UM mineral

Mariánská skála je výrazným prvkem centra města Ústí nad Labem. Tato znělcová skála čnící 120 metrů nad hladinou řeky odedávna přitahovala lidi. Je to místo vzácných minerálů, které muzeum nedávno vystavovalo (jen část ze 730 vzorků, mnohých unikátních a jedinečných), legend a příběhů o skřítcích tam žijících. V době obsazení Sudet měla na jejím vrcholu vyrůst nová vládní budova ve stylu řeckého paláce podle zachovaných plánů. A také tunel, který byl dlouhá léta opředen různými názory, co tam vlastně je – atomový kryt s nemocnicí?

UM tunel

Muzejníci o tunelu věděli, protože již v říjnu 1938 se tím nacisté veřejně v tisku pochlubili. Teprve nyní však získali od sběratele detailní plány z roku 1944. Stavba tunelu započala v roce 1939, válka to brzy přerušila, ale v roce 1944 se začalo pokračovat z důvodu předpokládaných náletů na město. Podle dochovaných nákresů měl tunel délku 620 metrů, s dvěma šesti metrovými tubusy s výškou 4,2 metrů. Měl sloužit na spojení centra města s Krásným Březnem, což v době záplav by bylo ideální řešení. Již v příštím roce se podzemí otevře veřejnosti 4x do roka jak slibuje provozovatel ústeckého podzemí René Růžíčka.

UM mineral 1
Více informací o všech těchto zajímavostech najdete na stránkách ústeckého muzea včetně dalších fotek.
www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

nemec200Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se žilo za nacistické okupace?

Zivot za nacisticke okupace perexKdyž nacisté vtrhli do cizí země, neměli v úmyslu nastolit spravedlivou vládu. Šlo jim o něco jiného. Chtěli prosadit Hitlerův režim a německou nadvládu, drancovali přírodní zdroje i průmysl ...

Z archivu...


Literatura

Démonolog vás ovládne a pohltí

Demonolog perexPřiznám se, že nemám moc ráda příběhy o démonech. Necítím se při nich dobře, je mi při nich nepohodlně a bojím se. Tady ale byla zvědavost silnější než obava z nepříjemných pocitů, a sáhla jsem po silné knize se zajímavou obálkou. Koukaly ...

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

Jak cenzura dohlížela na filmaře i ve „zlatých“ 60. letech

vadi nevadi 200Kdyby nebylo studentských prací, zpravidla disertačních, obhajovaných na vysokých školách, řada důležitých, ba zásadních knih by jednoduše chyběla – mnohá nakladatelství tak vcelku levně získávají odborně kvalitní, a přitom čtenářsky atrakt...