Jak naši dávní předci hájili své sexuální poklesky

Jak naši dávní předci hájili své sexuální poklesky

Tisk

obranne-strategie-muzu-a-zen-obvinenych-ze-smilstva-a-cizolozstvi 200Už název knihy Obranné strategie mužů a žen obviněných ze smilstva a cizoložství napovídá, že tento původně dizertační spis se netýká současnosti, nýbrž dob, kdy přestupování Božích přikázání bylo trestným činem. Historik Jaroslav Dibelka tu zkoumá soudní protokoly ze 17. a 18. století, jak se zachovaly pro panství Třeboň.

 

Rozložení dvousetstránkové práce prozrazuje původní účel, tedy podrobné obeznámení s použitou metodikou, jak dokládá úvodní kapitola o kontextu evropského bádání o venkovu v raném novověku. Zdůrazňuje, že překonává dřívější nahlížení optikou třídního boje (Dibelka to nazývá poplatností "historickému materialismu") i ještě dřívější pozitivistické, jen na sběru materiálu založené přístupy, jak se uplatňovaly od sklonku 19. století.

Jmenuje základní literaturu (Kroftovy Dějiny selského stavu, Pekařova Kniha o Kosti, Procházkova Česká poddanská nemovitost, Petráňovy Dějiny hmotné kultury) i zpřístupněné edice listinných pramenů. Povšiml si, že normativní předpisy, vyžadující u poddaných určité modely chování a zároveň stanovující tresty za jejich přestupování, se mohly lišit od každodenní reality, že tedy náčrt všedního života vesnice i její mentality bude daleko složitější, že bude zapotřebí prozkoumat obšírný archivní materiál a zamyslet se nad jeho interpretací. Nákres každodennosti na vesnici patří k nepochybně záslužným počinům.

obr milenci

Nejsnazší bylo tedy zaměřit se záležitosti, o nichž se dochovaly vrchnostenské záznamy - zejména vyšetřování náboženských, mravnostních i kriminálních přestupků. Vedle komplexnějších náhledů se vyskytují i snadno postižitelné výseky, v daném případě zacílené na sexuální delikty. Přičemž sexuálním zločinem nebylo jen znásilnění, jak je tomu dnes, ale v zásadě jakákoli mimomanželská aktivita, v dobové terminologii smilstvo a cizoložství (a hříšný byl i sex v manželství, pokud jeho účelem nebylo plození dětí).

Lze předběžně tvrdit, že přísné - až hrdelní - tresty nebyly prakticky ukládány, že převažovaly nucené práce, krátkodobá věznění či peněžní pokuty. Také veřejné zostuzení s připoutáním k pranýři (to byl takový vysoký sloup - viz snímek) nebylo nic povznášejícího. Není však od věci ani domněnka, že leckdy byly "nemravnosti" páchány záměrně, aby se od vrchnosti snáze získalo povolení k sňatku.

Církevní i světská vrchnost se odjakživa pokoušela získat nad poddanými takovou moc, která by dovolovala kontrolu i těch nejintimnějších partií nejen ve smyslu svobody svědomí (nezapomínejme, že katolické náboženství bylo v pobělohorském období náboženstvím státním a jediným povoleným, respektive vyžadovaným), ale také ve smyslu tělesných prohlídek. Třeba na rožmberském panství i jinde měl rychtář čtyřikrát ročně za povinnost zjišťovat u neprovdaných dívek, zda neotěhotněly.

obranne-strategie-muzu-a-zen-obvinenych-ze-smilstva-a-cizolozstvi pranyr

Největší část knihy je věnována chování prozrazených smilníků, kteří se ocitli před soudem, a jejich snahám umenšit své provinění. V této souvislosti nutno poznamenat, že požadavek "cti" nebo "dobré pověsti" byl pro soužití na vesnici rozhodující, že jeho porušení se mohlo zle vymstít. Zvláště status svobodné matky s "panchartem" byl nezáviděníhodný, mnohdy končíval tragédiemi, když matka v bezvýchodné situaci zabila své novorozeně a pak sama byla odsouzena k smrti.

Jestliže se vesničan nebránil pomluvám či nactiutrhání, riskoval tím ztrátu cti. Proto takové spory zpravidla bývaly podrobně vyšetřovány a obvinění potvrzena nebo naopak vyvrácena. Také je zapotřebí si uvědomit, že nejen za ženskou část domácnosti odpovídal otec rodiny, zpravidla hospodář. Selhání jednoho člena pak ohrožovalo celou rodinu, zvláště pak jeho osobně.

Dibelka trochu školometsky zjišťuje, že navzdory zákazům a hrozbám schwarzenberští poddaní - řečeno s trochou nadsázky - hřešili, seč jim oudy stačily. Je jen škoda, že obšírné citace ze zápisů ponechává bez překladu v raně novověké němčině. Také si dovoluji zapochybovat, zda některé zahraniční publikace, na které odkazuje (například poznámka 205 o knize Zemon Davisové na straně 57), vůbec četl, anžto nejenže vyšly česky, o čemž zjevně netuší, ale dokonce podle nich vznikly filmy u nás rovněž známé (Návrat Martina Guerra, Návrat Sommersbyho).

obranne-strategie-muzu-a-zen-obvinenych-ze-smilstva-a-cizolozstvi paleografie

V této souvislosti nemohu smlčet, že za přínosnější bych považoval vyportrétování jednoho konkrétního lidského osudu na pozadí dobových poměrů. Vím, že Dibelka již zveřejnil jeden takový profil tulačky a zlodějky z první půle 18. století, avšak ještě zajímavější by mohl být průzkum osobnosti nikoli zcela anonymní, vytažené z archivů. Mám na mysli třeba záslužný počin profesora Černého, jenž před půlstoletím prozkoumal skutečné osudy babičky Boženy Němcové. Pro jihočeský venkov, třebaže až z 19. století, se nabízí například postava slavného putimského sedláka Jana Cimbury, literárně zpracovaná Jindřichem Šimonem Baarem. Pamětníci jeho pojetí označili na nadsazené a pravdě vzdálené.

Ostatně k Putimi: co nyní Jaroslav Dibelka objevuje jako každodennost nevolnické vesnice, tamější obyčejný učitel, schopný prozkoumat věkovité archivní materiály, zvládl ve své kronice obce Putimi rovněž. Před více než osmdesáti lety tam popsal mimo jiné i vyšetřování a postih sexuálního deliktu, byť se začerněnou pasáží o "skutkové podstatě" činu a s viníky zahalenými do pouhých iniciál, aby hanba nepadla na vzdálené potomky. Jak známo, Putim byla poddanskou vsí královského města Písku, avšak současné historické bádání o vesnici se výhradně soustředí na majetky šlechty. Nebylo by vhodné zaměřit se i tímto směrem? Lišily se poměry na vesnicích vlastněných městy od situace na panstvích, která patřila velmožům, ať již světským nebo církevním?

obranne-strategie-muzu-a-zen-obvinenych-ze-smilstva-a-cizolozstvi

Obranné strategie mužů a žen obviněných ze smilstva a cizoložství. Panství Třeboň na přelomu 17. a 18. století.
Autor: Jaroslav Dibelka
Vydala Jihočeská Univerzita, České Budějovice 2012
204 stran

Hodnocení: 90%

Zdroj foto: kniha, paleografie.org


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastimil Horváth je zpátky na hudební scéně!

200rozZpěvák Vlastimil Horváth byl posledních sedm let v ústraní a nyní přichází s novou deskou. Na co se můžeme těšit? Jaké budou texty a co nejvíce změnilo Vlastův život? To a mnohem více se dozvíte v tomto rozhovoru!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Architecture Week - mezinárodní festival architektury a urbanismu podeváté

Architektura200Mezinárodní projekt Architecture Week Praha představuje již 9. ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu, infrastruktury a územního rozvoje. Koná se nejen v Jiřském klášteře na Pražském hradě a dalších místech v metropoli a v...

Z archivu...


Literatura

Detektivka z prostředí nehostinného Norska

AMZBCH perSe severskými detektivkami jakoby se roztrhl pytel. Už dlouho ale neplatí, že je to záruka kvalitního příběhu. Jo Nesbo nebo například Jussi Adler-Olsen nasadili laťku hodně vysoko a novinka Až mi budeš zítra chybět od, pro nás doposud neznámého, a...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Hlásí se zvláštní jednotka - Památkáři

pamatkari1 uvodkaFilm o závěrečné části druhé světové války, o které vás v dějepise zřejmě neučili. Pátý film George Clooneyho, při kterém zasedl na režisérskou židli, ale stihl si v něm i zahrát. Takže: „Kdo zařídí, aby socha Davida pořád stála a Mona...