Vsaďte na kurkumu

Vsaďte na kurkumu

Tisk

kurkumova kucharka 200V září vydalo nakladatelství CPress kuchařku, která oslavuje jeden z nejzajímavějších antioxidantů na světě, kurkumu. Kurkumová kuchařka s podtitulem Objevte léčebné účinky a využití kurkumy v 50 receptech vám prozradí něco o původu tohoto koření, ale hlavně se zaměří na chutné a neobyčejné recepty, které si můžeme doma připravit.

 

Zlato v kuchyni – i tak se dá pohlížet na kurkumu, která svými léčivými vlastnostmi dominuje hlavně ve známém a oblíbeném koření kari. Ale koupit si ji můžeme i samotnou a určitě je to mnohem lepší. Kurkuma se dá dnes už sehnat prakticky v každém větším obchodě, nemusíme si pro ni chodit do prodejen zdravé výživy.

Kuchařka je přehledně rozdělena na několik kapitol, kromě nezbytného Obsahu, Úvodu a Rejstříku zde máme kapitoly Snídaně, Drobné občerstvení a přísady, Polévky, Vegetariánské pokrmy, Pokrmy z masa a ryb, Dezerty, Nápoje a nečekaně i kratší oddíl s názvem Krása. Ten mi tu ale připadá navíc. Knihu doplňují velké barevné fotografie a neotřelý design nejen rozložení receptů. Mně osobně ale přišel poměrně chladný až sterilní – stejně bych taky změnila, respektive zvětšila, velikost písma.

Kurkumu využívám při vaření prakticky denně, a přesto mě kniha velmi mile překvapila svými odvážnými kombinacemi chutí (např. Ovesné lívance s kurkumou a černým pepřem, nebo koktejl Kurkuma s maracujou) a využití tohoto všeléku, který se již staletí využívá v tradiční čínské a indické medicíně. Možnosti využití záleží opravdu na vaší fantazii, které se meze nekladou. Kurkuma bude chutnat dobře ve snídaňové kaši, stejně jako ozvláštní dezert, nebo si ji můžeme dopřát i v nápoji, například v kurkumovém čaji.

V knize nalezneme padesát receptů na různorodé pokrmy a způsoby uplatnění kurkumy vás možná přivedou v úžas. O to ale v kuchařkách jde – naservírovat kuchaři něco, s čím může dále pracovat a případně si to uzpůsobit k obrazu svému. Nemyslím si totiž, že každý má doma v zásobě některé ze surovin, které v kuchařce zmiňují (např. extrémně specifickou kafrovou limetku, alkoholický nápoj Angostura, galgán).

Kurkumová kuchařka mě mile překvapila svými nápady a v mých očích až inovacemi, jak s tímto kořením dokázala čarovat. Moderní provedení mě však příliš nezaujalo, což je však pouze můj osobní názor. Pro příznivce zdravé výživy a stravování představuje tato kniha must-have kousek!

kurkumova kucharka

Název: Kurkumová kuchařka
Autor: kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 128
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/46814169/kurkumova-kucharka/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Petrová: Nepříjemnosti života mne obohatily a ozdravily

raw200Kdysi začala s raw food, jako téměř každý, převážně ji k tomu vedly zdravotní důvody. A založila postupně dva weby věnující se především receptům a stravování, které sama považuje za zdraví podporující. A nyní se objevila jako součást knihy, která nejen prop...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Petřín místo romantických vycházek, rozhledů i dolování

petrin perexMuzeum hlavního města Prahy otevřelo novou stálou expozici v suterénu Petřínské rozhledny „Petřín – místo vycházek, rozhledů i dolování“. Expozice umožní návštěvníkovi vytvořit si představu o proměnách vrchu Petřín v minulých s...

Z archivu...


Literatura

Jak komunikovat se svým psem

Nestekej-na-sveho-psa Tomas 200V prvé řadě na něj neštěkejte, alespoň tohle doporučuje Tomáš Nushart titulem své knihy „Neštěkej na svého psa“ s podtitulem „Manuál láskyplné a efektivní výchovy“. Neštěkejte znamená vždy se snažte, aby pes p...

Divadlo

Apostrof: Ženský úsměv

altPraha má za sebou již čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby Apostrof. V Divadle Na zábradlí a v experimentálních prostorech NoD se odehrálo ve čtyřech dnech celkem devět představení. Objevily se soubory z mnoh...

Film

Mise: mistrovství Norska v patchworku

nazapadZ letošní Severské filmové zimy jsme vám představili film Heavy trip o víceméně úspěšné finské kapele, která nakonec putuje za svým snem. Jako druhý vybíráme norské drama, ve kterém otec a syn podnikají misi - dopravit se společně na norské mistrovství v ...