Dějiny v troskách - když se ničí odkaz minulosti

Dějiny v troskách - když se ničí odkaz minulosti

Tisk

dejiny v troskach perexBlízký východ, potažmo Afrika (přesněji řečeno všude, kde státním náboženstvím je islám) se vyznačuje nesnášelivostí vůči jinověrcům. Stačí ale, aby se muslimové cítili být uraženi jejich počínáním – a pak následují často krvavé represe, aniž by Evropa výrazněji protestovala proti takovému počínání. Už před několika lety takové případy podrobně rozebírala kniha Nevěřící, odejděte!

Recenze ZDE - Nevěřící, odejděte! (nebo vás zabijeme)

Nyní vyšly DĚJINY V TROSKÁCH, které pomíjejí vražedné útoky, všímají si „toliko“ ničení hmotných statků, které se příčí náboženskému smýšlení ničitelů. Autorka Lenka Hrabalová, která je sepsala, přitom vychází – jak je u nás v posledních letech obvyklé – ze své dizertační práce, kterou předloni obhájila na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (a tam rovněž vyšlo nynější knižní vydání).

dejiny v troskach 3

Lenka Hrabalová

Ničení „nepřátelských“ památek
Nejprve si klade otázku, z jakých důvodů k ničení vlastně dochází. Rozlišuje dva základní okruhy důvodů – jednak příčiny náboženské, jednak světské. Mezi náboženské motivace, podepřené islámským právem, náleží zejména pohoršení, že ničené předměty (nejčastěji stavby či sochy) porušují závazné normy – třeba zpodobněním lidských postav, které je zapovězeno. Světské důvody mohou vycházet z politických bojů, ideologických příkazů; „nevhodné“ předměty také bývají kradeny s vidinou jejich výnosného prodeje na černém trhu apod. Ohroženy jsou tak muzejní sbírky, knihovny pod. Také vítězové ve válečných konfliktech si osobovali právo kořistit v poražené zemi, což se týká i někdejších koloniálních mocností v Evropě. Hrabalová se přitom nezbývá jen mechanismy ničení, obhlíží i rekonstrukci a ochranu ohrožených objektů.

dejiny v troskach 1

Poté se věnuje jednotlivým zemím (Sýrie, Irák, Mali, Jemen, Saúdská Arábie) a přibližuje tamní poměry, dotýká se mimo jiné i role Islámské státu a jeho ničitelských aktivit. Trochu tak vytváří falešný dojem, jako kdyby byl hlavním podněcovatelem zkázy byl právě on, a nikoli odvěký fanatismus, vzývající jedinou správnou víru i v rámci různých směrů v samotném islámu. Také se přihodilo, že stavby, které UNESCO vyhlásilo kulturním dědictvím, byly právě kvůli tomu ničeny – jako doklad vzpoury proti západnímu vlivu.

Dílo je to pečlivé, ale školometné
Dějiny v troskách jsou dílem, které pečlivě dokládají jednotlivé popisované případy, obsahuje bezpočet odkazů, z nich autorka čerpala a na které se odvolává. Události tak řadí do jakýchsi posloupných řad, které zohledňují hlavně nejnovější historii, jejich výklad opírá o převzatá tvrzení jiných, zpravidla zahraničních odborníků. Trochu ji tudíž zazlívám, že v „objektivním líčení“ dějů víceméně vynechává svůj osobní postoj, své vlastní náhledy. Její přístup je suchopárný, výrazně deskriptivní, jako kdyby naprosto nezúčastněně zaznamenávala jednotlivé události. Jednoznačně tak prozrazuje školní původ své práce, kterou měla dokázat, že dokáže čerpat z velkého množství pramenů a poznatky poskládat do uceleného pojednání.

dejiny v troskach 2

Knihu doprovází skromná obrazová složka (většinou tvořená celostránkovými fotografiemi předsazenými každé kapitole), která dokládá ničení, nalezneme rovněž potřebný slovníček používaných odborných pojmů (např. džihád, fatwa, salafismus, súfismus…) a také víc než padesátistránkový soupis prostudované literatury. Zbývá doplnit, že Lenka Hrabalová (narozena roku 1988) vystudovala arabštinu a perštinu, pobývala v oblastech, o nichž píše, avšak zdá se, že namísto vědecké kariéry upřednostnila praxi – věnuje se tlumočení a překládání, pořádá veřejné přednášky, pracuje jako průvodkyně cestovatelských výprav.

Ničení je staré jak sama lidská civilizace
V dějinném kontextu je třeba podotknout, že obrazoborectví, jak se také někdy říká ničení „nepřátelských“ památek, zdaleka není doménou islámských zemí – vyskytovalo se i v evropských dějinách. Stačí si připomenout, jak ve starověkém Římu bořili bojovní křesťané pohanské svatostánky, případně posvátná místa porobených národů, když se křesťanství šířilo ohněm a mečem po celé Evropě, případně když různé věroučné křesťanské směry bojovaly proti sobě (jako třeba za husitských bojů u nás nebo během náboženských válek ve Francii v 16. a 17. století).

Ničení památek spojených s předchozím mocenským zřízením bylo rovněž rozšířené, stačí upozornit na rozpad Rakouska-Uherska a brzké stržení mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí. Ale také při pouhých politických turbulencích, když donedávna uctívaný státník upadl v nemilost, se ničily připomínky minulého období, stačí uvést odstřelení olbřímího Stalinova pomníku v Praze pouhých několik let po jeho dokončení.

dejiny v troskach

Lenka Hrabalová: Dějiny v troskách
Vydala Univerzita Palackého, Olomouc 2022, 422 strany
Dějiny v troskách (vydavatelstviupol.cz)

Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: www.vydavatelstviupol.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivana Hutařová těší prvňáčky i milovníky detektivek!

ivana hutarovaIvana Hutařová má za sebou úspěšný a hlavně zajímavý projekt pro prvnáčky. A před sebou další Matyldu, takovou slečnu Marplovou českých luhů a hájů. Ivana Hutařová prostě nezahálí a tak mi to nedalo, aby...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

PŘEDJAŘÍ: JAK SE U NÁS ŽILO V LETECH 1963-1967

predjari200Série sborníků o éře komunistického režimu dospěla svým zacílením do druhé půle 60. let. Jeden z předchozích jsme recenzovali – viz http://www.kultura21.cz/film/12341-kniha-ceskoslovensko-v-letech-1954-1962-...

Z archivu...


Literatura

Aleš Cibulka v pyžamu zabloudil na houbách - ukázka z knihy.

200litHoubařská sezóna je téměř u konce. Přesto bychom ji o trochu prodloužili ukázkou z fejetonu Aleše Cibulky z knihy Cibulka v pyžamu, která vyšla k 300. Toboganu moderátora vloni v listopadu. Aleš Cibulka totiž rád houbaří. Jen ho jeho partner Michal Jagelka...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Česká televize přichází s podzimními novinkami


PodzimAčkoli momentální tropické teploty nenasvědčují, že by mělo léto jen tak skončit, pragmatický kalendář ví své. Polovina prázdnin je definitivně za námi a ta druhá jako naschvál uteče nepřiměřeně rychle. Nad touto kvapnou prázdninovou pomíjivostí se sn...