Velká čajová story

Velká čajová story

Tisk

PRIBEH CAJE perexOdkud pochází čaj? Jak se dostal do Evropy? Kde všude je možné pěstovat čajovník? Co je při japonském čajovém obřadu považováno za faux pas? Kdo to byl Thomas Lipton? Kde se vzal čaj o páté? A co je to oolong? Odpovědi na všechny tyto otázky (a na mnoho dalších) nabízí nestárnoucí komplexní publikace Příběh čaje z roku 2002 zaměřená právě na čaj a jeho kulturní význam.

 

Ústřední téma je pojato jako geograficko-historická procházka po zemích s čajovou tradicí (Čína, Japonsko, Indie a další). Nahlížíme na vývoj čajové kultury, směr jejího šíření, odlišné způsoby recepce čajového fenoménu v rámci rozličných kultur a v neposlední řadě se dozvídáme, jak je tento nápoj v jednotlivých zemích tradičně zpracováván. Mimo to je vyprávění protkáno množstvím čajových legend a příběhů vyňatých z beletristických textů, nejčastěji východních. V závěrečné kapitole jsme pak zasvěceni do dalších souvisejících domén, jakými jsou například technologické postupy výroby čaje, zdravotní účinky, netradiční recepty a podobně.


Nespornou předností této knihy je skutečnost, že autoři k tématu přistoupili s neobyčejnou profesionalitou. Za informacemi ukrytými v toku čtivého textu stojí nejen stohy sekundární literatury, ale především také vlastní zkušenost, neboť Zdeněk, Soňa a Michal Thomovi strávili v zemích čajové blaženosti nemálo času a některé poznatky tudíž pocházejí bezprostředně z „první ruky“. Původní text je navíc oživován vysoce kvalitními fotografiemi, které jsou uměleckými díly samy o sobě. Už jenom pohled na zenové zahrádky, čajové plantáže a minimalistické japonské čajovny vyvolávají v chuťových pohárcích touhu vykoupat se v čajové lázni.


Na závěr nutno dodat, že se jedná o obsahově velmi rozsáhlou publikaci s nadstandardním množstvím detailů, což by na málo zapáleného čtenáře mohlo možná působit až příliš zahlcujícím dojmem. Pokud ale čaj milujete a toužíte se do něj ponořit hlouběji, není nic příjemnějšího než knihu rozevřít, uvařit si šálek tohoto voňavého nápoje a vychutnávat!

 

 

 

Na vzniku knihy má údajně největší autorský podíl publicistka a spisovatelka Soňa Thomová (*1947) zajímající se o dějiny lidstva, kulturu a čajovou historii. Autorem většiny použitých snímků je její manžel, fotograf a spisovatel Zdeněk Thoma (*1938), který prozkoumáváním (a dokumentováním) asijského kontinentu strávil sedm let života. Třetím spoluautorem je pak jejich syn Michal Thoma (*1979), absolvent oboru kulturologie na FFUK, spisovatel a fotograf. Všichni tři právem považují knihu Příběh čaje za jeden z vrcholů své tvorby.

PRIBEH CAJE

Příběh čaje
Autoři: Zdeněk, Soňa a Michal Thomovi
Žánr: Literatura faktu
Nakladatelství: Argo
Fotografie: Zdeněk Thoma a další
Rok vydání: 2002
Počet stran: 400
ISBN: 80-7203-447-2


Hodnocení: 100 %      


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Seznamte se se zásadními vědeckými osobnostmi minulého století

geniove 200Naše společnost je z nějakého důvodu nastavená tak, že ví o kdejaké celebritě z uměleckého prostředí první poslední, ale o zásadních osobnostech vědy by už ledaskdo tápal. To se rozhodl změnit Karel Pacner a sestavil medailonky dvaceti zásadníc...

Z archivu...


Literatura

Julia Kelly: Světlo nad Londýnem

 

Světlo nad LondýnemCara není moc úspěšná, plná komplexů a podivné minulosti, které lze uniknout jen prací. Prací milovanou a velmi zajímavou. Cara pracuje jako asistentka ve ...

Divadlo

Jidáš Noid Bárta Superstar

Jesus perexPředstavení oblíbeného muzikálu Jesus Christ Superstar se po několika letech opět vrátilo na divadelní prkna. Od roku 2010 jej mohou diváci zhlédnout na pódiu Hudebního divadla Karlín.

...

Film

FLIM – festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

alt18. – 20. dubna proběhne v pražském kině Aero již 6. ročník festivalu FLIMFestivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Letošní ročník oproti předchozím nabídne pohled na tibetskou kulturu zprostředkovaný převážně...