Tesla: génius, který zkrotil elektřinu

Tesla: génius, který zkrotil elektřinu

Tisk

Tesla perex

Nicola Tesla (1856-1943) patří mezi nejznámější vizionáře v dějinách lidstva. A protože se jedná o vynálezce, kolem nějž krouží pestrá řada spekulací a konspiračních teorií, není divu, že je pro populárně-vědeckou literaturu více než příhodným materiálem. Jednu z nejnovějších knih o tomto velikánovi vydalo nedávno nakladatelství Jota – jejím autorem je David J. Kent a nese název Tesla: génius, který zkrotil elektřinu.

 

V případě této publikace však nejsou ústředním bodem zmiňované konspirační teorie. Kniha je pojata životopisně – předkládá pikantní historky z Teslova života, snaží se charakterizovat vynálezcovu osobnost, vypráví o jeho vědecké kariéře.

Nutno říci, že autor nezachází příliš do hloubky a od podobné knihy bych možná čekala zasvěcenější vhled do problematiky. Na můj vkus jsem navíc narážela na příliš mnoho přímých citací a při pohledu na použitou literaturu mě rovněž překvapilo, že David J. Kent relativně často čerpal z Wikipedie. Na jednu stranu nemám nic proti hledání informací prostřednictvím tohoto média, nicméně od akademického pracovníka bych přece jen očekávala, že se bude odkazovat na původní zdroje.

Druhou výtkou, kterou si dovolím k této publikaci poznamenat, je její přílišná vizuální podbízivost, ne-li „bulvárnost“. Kniha se snaží být přístupná většinovému čtenáři – snad proto předkládá řadu barevných i černobílých fotografií, obrázků, maleb, výstřižků z dobových novin, technických schémat… a kdyby náhodou člověk nepochopil, co se děje v textu, čekají na něj na určitých místech zjednodušující komiksová okénka. Je to zkrátka naprostý grafický výbuch vysoce eklektického ražení. A ačkoli většinou u knih oceňuji, jsou-li obohaceny o obrazový materiál, tady to zkrátka nějak nefunguje.

Na druhu stranu musím pochválit ediční práci. Knize nelze odepřít vysoce kvalitní tisk, příjemný křídový papír s vysokou gramáží a v neposlední řadě též kultivovaný překlad  Radomíra Beneše. V zásadě lze tedy říci, že mé kritické poznámky výše se týkají především originálu Tesla: The Wizzard of Electricity, který se stal přímou předlohou pro vydání v češtině - za obsahovou i grafickou podobu tudíž zodpovídá nakladatelství Fall River Press.

Možná to teď může působit, že tahle kniha nestojí za čtení. Proto bych ráda upozornila na to, že se jedná o můj ryze subjektivní názor a možná, že někomu jinému bude tento styl zcela vyhovovat. Já bych například tuto publikaci ocenila, kdyby mi bylo třináct - tehdy by na mě ta barevná smršť jistě udělala podstatně větší dojem než dnes.

 

Tesla - kopie


Tesla: génius, který zkrotil elektřinu / Tesla: The Wizard of Electricity

Autor: David J. Kent
Překlad: Radomír Beneš
Žánr: populárně naučná literatura
Obálka dle originálu: Veronika Cágová
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2017
Počet stran: 248
ISBN: 978-80-7565-238-6


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pátrání po prolomení tajemné kletby pokračuje v Tanci nág

stulcova rafaelova skola tance nagNetrpělivě očekávaný druhý díl série Rafaelova škola od Renaty Štulcové je tu. Tance nág vyšly! Marina Fialková, víla po mamince, je o rok starší, zmizela jí motýl...


Literatura

Dámský klub půlnočního plavání

big damsky-klub-pulnocniho-plavani-7yV-514225

Představa, že každou noc plavete v chladných a hlubokých vodách jezera, řeky nebo oceánu a necháváte odplout všechny své starosti, je nejen roman...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění

na prvni pohled200Advokátka vyhozená ze sedla. Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění. 

...

Film

Mistři japonského filmu nás stále oslovují

mistri japonskeho filmu obalkaJapanolog Antonín Líman sepsal ve 13 esejích knihu Mistři japonského filmu (vydala Paseka), kde se zaměřil na nejznámější tamní režiséry a jejich díla. Oproti fil...