Dominanta hradu Střekova slaví 700 let od svého vzniku

Dominanta hradu Střekova slaví 700 let od svého vzniku

Tisk

Strekov perexNepřehlédnutelnou dominantou nad pravým labským břehem nedaleko Ústí nad Labem je již od roku 1300 hrad Střekov. Tenkrát se rozhodl král Jan Lucemburský zabezpečit důležitou obchodní cestu podél řeky Labe i s výběrem cla. Území věnoval rytíři Pešíkovi z Veitmile s povinností vystavět hrad, a ten byl v roce 1319 dostavěn. Hrad byl v lénu a Pešík o něho brzy přišel, král Jan ho přenechává Vartenberkům. V držení tohoto děčínského rodu byl hrad až do konce 14 století.

Kvůli sporům o tento majetek mezi nimi, se král Václav IV. rozhodl vzít jej zpět do svého držení a dosazuje svého purkrabího Vlaška z Kladna. V době husitských válek se na hradě ukrýval roudnický probošt i řádové sestry. V roce 1479 kupují hrad majetní Glacové ze Starého dvora, kteří vybudovali velké obytné budovy v pozdně gotickém saském stylu, přestavěli i hradní palác. Další majitelé, kterých se tam vystřídalo dost, se do žádných velkých úprav nepouštěli. V roce 1563 kupuje hrad Václav z Lobkovic, do dědičného vlastnictví přichází až v roce 1599. Jejich roudnická větev hrad měla v držení od roku 1615 do roku 1945. V restituci jim byl navrácen v roce 1992. 

Strekov 5

Ovšem Lobkovicové se o hrad moc nestarali, ten trpěl vojenskými útoky za třicetileté války (1618-1648), i za války sedmileté (1756-1763). Obnova se zaměřila na rozpadající se opevnění a obytné budovy. Zájem romantiků v 19 století zachraňuje ruiny a hrad patří mezi nejlépe dochované zříceniny u nás, přitahoval hlavně malíře, díky kterým je vidět jak se hrad v průběhu staletí měnil. Jejich zájem se odrazil na vybudování služeb pro ně, malá hospůdka z roku 1830 se zvětšuje v roce 1870. V roce 1886 je upravena část naproti vstupu do předního hradu na velkou restauraci. Budovy předhradí , byt správce, kanceláře správy statku i pivovar se mění na hostinské pokoje.

Strekov 4

Dochází ke zpevnění zdiva, podložím zastřešení hradní brány, velké věže a nového paláce. V roce 1926 získává pronájem Klub československých turistů. Za okupace se nájemcem stává obec Střekov,pak byl zabaven ve prospěch Německé říše, po válce vrácen Lobkovicům , po roce 1948 patří státu a prováděné opravy byly zaměřeny na zpřístupnění hradu návštěvníkům.V roce 1961 poplužní dvůr vyhořel a na jeho místě bylo vybudováno parkoviště. Hrad připravuje bohatý program pod názvem 700 let nad vodou v měsíci září ( 1.9.od 10 hodin).

Strekov 2

Již s předstihem připomíná výročí ústecké museum se svou expozicí 700x jinak. Tentokráte se o historii hradu moc nedovíte. Muzeum vystavuje obrazy, na kterých je hrad hlavní dominantou a největší prostor výstavy je koncipován jako obrazárna, i s nezbytným sezením uprostřed. Všude jsou obrazy s motivem hradu a je se na co dívat. Muzeum tam vystavuje nejen ze svého depozitáře, ale i zapůjčené od různých institucí i ze soukromých sbírek.

Strekov 3

Obrazy různých rozměrů a použitých materiálů, na kterých díla po dvě století vznikala. Od plátna, litografii, akvarely až po keramické kachle známé ústecké firmy Maresch. Z malířů jsou nejčastěji zastoupeni pochopitelně romantici, ale najdete tam i novodobé malíře. Uvidíte i známý obraz Carla Crolla Střekov před bouří (1833), nechybí díla od Ernesta Gustava Doerella (1875) Karla Quarcka, Josefa Reinera (1921) a mnoha dalších. Jsou to desítky jmen známých i méně známých, díla anonymní či od neprofesionálních umělců.

Strekov 1

Vše pečlivě popsáno, tak návštěvník má informace o tom, kdo a kdy to vytvořil. Najdete tam i unikát zapůjčený na omezenou dobu z Památníku národního písemnictví, originál zápisníku Karla Hynka Máchy a jeho pohled na hrad Střekov. Muzejníci slibují, že po jeho vrácení bude nahrazen opět nějakou nezvyklou lahůdkou, ale zatím to překvapení tají.

Strekov 6

Další místnost je věnována motivu hradu, který je na čestných uznáních, pamětních knihách i na firemních logech a velké množství pohlednic a fotografií. Ještě další překvapení muzejníci připravili. Tím je web tvujstrekov ,kde se můžete se svými obrázky či fotografiemi ucházet o přízeň návštěvníků, nebo jen se anonymně zapojit. Nebo přímo v muzeu si domluvit zapůjčení či darování vašeho obrázku, fotografie či jiného předmětu s hradem a pomoci tak naplnit a docílit 700x vyobrazení hradu. A pokud se vám bude z toho točit hlava a bolet zakrkem, je snadná pomoc, stačí se podívat na další výstavy, kterých je tam dost.

Strekov 7

www.tvujstrekov.cz
www.muzeumusti.cz

foto z výstavy: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

JITKA SMUTNÁ: MÍT NĚKOHO JE V ŽIVOTĚ PODSTATNÉ

Smutna 200Diváci televize Prima si ji zamilovali nejprve jako rodině oddanou a milující manželku Lídu Bernátovou v seriálu Cesty domů, nyní hraje naslouchavou pošťačku Boženku ve Svatbách v Benátkách. Od podzimu ztvární Jitka Smutná v seriálu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jaká byla mytologie Slovanů?

mytologie perex
Než Slované, ať již dobrovolně nebo násilím přinuceni, přijali křesťanství, vyznávali svá božstva, jimž se kořili v posvátných lokalitách, měli svá obětiště, tesali vícetvářné sochy bohů (často mívaly čtvero tváří obrácených do v...

Z archivu...


Literatura

O století, v němž málokdy vítězila moudrost

Stoleti-moudrosti 200Při čtení Století moudrosti, pamětí Alice Herzové-Sommerové, sepsaných Caroline Stoessingerovou a do češtiny přeložených Libuší Čižmárovou, snad každého napadn...

Divadlo

Na podzim do divadla: Mobilstory

200 mobilstoryO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na moderní hru si zajděte do Divadla Radka Brzobohatého na představení s názvem Mobilstory...

Film

Vývoj francouzské kinematografie a především komedie

francouzsky film200Naprostým prvopočátkem francouzské kinematografie byl vynález kinematografu Louise Lumiera (1864–1948) Jeho filmy měly původní rys – byly to systematicky vytvářené „ožívající fotografie“. Lumi...