Muzeum získalo prestižní ocenění

Muzeum získalo prestižní ocenění

Tisk

ntm 200Národní technické muzeum získalo ve XIV. ročníku Národní soutěže Gloria musaealis nejvyšší ocenění v soutěžní kategorii Muzejní počin roku 2015. Cenu muzeum získalo za úspěšné završení projektu Centrum stavitelského dědictví Plasy.

 

Soutěž vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR, Asociace muzeí a galerií ČR a nově také Český výbor ICOM. V kategorii Muzejní publikace roku zaznamenaly společný úspěch Národní technické muzeum a Národní památkový ústav s publikací Zámek s vůní benzínu autorů Miloše Hořejše a Jiřího Křížka. Centrum stavitelského dědictví Plasy otevřelo Národní technické muzeum v nově renovovaném památkově hodnotném prostoru hospodářského zázemí kláštera v Plasích. Ojedinělý projekt zastřešuje řadu aktivit, z nichž nejvýznamnější lze považovat tři okruhy: vytvoření první expozice stavitelství v České republice, založení studijního depozitáře stavebních materiálů, prvků a konstrukcí a konečně vybudování stavebního dvora se specializovanými dílnami pro historická stavební řemesla. Každý z těchto tří okruhů je zaměřen na určitou skupinu návštěvníků. Expozice stavitelství je určena především širokému okruhu návštěvníků včetně rodin s dětmi a škol, kteří se zde seznámí s procesem výstavby historického domu, počínaje přípravou stavby, budováním jejích základů přes hrubou stavbu, veškeré povrchy, okna i dveře, vytápění a další potřebné součásti až po střechu.

ntm

Jednotlivé konstrukční části jsou dokumentovány jak na historických stavebních prvních, tak i na modelech či fotografické a filmové dokumentaci. Budovaný studijní depozitář je především určen pro zájemce z oboru; vysokoškolské studenty či veškeré pracovníky, kteří přicházejí do styku s historickými objekty.
Řemeslnické dílny pak slouží ke dvěma hlavním účelům; jak úsilí o zachování a další praktické předávání vytrácejících se znalostí o historických technikách současným zájemcům o historické řemeslo, tak seznamování návštěvníků z řad laiků s prací historických řemeslníků. Areál poskytuje i další možnosti edukace: konferenční prostory, dílny a budovanou oborovou knihovnu. Celý projekt, při jehož realizaci byla zachráněna řada unikátních objektů včetně románsko-goticko-barokního hospodářského dvora, byl financován z integrovaného operačního programu Evropské unie. Soutěž Gloria musaealis je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích: Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. V tomto ročníku se do ní přihlásilo celkem 72 muzeí a galerií z celé republiky s 80 soutěžními projekty. Vyhlášení vítězů XIV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2015 proběhlo v rámci oslav Mezinárodního dne muzeí.
Národní technické muzeum v Praze je největší českou institucí, specializovanou na muzejní exponáty technického charakteru. Bylo založeno 5. července 1908. Staletí technického důvtipu představuje muzeum ve 14 stálých expozicích.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karla Kubíková: „Během psaní Hájovny jsem byla Lindou, ženou pod zámkem.“

karla kubikova 200Karla Kubíková žije ve středních Čechách a svůj profesní život strávila ve školství. Vydala knihy Rafanda (2007) a Samoživitelka (2008). V roce 2009 získala první místo v soutěži RWE za nerealizovaný TV scénář Dvě Františky. Zúčastnil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Táborský pivovar v proudu času


tabo200Pivo a táborské pivovarnictví v proudu času; to je téma nové výstavy, kterou připravilo Husitské muzeum v Táboře. Vaření piva neodmyslitelně patří k české kultuře a české historii. Staří Čechové pohlíželi na pivo nejen jako na osvěžující nápoj, ale t...

Z archivu...


Literatura

Ať se rozhodneš jakkoli ukazuje sílu technologií

at-se-rozhodnes-jakkoli 200V nakladatelství HOST vyšel román polského spisovatele Jakuba Szamałeka Ať se rozhodneš jakkoli, který byl nominován na Grand Prix Festivalu Kryminalna Warszawa 2019. Určitě stojí za přečtení.

...

Divadlo

Rodina je základ státu. Švandovo divadlo uvádí hru Ecce Homo Homolka inspirovanou známou komedií

Ecce Homo Homolka perexRodina Homolkových vyráží na výlet do přírody. Kromě ušlápnutého Ludvy (Jan Grundman), frustrované Heduš (Natálie Řehořová) a jejich dvojčat (Marek Frňka) a výletu účastní i babi (Nataša Bednářová/Lucie Valenová) a děd...

Film

Filmy 30. Českého lva jsou online na dafilms.cz

cesky lev 200Streamovací portál DAFilms nabízí tradiční online přehlídku nominovaných filmů Českého lva. Diváci si až do 31. března mohou na jednom místě vychutnat nejen filmy nominované na 30. Českého lva, ale i speciál k 30leté historii udílení cen. Milovní...