Kadidlo, myrha, jalovec, bylinky, oleje…aneb smrdí tady františek

Kadidlo, myrha, jalovec, bylinky, oleje…aneb smrdí tady františek

Tisk

fr purpura 200Čichové vjemy z vůně kadidla, myrhy, jalovce a dalších bylin navozují slavnostní atmosféru při mnoha světských i náboženských svátcích, Vánoce nevyjímaje.

 

 

Když poutníci přinášeli malému Ježíškovi do Betléma dary, i mudrci od východu slunce se za ním vypravili, aby se mu poklonili a nějaké dary mu obětovali. Mezi nimi bylo i kadilo a myrha. Odtud se možná odvíjí tradice pálení vonných kužílků (františků) o vánočních svátcích.

Františky a purpura

Hlavní součástí františků jsou přírodní suroviny, dřevěné uhlí (nejčastěji z lipového dřeva) rozemleté na jemný prášek, přiměřená dávka kadidla a škrobové lepidlo. Suroviny se melou v kulovém mlýně, mísí a pěchují do kovových jehlanovitých forem. Pak se vyklopí a po nějakou dobu se suší. Jméno františek získaly tyto kužílky nejspíše od zakladatele novodobého pojetí Vánoc, Františka z Assisi.

Tradice pálení františků v Čechách je stará zhruba 300 let, ale již dávno předtím Keltové, Germáni a Slované vykuřovali a očišťovali příbytky na přelomu starého a nového roku.

Během léta také sbírali vonné léčivé byliny, vázali je do svazečků a sušili. Poté je zavěšovali nad vchodové dveře. V pozdějších dobách je lidé nechávali světit v kostelích a zavěšovali doma nebo u svatých míst. Bylinné směsi se říkalo vonička, měla silně léčivé a očistné účinky, chránila dům před neštěstím a uhranutím, zaháněla smutek a melancholii, přinášela světlo v temných dobách. Nejvíce se vykuřovala obydlí i hospodářská stavení pro ochranu a očistu po dvanáct nocí počínaje Štědrým dnem a konče před Třemi Králi, jež se považovaly za kritické, kdy temné síly mají největší moc.

frantisky

Dnes této směsi říkáme purpura, spaluje se na uhlíku v nádobce k tomu určené nebo na plotně u kamen či krbu. Kromě levandule a kadidla je v ní hřebíček, skořice, heřmánek, mateřídouška, lipový květ a fenykl s anýzem, někdy i sušená pomerančová kůra a další, často tajné, příměsi. Mohou tam být také muškátový oříšek, máta, meduňka, tymián, bazalka, rozmarýn, šalvěj, majoránka, oregano, pelyněk, semena kmínu, květ měsíčku, chrpy, růží, vřesu, heřmánku, jehličí, borůvkové, maliníkové, jahodníkové a ostružiníkové listy, listy eukalyptu a mnoho dalších bylinek. Bylinky se smíchají, podrtí a pokapou vonnými oleji, které se mohou i vzájemně kombinovat.

Tyto typicky vánoční vůně v našich domovech dokáží vykouzlit tu pravou atmosféru, spojenou se spirituální dobou zastavení, zklidnění a spočinutí, se sebereflexí i vnímáním duchovního rozměru tohoto času.

Kadidlo

Kadidlovník je dnes vzácný strom, který se zachoval jen v částech jižní Arábie a na pobřeží Rudého moře. Klejopryskyřice kadidlovníku, Olibanum, je známá z bible jako dar tří svatých králů Ježíšovi a byla používána již v dobách antiky. Zpočátku mléčná šťáva tvoří při vyschnutí světle žlutá, hnědavá nebo průsvitná zrna, která při zahřátí voní. Z pryskyřice se získává destilací parou cenný kadidlovníkový olej, který se používá především v aromaterapii. Uklidňuje nervy, pomáhá při stavech úzkosti a při nervozitě. Při nanesení na kůži působí proti projevům stárnutí pokožky, podporuje hojení ran a jizev. Výborné účinky má i jako přísada do koupele. Rostlině se připisují antibakteriální, antibakteriální, antirevmatické a protinádorové účinky. Ještě nedávno měla tato rostlina pověst všeléku.

f kadidlo

Pryskyřice nejlepší kvality pochází z Jemenu a severního pobřeží Somálska. Oblast dnešního Jemenu nazývali starověcí Římané Šťastnou Arábií, a to nejen proto, že byla nejúrodnější oblastí Arabského poloostrova, ale především proto, že přes jemenské vnitrozemí vedla cesta jednoho z nejlukrativnějších obchodů starověku - obchod s kadidlem a myrhou. Pojmenování kadidla pravděpodobně vzniklo za křižáckých válek, ale také je pravděpodobné, že se jedná o arabský výraz "olej Libanonu", neboť do Libanonu byla pryskyřice dodávaná a odsud prodávána do Evropy.

Staří Řekové pálili olibanum nejen při uctívání bohů nebo oslavách a významných událostech, ale také když si chtěli provonět své domy. Olibanum je jedna z nejlepších a nejsilnějších substancí pro odstranění mikrobů a nežádoucích pachů ze vzduchu.

Olibanum má příjemnou a nezapomenutelnou vůni. Můžeme ho pálit jen s dřevěným uhlím, které podporuje hoření. Jehlánkům slisované směsi olibana a dřevěného uhlí se říká u nás "františek".

Myrha

Myrha je sušená olejovitá klejopryskyřice, která vytéká z pod kůry kmene stromu Commiphora samovolně nebo je-li kmínek naříznut. Na vzduchu pak tuhne v žlutou, nahnědlou či načervenalou poloprůsvitnou vonnou hmotu - a to je ta pravá posvátná myrha. Vůně surové pryskyřice je ostrá, příjemná, avšak silně nahořklá.

Myrha dostala své pojmenování z hebrejského/arabského murr nebo marror, což znamená "hořký", později se ujal latinský název myrra. Pravá myrha byla vždy velice drahá, na trhu se vyvažovala zlatem. Do Evropy se dovážela především z Habeše a prodávala se v žlutohnědých kouscích. V současné době se k nám vozí myrha z Jemenu.

Jalovec a vůně jehličí

Vůně čerstvého jehličí a pryskyřice jehličnanů je velmi příjemná. V chudších rodinách se větvičky jehličnanů dávaly na rozpálená kamna, aby provoněly byt lesní vůní. K tomu účelu byl využíván především jalovec, hlavně jeho plody. Z plodů se získávaly také silice pro výrobu kořalky borovičky, tedy jalovcové.

V minulosti byl jalovec považován za účinný lék proti mnoha nemocem a byly mu přisuzovány magické účinky. Lidé věřili, že zničit jalovcový keř přináší neštěstí, naopak větvička jalovce, nošená při sobě, chránila proti nemocem.

fr jalovec

Jalovec, rostoucí velmi hojně v Evropě, i po zbytku světa, patří snad k nejstarším vykuřovadlům. Má pověst kuřidla šamanů a v mnoha kulturách je používán rituálně, magicky i medicínsky. Větvičky jalovce, hořící i v čerstvém stavu, mají lesní pryskyřičnou a kořenitou vůni. Jalovec je silně ochranný, používá se k zahnání černých čarodějnic, démonů a zlých duchů. Na Tři Krále se doporučuje vykuřovat jalovcem obydlí pro ochranu před nemocí a neštěstím.

Éterické oleje

Éterické oleje, absolue a rostlinné oleje tvoří základní kameny aromaterapie, která se zabývá jejich využitím pro zkvalitnění života, ať již formou prevence, léčby nebo pro kosmetické účely. Většina éterických olejů se vyrábí destilací a a to již od doby vynálezu destilace před zhruba 1000 lety. Ale již předtím naši předkové dokázali využít terapeutických účinků rostlin v duchu aromaterapie, rostliny macerovali v oleji a používali k léčebným i kosmetickým účelům. A maceráty se dodnes používají — jistě všichni znáte třezalkový olej.

fr oleje

Onu velice příjemnou sváteční vánoční atmosféru nám aromaterapie svými voňavými olejíčky, františky či purpurou pomáhá nejen přiblížit, ale i navodit. A zdaleka zde nejde jen o zmíněnou příjemnost vánočních vůní. Každý z éterických vjemů, ať již jednotlivě či ve směsích, specifickým způsobem ovlivňuje i nás. Zejména aromatické oleje mikrobiálně čistí vzduch a chrání nás před kapénkovými infekcemi, o které ani v období Vánoc nebývá nouze. Dále nás osvěží a povytrhnou ze zimní letargie, či napomáhají naší relaxaci v pohodě příjemně vyhřátého pokoje.

Zdrojeinformací a foto: internet, www.oshadi.cz , www.rymer.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová nafotila exkluzivní kalendář českého šperku, rozepsanou knihu uložila do šuplíku a chystá velké změny

SL perexFanoušci populární české spisovatelky Sylvy Lauerové jistě vědí, že se nevěnuje jen psaní knih. Její druhou doménou je móda a velkou zálibou cestování. Potěšení z práce jí však v poslední době kalí neradostná rodinná situace. Dočkají se čtenáři nového ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Výpravy k sobě i od sebe

vypravy k ja perexPo více než čtyři desetiletí se v Plzni každoročně pořádají odborná sympózia, věnovaná nejrůznějším aspektům 19. století. Každoročně z těchto setkání vycházel sborník příspěvků. Na několik posledních svazků jsme upozorňovali, loň...

Z archivu...


Literatura

Pojďme podpořit českou tvorbu: Sochař

sochar200Česká detektivka Sochař od Artura Janouška spatřila světlo světa díky nakladatelství Kalibr v červnu. Strohá obálka se slovy „neposlechneš – zemřeš, poslechneš – zemřeš také“ láká na mrazivý příběh, necháte se strhnout ke čtení?

...

Divadlo

Líza Ďulínková se vrací na jeviště MdB – a opět to bude betálný!

my fair lady 200„Lady ze Zelňáku bude hitem“, „Mošův tah s My Fair Lady se zdařil na výbornou“ nebo „Stanislav Moša se už zařadil mezi naše přední muzikálové režiséry a v Lady to opět stvrzuje přesnou mírou nadhledu i dokonalým vedením herců k bezešvému p...

Film

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňov...