Velká válka očima pardubického mlynáře

Velká válka očima pardubického mlynáře

Tisk

mlynar 200Východočeské muzeum v Pardubicích představuje zájemcům nejen o vojenskou historii unikátní pohled do života prostého vojáka odvedeného do řad rakousko – uherské armády během první světové války. Oním průvodcem válečnými lety i bojišti haličské fronty je Jaroslav Kopečný (1884- 1949), který po svém otci zdědil mlýn a živnost v obci Třebosice u Pardubic. V armádě po svém odvedení působil v hodnosti poručíka 19. zeměbraneckého pluku. Obdržel Karlův vojenský kříž a Čestné vyznamenání za zásluhy o Červený kříž II. třídy. Život skutečné osoby se podařilo rekonstruovat díky tomu, že Kopečného dcera Marie věnovala otcovu pozůstalost muzeu.

V Kaňkově sále pardubického zámku návštěvníka nejprve čeká předválečná idyla, vyhlášení války a mobilizace, odvod, pobyt na frontě, zranění v boji, léčení i návrat zpět domů. Výstava ukazuje, jak se civilista měnil ve vojáka. Život v zákopech představuje replika skutečných zákopů i děla a kulomety. Velká část výstavy patří právě zbraním, uniformám a dobové výstroji.  Nechybí zde pistole, revolvery, pušky, bodáky, nože, šavle, přilby, pancíře i plynové masky.
Mlynář Kopečnýbyl v roce 1916 pod Přemyšlem vážně zraněn, kdy utrpěl průstřel nohy a poté doživotně kulhal. Výstava tudíž přibližuje i vybavení vojenských lazaretů a dobové lékařské nástroje. Informuje také o péči o velké množství válečných invalidů. Unikátním exponátem jsou autentické jégrovky s průstřelem a stopami krve, které měl Kopečný osudný den na sobě. Mlynář se později dostal se do týlu k sanitě, kam si přinesl fotoaparát. Vznikla tak řada snímků (přes 200 fotografií), které zachycují vojáky, civilisty, domy, kostely či přístavy. K vidění jsou nejen na panelech výstavy, ale také v periskopu, který nabízí pomyslný výhled nad zákopy.

mlynar1

Bídu v zázemí přibližují autentické příděly potravin včetně dochovaných houstiček, ale i dalších základních potřeb, přídělové lístky i různé pokladničky, do nichž se vybíralo na válečné účely. Umění v době války zastupují obrazy Jaroslava Gruse, pardubického rodáka, který narukoval na italskou frontu. Jeho obrazy zapůjčila Východočeská galerie v Pardubicích.
Velice srozumitelné a přehledné jsou i popisky, kterou mají formu deníkových zápisů poručíka Kopečného. Výstava končí v duchu optimistických očekávání spojených s koncem války i se vznikem Československé republiky.

mlynar2

Doprovodné programy:
13. 9. od 17 h - promítání fotografií třebosického mlynáře Jaroslava Kopečného nafocených v roce 1916 v Haliči
22. 9. od 17 h - komentovaná prohlídka výstavy

Velká válka
Kurátor: Jan Tetřev
Místo a datum: Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, Pardubice,
od 21.4 do 25.9.2016
Otevřeno: denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin
Zdroj foto: autorka a www.vmp.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Oldřich Smysl: Rád se zhostím jakéhokoli úkolu

smysl perexPřinášíme Vám krátký rozhovor s muzikálovým hercem Oldřichem Smyslem, který prozradí, jak se těší na nové nastudování muzikálu Krysař v Divadle Kalich.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jablonec se stane hlavním městem skla, bižuterie a šperku

Sklo per12 zemí, 20 škol, 25 sklářských výtvarníků-pedagogů, 89 značek takové bude letošní Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2017. Tvoří jej celkem pět výstav a řada doprovodných aktivit, které se budou konat na čtyřech místech v Jablonci nad Niso...

Z archivu...


Literatura

Sněžná slepota – tajemství zavátá sněhem

snezna slepotaAri žije se svou přítelkyné Kristín v malém bytě v Reykjavíku a plánují si společnou budoucnost. Pro Ariho to není zrovna jednoduché období. Po tom co se rozhodl přerušit studium teologie, nastoupil na policejní akademii. A jelikož je léto roku...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

38. Letní filmová škola: Na jihovýchod do ráje

letni filmova skola 38. Letní filmová škola v Uherském Hradišti ( LFŠ), která se každoročně koná na přelomu července a srpna, je minulostí. Na Slovácko přilákala přes pět tisíc návštěvníků a řadu významných hostů. Pro výroční cenu Aso...