Nahlédněte do dechberoucích zámeckých interiérů

Nahlédněte do dechberoucích zámeckých interiérů

Tisk


zamky perexNakladatelství Lidové noviny přišlo s naučnou knihou o zámeckých interiérech, která vás provede jejich proměnami od konce 16. století do prvních dekád 19. století, především v českém prostředí. Nejezdíte na prohlídky zámků? Možná začnete.

 


S radostí a očekáváním jsem se pustila do čtení knihy, která mě vrátila do studentských let a připomněla přednášky o zámeckých instalacích a proměnách životního stylu. Přesně to se také v knize dozvíte – jak sbírali zámečtí páni inspirace na svých cestách, jak sledovali módní trendy ve zdobení interiérů, ale i to, jak se měnily dispozice a účelovost jednotlivých pokojů.
Nejdůležitějšími částmi zámků pro tamější obyvatele byly reprezentační pokoje – sály, na jejichž výzdobu se uvolňovala velká část peněz. Tyto sály měly ukázat, jak bohatá a vysoce postavená je navštívená rodina. Součástí takových pokojů byly v časových proměnách bufety nebo kredence, na kterých se vystavovaly nejvzácnější kusy, obvykle nádoby spojené se stolováním.
Jednou ze zajímavostí tehdejších interiérů bylo určitě to, že sedací nábytek (především židle) byl rozmístěn podél zdi – dnes je to něco nemyslitelného, židle a křesla umisťujeme kolem stolů kdekoliv v prostoru. Velká změna nastala i v chápání rozvěšování obrazů – zatímco v popisované době se malířská umělecká díla koncentrovala v obrazárnách a byla zde rozmisťovaná přísně symetricky, dnes, pokud vůbec můžeme obraz vlastnit díky finanční náročnosti, se objevují v interiérech spíše solitéry. Mimo jiné také zjistíte, proč byly oblíbené apsidy a jakou funkci měly parádní lože.

zamky


Velkým plusem této publikace je bohatá obrazová příloha. Přináší jak obrazy z uvedené doby, tak i moderní fotografie interiéru, v jakém stavu se nacházejí dnes. Užijete si nádhernou barevnost. Osobně jsem fanoušek empírového (biedermeierovského) stylu, který v knize také najdete. Nahlédnete i do půdorysů vybraných staveb. Pro čtenáře, který není odborníkem nebo se tématem hluboce nezabývá, můžou být části věnované podrobně inventářům vybraných zámků zbytečné.
Autorka přináší odborné, ale i laické, veřejnosti velmi kvalitní materiál. Věřím, že jen prolistování knihou vás přiměje si ji i přečíst a dozvědět se spoustu zajímavých kulturně-historických detailů. Třeba se v sezóně na nějakém zámku potkáme.


Zámecké interiéry/Pohledy do aristokratických sídel od časů renesance do doby první poloviny 19. století


Autor: Eva Lukášová
Žánr: literatura faktu
Nakladatelství: NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Rok vydání: 2015
Počet stran: 352
Hodnocení: 80 %                Zdroj foto: www.nln.cz
https://www.nln.cz/knihy/zamecke-interiery-pohledy-do-aristokratickych-sidel-od-casu-renesance-do-doby-prvni-poloviny-19-stoleti/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Co odhalilo Tajemství rodu?

Helena Voldanova 200Na televizních obrazovkách České televize běžel cyklus Tajemství rodu, který představuje, jak pátraly po svých předcích nejrůznější známé osobnosti. Odbornou konzultantkou pořadu je Helen...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

8. června snad už pršet nebude: Odkud se bere Medardův déšť?

pranostiky 200Lidé odedávna pozorovali dění v přírodě během celého roku, a protože si všimli, že se některé věci opakují nebo mezi nimi existují souvislosti, začali svá pozorování předávat ústně v podobě nejrůznějších pranostik. Díky tomu byli schopni př...

Z archivu...


Literatura

3. díl komiksu Noe pokračuje v zavedeném stylu

noe 200Dlouho jsem čekal, až budu vědět, kdy vyjde poslední díl komiksu Noe v České Republice, ale bohužel datum není známo, a tak Vám zrecenzuji 3. díl. Třeba se poslední díl objeví co nevidět a díky této recenzi se snad i fanoušci komiksu dočkají zakončení.

...

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...

Film

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...