Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

Tisk

A Whole Life04Andreas vyrůstá na začátku 20. století s násilnickým strýcem na farmě v alpském údolí. Prožije dětství plné brutality a tvrdé práce, v osmnácti letech ale najde odvahu opustit svého utlačovatele. I když jej strýc částečně zmrzačil, vyrostl v silného muže a našel si práci jako lesník. Pracuje na výstavbě horské lanovky a konečně má dost peněz na to, aby si koupil domek vysoko nad údolím. Brzy pozná něco, co předtím nikdy nezažil, lásku.

Marie se stává světlem jeho života, ale sen o šťastné společné budoucnosti se bohužel brzy rozplyne. Zoufalý Andreas se přihlásí do německého Wehrmachtu a na východní frontě tváří v tvář smrti myslí jen na Marii. Šílenství druhé světové války nakonec přežije a vrací se do svého údolí, které se ale změnilo k nepoznání. Připadá si jako v jiném světě, neboť z líbezné krajiny se stalo lyžařské středisko plné turistů. Přes všechny strasti, kterými si prošel, je vděčný za ty krásné chvíle ve svém životě. S Marií ve svém srdci Andreas s klidem přijímá čas, který mu zbývá.

A Whole Life01

„Celý život je podobenstvím o ústředních polarizujících tématech našich životů: o lásce a o smrti. Tato témata nastavují zrcadlo naší neklidné, sebezdokonalující se výkonnostní společnosti. Andreas Egger nikdy nebyl v pokušení věřit v Boha, smrt ho neděsila. Nepamatoval si, odkud přišel, a nakonec ani nevěděl, kam jde. Ale miloval. A získal tušení, kam může láska vést. Cesta hlavního hrdiny Andrease Eggera pro mě byla existenčním zážitkem, o který bych se nyní rád podělil s diváky po celém světě. Celý život je film na celý život…“ prozrazuje o svém snímku a jeho předloze režisér Hans Steinbichler. Natočeno podle stejnojmenné knihy Roberta Seethalera, která byla přeložena do 40 jazyků.

A Whole Life02

Přístupnost: nevhodné pro děti do 12 let
Žánr: drama
Verze: německy s českými titulky
Stopáž: 108 min

Plakat Cely zivot mail

Celý život
(A Whole Life / Ein Ganzes Leben)
Premiéra: 14. 12. 2023

Picture Tree International
Rakousko, Německo, 2023
Režie: Hans Steinbichler
Scénář: Ulrich Limmer podle předlohy Roberta Seethalera
Kamera: Armin Franzen
Hudba: Matthias Weber
Hrají: Stefan Gorski, August Zirner, Andreas Lust, Julia Franz Richter, Robert Stadlober, Thomas Schubert


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nová animovaná pohádka o psích kamarádech již brzy v českých kinech

haftanan 200Hlavním heslem nové animované pohádky s názvem Haftaňan a tři mušteriéři je „jeden za všechny a všichni za jednoho“! Příběh o lásce, přátelství, psím dobrodružství a odvaze vstoupí do českých kin 17. února.

...

Literatura

Máš jen jednu šanci. Utíkej!

kyvadlo perPříběh zdánlivě obyčejného muže s minulostí, která ho bude pronásledovat až do posledních dnů. Ale ani po odchodu z armády se nedočká zaslouženého odpočinku. Ta pravá hrůza ho teprve čeká a po nevydařené vraždě se John Wallace stává lovnou zvěří....

Divadlo

Kašpárkova dobrodružství v šípkovém království

kasparek a ruzena sipkova200Zlín se pyšní dvěma „oficiálními“ místy, kde se nacházejí prkna, která znamenají svět, a to Městským divadlem a Divadlem Scéna. Navíc se čas od času změní na divadelní sál část klubu Zelenáčova šopa, která pravide...

Film

Den zrady aneb Politika je svinstvo

den zrady filmGeorge Clooney si za několik desetiletí, během nichž v Hollywoodu působí, již neotřesitelně získal pravý status hvězdy té nejvyšší svítivosti. Kromě vytouženého Oscara začal před deseti lety naplňovat své režijní amb...