Nová publikace představuje tisky 16. století v zámeckých knihovnách

Nová publikace představuje tisky 16. století v zámeckých knihovnách

Tisk


Tisky200V sídle českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu na Senovážném náměstí byla v polovině února představena nová třídílná publikace Tisky 16. století v zámeckých knihovnách České republiky. 

 

Knihy jsou výsledkem intenzivní vědecké spolupráce 19 předních odborníků z Národního památkového ústavu, pražského Národního muzea, Památníku národního písemnictví a dalších odborných institucí.

Tisky

 

Zámecké knihovny ve správě Národního památkového ústavu a Národního muzea představují zcela unikátní fenomén čítající více než 1,7 milionu svazků rukopisů, knih, periodik a dalších sbírek neknižní povahy. V tomto rozsáhlém souboru historických knihovních fondů zaujímají tisky 16. století významné postavení. Přinášejí výsledky bádání na poli matematiky, astronomie a astrologie, lékařství, botaniky, těžby a zpracování kovů a dalších okruhů lidského poznání. Povědomí o jejich existenci však bývá výsadou pouze úzkého okruhu odborníků.                       

Tisky2

                                    

Publikace Tisky 16. století v zámeckých knihovnách České republiky dává poprvé možnost nahlédnout do těchto knihovních fondů, které návštěvníci často vnímají pouze jako součást prohlídkových tras hradů a zámků a z velké části jsou skryty i v zámeckých depozitářích. Kniha je určena nejen odborné veřejnosti a institucím, ale i všem vlastníkům historických knihovních fondů a zájemcům o knižní kulturu období renesance. Popsané knihy jsou psány v devíti jazycích a byly vytištěny v 15 zemích. Význam nově vydané knihy je bezesporu nadnárodní, Národní památkový ústav a Národní muzeum se tímto dílem zařazují po bok nejvýznamnějších světových institucí spravujících historické knihovní fondy.


Hodnocení 75 %, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na dráhu modelky se rozhodně nechystám, říká Soňa Drábková

sona perexOkatá a sympatická černovláska. Tak lze charakterizovat Soňu Drábkovou, která v minulých týdnech pózovala Robertu Rohálovi. Společně vytvořili fotografickou kolekci, jejíž vernisáž proběhne začátkem příštího roku v Kroměříži. Zatímco v případě ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kniha Dějiny lidí nabízí popularizaci zajímavé historie lidstva

big dejiny-lidi-6Ue-495809 (2)

V 73 kapitolách rozsáhlé a bohaté ilustrované encyklopedie nazvané Dějiny lidí nabízí etnolog Martin Rychlík přehled historie celého lidstva s hlavní myšlenkou knihy: všichni jsme lidé a jsme si rovni...

Z archivu...


Literatura

Zloději lidí – román, který je právem označován za thriller

Zlodeji lidi200Slovy thriller či bestseller se označuje kdejaká kniha, ne každá z označených si tento přídomek zaslouží. Zloději lidí – krimiromán Roberta Craise – na ně mají právo. Autor totiž má nos na trháky. A dokáže...

Divadlo

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Film

Tady to musí být je trpkou podívanou

altDo českých kin v oficiální distribuci vstoupí na konci dubna snímek Tady to musí být. Kontroverzní počin na pomezí dramatu a komedie rozdělil nejen filmové kritiky, ale i samotné diváky na dva tábory. Jedni ho považují za geniální, jiní z...