Za svitu měsíce: Italský román z období 2. světové války

Za svitu měsíce: Italský román z období 2. světové války

Tisk

big za-svitu-mesice-hBh-489079 (2)

Skvělým čtením na léto může být román Za svitu měsíce americké autorky Jennifer Antonové, který vydalo nakladatelství Jota. Tuto knihu ocení hlavně ženy, protože jde o příběh o neuvěřitelné ženské odolnosti v době sílícího fašismu a rozpoutání druhé světové války v Itálii.

 

O čem kniha je?

Nina nestojí o tradiční život italské venkovanky. Jako dcera tvrdohlavé porodní báby je odhodlaná si o vlastním osudu rozhodovat sama. Pak však její bratr emigruje do Ameriky a ona matce slíbí, že ji nikdy neopustí. Když se do jejich horského městečka na krátkou chvíli vrátí kamarád z dětství Pietro, přeskočí mezi nimi jiskra. Ve stejné době pak Mussolini v zemi vyvolá politické napětí. Poté, co se Pietrův a Ninin vztah prohloubí, musí se Pietro znovu vrátit do práce v amerických uhelných dolech. Nina je rozpolcená mezi touhou se k němu připojit a mezi odpovědností vůči Itálii i vlastní matce. V době, kdy Mussoliniho fašisté uvrhnou celou zemi do chaosu a rodné městečko terorizují němečtí nacisté, se stane z každého dne souboj o přežití. Společná budoucnost s Pietrem začíná vypadat velmi nejistě, protože spolu ztratí kontakt, navíc Nininy sny o budoucím životě ohrožuje i nacistická okupace a nepřítel, kterému se musí postavit úplně sama…

O autorce:

Jennifer Antonová žije střídavě v Londýně a u italského jezera Como. Je vášnivou zastánkyní ženských práv a rovnoprávnosti, snaží se zachraňovat ženské příběhy z minulosti a začala s tím u svých italských příbuzných.V roce 2006 Jennifer po narození dcery trpěla poporodní kardiomyopatií, kdy jí šlo o život. Krátce poté zemřela její italská babička a právě tento náročný rok v ní posílil touhu zaznamenat příběhy jejích italských předkyň. Za svitu měsíce je její první román inspirovaný životy její italské babičky a prababiček v období vzestupu fašismu a za druhé světové války.

Hodnocení knihy:

Kniha je napsaná velmi jednoduchým jazykem plným přívlastků vzbuzujících emoce. Není žádným historickým románem, ale zaměřuje se především na vztahy a osobní příběh hrdinky, což ocení především ženy toužící po tom přečíst si krásný milostný román. Knížka má též líbivou romantickou obálku a vzbuzuje dojem, že půjde o ženský román pro osamělé večery nebo relax u vody. A tak tomu také je. Autorka napsala emotivní román na motivy příběhu žen ze své vlastní rodiny, zasazený do italských dějin v době 2. světové války.

Ukázka z knihy:

Plakala mu v náručí, takže jejich polibky, když ji poškrábala jeho neoholená brada, byly slané. Všechny ty potlačené emoce z ní vyřinuly. Sice se tolik změnila, ale když ji Pietro líbal, na ničem z toho nezáleželo. Chtěla jedinou věc: jeho.
Rukama jí sáhl do drdolu a tím jí uvolnil vlasy. Odtáhl se, aby se jí podíval do očí, a i ty jeho byly rozmazané city. „Ninetto, tolik mě mrzí, že jsem tady nebyl. Hrozně mi vadí, že sis tím vším musela procházet beze mě.”

big za-svitu-mesice-hBh-489079

Název: Za svitu měsíce
Autor: Jennifer Antonová
Překlad: Jana Kordíková
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2022
Počet stran: 334
Hodnocení: 70 %

https://www.jota.cz/za-svitu-mesice


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Josefem Vágnerem k novému CD a singlu

200rozRozhovor s Josefem Vágnerem o novém CD a singlu Nezapírám si můžete přečíst v tomto článku.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vánoce našich babiček

Vanoce babicek (2)Nakladatelství Dauphin přichází s další žhavou novinkou, která má velký potenciál stát se „bestsellerem“, a sice knihou od Aleny Gajduškové a Aleny Scheinostové Vánoce našich babiček. Alena Gajdušková je již autorkou velice úspěšnýc...

Z archivu...


Literatura

Hurvínek zmoudří mezi osly

200hurKnížku vydalo nakladatelství FRAGMENT v Praze 4 v roce 2013 jako svou 2519. publikaci, 1. vydání. Přestože je určená dětem od 5 let, jistě zaujme čtenáře všech věkových kategorií. Jsou zde použity plnobarevné fotografie ze stejnojmenného divadelního předst...

Divadlo

Na road-movie? Jedině se slušným člověkem!

slusny-clovek200Jízda životem, i tak bychom mohli nazvat novou inscenaci Švandova divadla. Martina Krátká napsala a zrežírovala novou hru pro smíchovské divadlo na motivy novely Karla Čapka Obyčejný život. Nachystejte si jízdenky, revizor vašeho ž...

Film

Karlovy Vary: lze odmítnout pozvání na slavnost?

KVIFFlogo1Na letošním karlovarském filmovém festivalu bude uvedena řada digitálně restaurovaných filmů, mezi nimi i české podobenství Jana Němce O SLAVNOSTI A HOSTECH. Diváky naprosto přehlížený, ovšem odbornou veřejnosti velebený snímek, v němž se nacházely ...