Kam se poděly vzácné univerzitní insignie?

Kam se poděly vzácné univerzitní insignie?

Tisk

insignie perexInsignie Univerzity Karlovy jsou odznaky, vyjadřující důstojnost a starobylost příslušné instituce. Vzhledem ke své nevyčíslitelné historické hodnotě jsou pečlivě střeženým majetkem každého z vysokých učení. Při slavnostním ceremoniálu promoce na tyto univerzitní symboly přísahají čerství absolventi a pronášejí slavnostní slib. Těsně před koncem druhé světové války tyto vzácné symboly univerzitní důstojnosti staleté instituce Univerzity Karlovy náhle záhadně zmizely.

 

Některé historické prameny uvádějí, že součásti insignií byly odvezeny; není však dodnes známo kam. V současné době univerzita používá mnohem mladší verze insignií, pocházející většinou z konce 19. století, či doby pozdější.

Proč zmizely insignie Karlovy Univerzity – aneb pátrání po 700 let starých symbolech české historie. To je námět nové publikace, kterou vydalo nakladatelství Grada Publishing. Již téměř sedmdesát let probíhá pátrání po ztracených, nebo ukradených, insigniích Karlovy univerzity. Žezlo a řetěz se údajně ztratily při evakuaci Němců na konci druhé světové války. Dosud se ani nezjistilo, jestli jsou 700 let staré symboly, neodmyslitelně patřící k historii univerzity, ještě vůbec na světě.

Čtenáře čeká dobrodružné a někdy přímo detektivní pátrání po jejich stopách. Pouť, jejímž cílem možná zatím nebude jejich znovunalezení, ale může jím být alespoň výzva, aby se v bádání pokračovalo. Než se však čtenář vydá na složitou cestu hledání, seznámí se blíže s univerzitou a s její historií. Bez pochopení toho, jak vznikla a vyvíjela se, kolika úskalími musela projít, jaké tvrdé boje sváděla o svou existenci, by totiž unikl význam jejích symbolů a důkaz, že Karlova univerzita je skutečně naší, českou, univerzitou.

Kniha se zabývá osudy historických dokumentů a zejména insignií Karlovy univerzity, které zmizely na konci druhé světové války. Tuto historii vřazuje do širších souvislostí jak dějin vzdělanosti a univerzit, tak i politických podmíněností tohoto vývoje. Pozornost autorů se pochopitelně soustřeďuje na období okupace republiky a zejména rok 1945 a odvážení univerzitních archiválií z Prahy; zde uvádí řadu nových či dosud obecně neznámých faktů.

Univerzitní insignie jsou odznaky hodnosti akademických hodnostářů a výrazem tradic vysokých škol. Nejdůležitějšími insigniemi jsou pečeť, rektorská a děkanská žezla a medaile zavěšené na řetězech akademických hodnostářů, kteří je nosí při univerzitních ceremoniích.

Z obsahu knihy: Vznik a rozvoj Karlovy univerzity; Rozdělení univerzity; Doba nacistického temna; Jak a kam zmizely insignie.

insignie

Proč zmizely insignie Karlovy univerzity

Autoři: Milan Syruček a Josef Svoboda, 200 stran, více než 80 černobílých ilustrací
Vydalo nakladatelství Grada Publishing, a.s.
Hodnocení: 95%

www.grada.cz

 

 

 

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Žádná z filmových rolí Lídy Baarové nebyla tak dramatická jako její vlastní život

Baarova perexVe třicátých letech minulého století byla ve světě filmu fenoménem, avšak její sláva prvorepublikové hvězdy netrvala dlouho. Lída Baarová musela nejdřív pryč z Německa a posléze i z tehdejšího Československa. Filmovala pak v Itálii, poté se vě...

Z archivu...


Literatura

Barbara Larriva: Poppy

Piranesi 200Poppy mne oslovila ve dvou čtenářských rovinách. První byla celkem běžná: je to opravdu příjemný duchovní příběh, který řeší problém pokažených rodinných vztahů a následného uvědomění si svých chyb a odpuštění. A druhá rovina mne chytila za s...

Divadlo

Na Letních scénách Divadla Bolka Polívky se letos bude hrát od 11. června do 14. srpna. Předprodej vstupenek zahájen

letni scena 200Tři atraktivní lokality a desítky pozoruhodných titulů pod hvězdnou oblohou… Sedmý ročník Letních scén Divadla Bolka Polívky nabídne divákům mimořádně intenzivní divadelní zážitky. Od 11. června do 14. srpna se bude hrát v amfiteátru na Kr...

Film

Hvězdně obsazený snímek Němá tajemství má dotočeno. Tvůrci se rozhodli pomoct lidem s afázií

nema tajemstvi 200Očekávaný film Němá tajemství má za sebou poslední klapku. Na tvůrce filmu v čele s Alicí Nellis a Tomášem Mašínem čeká práce ve střižně. Od podzimu loňského roku se na place setkávali Jana Plodková, Milena Steinmasslová, Magdalena Bor...