O sborovém zpěvu a Black Sabbath

O sborovém zpěvu a Black Sabbath

Tisk

pk uvodkaPodivná kombinace? Ale reálná. Jako bývalého člena hudebního sboru mě zjištění, že Severský filmový podzim přinese i snímek o pěveckém sboru, velmi potěšilo, protože na léta, které jsme se spolužáky ve sboru zažili, nikdy nezapomeneme. Ale doložku o tom, že si navzájem zazpíváme na pohřbu, tu nemáme.

 

 

Vezmu to popořadě. Norský mužský sbor Mannskoret společně vystupuje skoro dvacet let, v posledních letech pod vedením sbormistra Ivara. Nějakou dobu však trvalo, než si původní členové k novému vedoucímu našli cestu. Obrovská Ivarova muzikálnost ostatní členy nakonec přesvědčila, že jsou v dobrých rukách.

Sbor se těší velké oblibě, která přeroste až v nabídku zpívat jako předskokani na koncertě legendárních Black Sabbath v čele s Ozzy Osbournem. Ale jak se říká - život není peříčko. Sbor se musí vyrovnat s fatální novinkou - Ivar má rakovinu, která se nedá léčit a zbývá mu už jen pár měsíců života.

Pro některé je zpívání ve sboru volnočasový kroužek, pro jiné je seskupení téměř rodina. Jak se vyrovnat s postupným odcházením milovaného člena sboru? A zvládne se Ivar zúčastnit koncertu s Black Sabbath?

Dokument je tak sugestivní, že jsem si musela během sledování několikrát připomínat, že to není hraný film, že jde o reálné lidi a skutečnou životní situaci.

pk1

Během snímku se k Ivarovu stavu vyjadřují jednotliví členové sboru, popisují své rozpoložení, a jak je tato zpráva zasáhla.

Dokument ve vás pravděpodobně vyvolá otázky - jak bych se já postavil k této situaci? Oznámil bych tuto závažnou zprávu lidem kolem sebe? Nebo bych svůj zdravotní stav držel v tajnosti? Mnoho z nás si asi těžko dokáže představit situaci, kdy víte o svém nezadržitelném konci dopředu.

Samotné téma smrti, které se v posledních desetiletích tabuizuje, je to, co nám Pánský klub předkládá k zamyšlení. I když můžeme v poslední době vidět návrat k otevřenosti - diskuze o domácí péči a odchodu v domácím prostředí v kruhu rodiny.

Další doporučení snímku, který byste na festivalu Severský filmový podzim neměli minout. Nemusíte se bát, že vás čeká sedmdesát čtyři minut těžkých scén. Uvidíte i spoustu milých a veselých momentů, a co vás rozesměje určitě, jsou některé texty písní sboru.

Program festivalu najdete na sfklub.cz

Pánský klub/For vi er gutta
dokument
Norsko, 2018, 74 min
Režie: Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen
Scénář: Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen
Hrají: Knut Akselsen, Lars Tefre Baade, Ask Brantenberg Cold, Runar Eggesvik, Sven Erga, Espen Fredenlund, Rune Gokstad, Prepple Houmb, Hasse Lindmo, Nils Andersen, Svein Bjørge, Aslak Dørum, Ivar Eidem, Even Finsrud, Marit Gjervan, Thomas Hagen, Ivar Krogh Hovd, Mikael Lindqvist
Hodnocení: 100 %
Foto: www.sfklub.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Hrabal: Autory bych si nejradši rovnou adoptoval

hrabal martin 200Dana Podracká je známá slovenská autorka poezie, které nedávno vyšla sbírka i u nás v Čechách s názvem Persona. Sbírka je to nejen pěkná, co se týče obsahu, ale zároveň ji doplňují velmi zdařilé ilust...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Festival Jeden svět 2021: Filmy, které rozhodně nevypadnou

jeden svet 200Přesun do digitálního světa a výzvy i hrozby, které s sebou tato transformace přináší – to je téma, které akcentuje letošní ročník festivalu Jeden svět pod hláškou „Vypadáváš“. Hlavní tematická filmová kategorie se zaměřuje na technologie a...


Literatura

Republika 1918–2018 různýma očima

moje-republika 200Středisko západočeských spisovatelů vydalo před pár dny u příležitosti stoletého výročí republiky almanach historicko-beletristických textů jejich členů nazvaný Moje republika 1918-2018. Co v něm najdete?

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Vymazlené DVD Super 8
ImageSuper 8, film režiséra J. J. Abramse, který se proslavil seriálem Ztraceni a natočil například Mission: Impossible III a Star Trek, byl dychtivě očekávaným blockbusterem, který vsadil na strategii přitáhnout do...