Závodničtí Rivalové rozduní nejen váš DVD přehrávač

Závodničtí Rivalové rozduní nejen váš DVD přehrávač

Tisk

rivalove perexV loňském roce vzniklo poměrně dost filmů, které jednoznačně velebili běžní diváci, fanoušci i odborníci. Jedním z nich je také drama z prostředí Formule 1 s názvem Rivalové. To se sice v oscarovém klání absolutně neobjevilo (trestuhodně obdrželo jedinou nominaci), to ale neznamená, že by mělo jít o špatný film. Ba naopak.

 

 


V centru dění stojí dva závodníci – chladný Rakušan Niki Lauda, který většinu dne tráví tím, aby byl jeho stroj naprosto dokonalý a vyladěný do posledního šroubku, a Brit James Hunt, jenž se raději než aktivitám na autech věnuje večírkům, ženám a lehkovážnému životnímu stylu. Ti dva nemohli být odlišnější, přesto spolu sváděli velké a nezapomenutelné bitvy, které uhranuly i ty, kteří F1 jinak vůbec nesledovali a fakt, že Lauda v roce 1976 málem uhořel, ví asi každý z vás.

Režisér Ron Howard (Čistá duše, Appolo 13) od úvodních minut staví své dva hrdiny do opozice, protože ví, že to většinou funguje. A nejinak je tomu i tady. Oba dostanou svůj prostor k vyniknutí a divák se může velmi snadno seznámit s jejich povahami, ale také s komplikovaným vztahem, který se přelévá od nezájmu přes částečnou nenávist až k vzájemnému respektu. Tvůrce vůbec nemá potřebu jakkoli exhibovat a upozorňovat na sebe a drží se spíše v pozadí, nicméně to, co předvádí v nasnímání a nastříhání jednotlivých závodů, je naprosto excelentní. A absolutně nevadí, že si čas od času vypomůže použitím archivních záběrů ze skutečných závodů. Divák to prakticky nepozná a na celkovém adrenalinu a fantastickém pocitu to neubere vůbec nic. Za zmínku stojí i to, že autor tu velmi dobře zachytil onu elektrizující a zároveň na hraně smrti se pohybující atmosféru F1 své doby, kdy jezdec skutečně neměl jistotu, zda ještě po závodě z auta vystoupí.

rivaloveRush

Nemá smysl se zabývat tím, že ne všechno proběhlo tak, jak je divákovi prezentováno (kupříkladu namlouvání Hunta s Mercedesem bylo diametrálně odlišné a „dolézala“ spíše druhá strana, stejně tak si na předzávodním brífinku před pro Laudu osudným Nürnburgringem nikdo nedovolil mistra světa označit za zbabělce), protože k podobným filmům zkrátka nějaká ta autorská licence patří. A Howardovi se vše navíc povedlo natočit tak strhujícím způsobem, že by to mnoha lidem vadit nemělo.

rivaloveR

Výsledek by byl samozřejmě minimálně poloviční bez výtečných hereckých výkonů obou důležitých představitelů. Zejména Daniel Brühl je jako Lauda téměř geniální a je radost sledovat jeho proměnu v legendu motoristického sportu. Všechna jeho gesta i mluva jsou precizní a bez jakékoli chybičky. Oproti němu se Chris Hemsworth může zdát na první pohled lehce upozaděn, což je ale dáno tím, že jeho charakter je napsán jako velký boniván a jeho role je spíše o stylizaci a užívání si, což tento nadějný herec dělá dokonale. Jejich společné scény a dialogy patří k „neakčním“ vrcholům filmu (k těm akčním pak jednoznačně patří Laudova havárie a celý závěrečný závod v Japonsku).  

rivaloveRu

Měl-li bych snímku něco vytknout, pak by to byly asi jen překotný začátek, v němž se všechno děje dost rychle, a občasné hollywoodské manýry, kterých se zkrátka Howard hned tak nezbaví. Ve výsledku jsou ale Rivalové brilantní film, jenž bude zřejmě zrát jako víno.

Díky společnosti Magic Box, která je jeho tuzemským DVD distributorem, si ho můžete připomínat pořád dokola, což za to určitě stojí. Samotný disk nemá složité menu a je uživatelsky velmi jednoduchý. Vedle kolonky přehrát a výběr scén tu samozřejmě najdete i možnosti zvuku a titulků. Pro plné užití filmu důrazně doporučuji původní znění, neboť dabing je klasickým standardem, který se v tomtopřípadě navíc snaží napodobovat Laudův / Brühlův přízvuk, což zní ve výsledku malinko směšně a značně to devalvuje jeho excelentní výkon. K dabingu se také váže upozornění, že ve filmu se čas od času mluví jiným jazykem než anglicky, což dabing nepřekládá a titulky samy nenaběhnou, takže je budete muset zapnout klasickým způsobem.

V položce bonusy se pak objevují dva odkazy. Prvním jsou zhruba dvanáctiminutové záběry z natáčení, které jsou naprosto zbytečné, nekomentované a nicneříkající. Ani druhý odkaz v podobě rozhovorů s tvůrci na tom není o mnoho lépe, neboť jde pouze o propagační materiály, v nichž se nic nového nedozvíte. Ačkoli je kvalita DVD Rivalové diskutabilní, kvůli filmu samotnému se ho rozhodně vyplatí mít doma, protože zvukově i obrazově má co nabídnout a budete se k němu čas od času vracet. Škoda, že bonusová výbava není povedenější a opomněla třeba byť jen krátký dokument o skutečných pilotech F1.

Rivalové (Rush)

rivaloveDVD

Režie: Ron Howard
Scénář: Peter Morgan
Žánr: Sportovní drama
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Daniel Brühl, Chris Hemsworth, Alexandra Maria Lara, Olivia Wilde, NatalieDormer
Hodnocení filmu: 85%
Hodnocení DVD: 70%
Na DVD přináší firma Magic Box

Zdroje k fotkám:  www.businessinsider.com,  wot.motortrend.com, wot.motortrend.com

www.magicbox.cz
www.magicbox.cz/dvd-hledani/rivalove

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Stepař Igor Bezdieniezhnykh: „Step je tanec, který nejen vidíte, ale také slyšíte.“

Igorek 200Čeští stepaři patří mezi nejlepší stepaře světa a jedním z nich je i mistr světa Igor Bezdieniezhnykh. Ten se do „ťukání nohama“ zamiloval hned, jak ho uviděl na vystoupení, a hned druhý den se na něj přihlásil. Věnoval mu mnoho úsilí a po třech měsících byl jedním z nejlepší...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Šokující film Ghoul, nyní nově na DVD

ghoul 200

Horor s názvem Ghoul aneb Hlad má mnoho podob, který měl dvě premiéry, jednu v USA a druhou 26. února v Praze, nyní nově vychází 8. července na DVD i Blu-ray ve společnosti Magic Box. Režisérem je kaskadér a sc...


Literatura

Dům pekelného salamandra je plný záhad

dumpekelnehosalamandra perexTina, Dominik, Erik a Patti - nerozlučná čtyřka, která je všude pohromadě. Tentokrát se vypravila, spolu s rodiči Tiny na prázdniny do Karibiku, do pronajatého domu s tajemným názvem "Mločí hrad". Proslýchá se o n...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá Srpnové světlo, příběh absolutní lásky. Režisérem novinky bude sám autor Martin Františák

srpnove svetlo 200Srpnové světlo, novou českou hru renomovaného divadelníka Martina Františáka, uvede 24. září ve světové premiéře pražské Švandovo divadlo. Poetický příběh lásky s prvky thrilleru vypráví o neobvyklém milostném čtyřúhelníku lidí žijící...

Film

Jak cenzura dohlížela na filmaře i ve „zlatých“ 60. letech

vadi nevadi 200Kdyby nebylo studentských prací, zpravidla disertačních, obhajovaných na vysokých školách, řada důležitých, ba zásadních knih by jednoduše chyběla – mnohá nakladatelství tak vcelku levně získávají odborně kvalitní, a přitom čtenářsky atrakt...