Nepřestávejte snít se Severskou filmovou zimou

Nepřestávejte snít se Severskou filmovou zimou

Tisk

sfz 200I v únoru letošního roku se fanoušci severské kinematografie dočkají festivalu Severská filmová zima. Na programu jsou filmy, které již bylo možné zhlédnout třeba při Severském filmovém podzimu, zimní festival s sebou nese mnohé novinky. Jako třeba film Nepřestávej snít o mladé dívce Mirje, která chce změnit svůj život.

 

 

Mirja (Evin Ahmad) žije se svou matkou a sestrou Isou na předměstí Stockholmu. Má tam i svou partu kamarádek, se kterými se zná od dětství. Mají společný sen – odjet do Montevidea, užívat si slunce a pohody, kde jim nikdo nebude dávat najevo, že jsou jen sráči z předměstí, kteří nikdy nic nedokážou.

No, z části to může být pravda – zdá se, že holkám jde jen o to vypadnout a získat peníze na cestu jakýmkoliv způsobem – například takovým, za který Mirja zůstane za mřížemi. Po jejím návratu chce její partička pokračovat v původním plánu, Mirja však zjišťuje, že je její matka vážně nemocná.

neprestavej

To je okamžik, který je pro Mirju zcela zásadní – vždyť má malou sestru, o kterou je nutné se postarat. Je rozhodnutá, že si najde práci a s jejím tahem na branku a neústupností se to také podaří. Ač se to nemusí na první pohled zdát, Mirja je velký dříč a v práci potkává Edit (Anna Bjelkerud, čeští diváci mohou herečku znát třeba z filmů Hotel nebo Deportace), která je její oporou a učitelkou.

Začít chodit do práce a žít spořádaný život je trnem v oku partičce a dají to Mirje dostatečně najevo. Přesto, že se chce vymanit z řetězů minulosti, tlak děvčat je příliš velký. V rozhodující chvíli Mirja přehodnocuje své dosavadní počínání. Rozhodne se pro matku se sestrou, nebo pojede do Montevidea? Odpověď dostanete při promítání na Severské filmové zimě.

 

neprestavej 2

Nepřestávej snít je velmi emotivní film ze světa žen. O tlaku společnosti a skupin, ve kterých žijete. O tom, zda je možné změnit svůj život a žít lepší budoucnost. Přesto, že si uvědomujete, že Mirja je „jen“ postavou ve filmu, máte pocit, že jí musíte fandit, že jí musíte povzbuzovat, protože její hraní je tak reálné a uvěřitelné. Pro scénáristku Johannu Emanuelsson je to první film, pro režisérku Rojdu Sekersöz druhý počin – vypadá to na velmi slušný tandem.

Více o programu festivalu na http://www.sfklub.cz/

Nepřestávej snít/Dröm vidare
Drama
Švédsko, 2017, 92 min
Režie: Rojda Sekersöz
Scénář: Johanna Emanuelsson
Kamera: Gabriel Mkrttchian
Hudba: Lisa Holmqvist
Hrají: Evin Ahmad, Gizem Erdogan, Malin Persson, Ella Åhman, Segen Tesfai, Charlotte Lindmark, Anna Bjelkerud, Stina Almqvist
Hodnocení: 90 %
Foto: www.csfd.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Zelníčková: Arakaini pokračují ve svém Tour a opět si sebou vzali Anacreon

Anacreon turné Zelnickova perexBýt stálicí na hudební scéně pětatřicet let, to už něco znamená. Kapela Arakain takovou stálicí bezesporu je. U příležitosti tohoto výročí chystá koncertní turné po republice. Kluci chystají celkem třicet k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. A...

Literatura

Slavný trenér Alex Ferguson poodhalí taje svého řemesla ve vlastní biografii Můj život

fergus 200Jméno trenéra Alexe Fergusona zná každý opravdový fotbalový fanoušek na světě. Legendární trenér, který strávil neuvěřitelných dvacet šest let v Manchesteru United, je uznávanou personou, byl poctěn titulem Sir a svým dlouholetým pů...

Divadlo

Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

opera banska bystrica perexHvězdného obsazení se dočká ve Státní opeře v Banské Bystrici repríza Dvořákovy opery Rusalky, která proběhne 4. června. V hlavních rolích tohoto mimořádného představení vystou...

Film

Čas je jejím sluhou, nikoliv pánem


princezna zakleta v case perexPrincezna Ellena (Natalia Germani) je od narození prokletá. Kletba, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien (Simona Zmrzlá), se má naplnit o jejích dvacátých narozeninách. Na její oslavě se plán...