Slovácké divadlo uvádí soudní drama Teror přímo u Okresního soudu

Slovácké divadlo uvádí soudní drama Teror přímo u Okresního soudu

Tisk

teror200V pátek 29. dubna se příznivci Slováckého divadla dočkají dalšího výjimečného zážitku. Soudní drama Teror německého dramatika a právníka Ferdinanda von Schiracha Teror budou hrát divadelníci v jednací síni Okresního soudu v Uherském Hradišti a o vině či nevině obžalovaného rozhodnou v roli poroty přímo diváci.

 

Příběh Teroru sleduje soudní proces s vojenským pilotem Larsem Kochem, který sestřelil letadlo se 164 nevinnými lidmi na palubě. Letadlo unesené teroristou mířilo na fotbalový stadion, který byl v tu chvíli plný lidí. Je možné zabít desítky lidí, abychom zachránili 70 000 jiných?

„To rozhodování bude nesmírně těžké, navíc posíleno autentickým prostředím skutečného soudu. Teror se hrál u nás i ve světě mnohokrát, ale ještě nikdo ho, pokud víme, neinscenoval přímo v jednací místnosti,“ říká režisér novinky Petr Smyczek„Divákům nabízíme jedinečnou možnost stát se součástí procesu, rozhodovat o osudu člověka a uvědomit si, jaký dopad naše rozhodnutí může mít. Ideálně by k soudu měli jít s nevědomostí, od soudu pak s pocitem odpovědnosti,“ vysvětluje režisér Smyczek.

teror1

V průběhu zkoušení navštívili inscenační tým dva výjimeční poradci. Vojenský pilot Břetislav Sedlář, který má zkušenosti z Afghánistánu, a bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. „Zajímaly nás detaily, které bychom se jinde nedozvěděli. Co třeba pro vojáka znamená neuposlechnout rozkaz? Co by soudkyně říkala, kdyby do jednací síně přišel svědek s rukama v kapsách? Jak by oba rozhodli? Byly to nesmírně cenné rady a těšíme se, až se pan Sedlář i paní doktorka Brožová přijdou na výsledek podívat,” říká Josef Kubáník, jenž v Teroru hraje postavu Předsedy senátu.

A jak by rozhodovali sami herci? „Je to vážně těžké. Dnes rozum říká vinen, srdce by obžalovaného osvobodilo, ale každý den si myslím něco jiného,” přiznává Zdeněk Trčálek, který si zahraje jednoho ze stěžejních svědků.

teror2

Kromě jmenovaných herců se v novince Slováckého divadla představí Tereza Novotná, Jakub Zelinka, Petra Staňková a Martin Vrtáček. Dramaturgyní je Eva Kolomazníková, kostýmy navrhla Helena Heinrichová, supervizorkou projektu je Markéta Špetíková.

Premiéra Teroru proběhne v pátek 29. dubna. Momentálně je naplánováno pět představení, všechna jsou zcela vyprodána.

teror3

Zdroj foto: Filip Fojtík


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Redlová: „Prolistovat se opravdovým bookletem k CD, to má prostě něco do sebe.“

lucie redlovaOtec, matka, křižovatka
Lucie Redlová si na svém nejnovějším albu Křižovatka řekla o přízeň lidí, kteří hledají v hudbě víc než jen výrazné rytmy a vlezlé melodie. Dospělé písničkářs...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Literatura

Velká kronika rodiny Simpsonových

simpsonoviNakladatelství Jota přichází s novou knihou Matta Groeninga, stvořitele legendární rodiny Simpsonových. Tentokrát se nejedná o další komiksové vydání, ale o jedinečnou kroniku rodiny, která sahá až k úplným kořenům. Kniha Simpsonovi: rodinná histori...

Divadlo

Egon Tobiáš: Ten kůň nelže aneb divadelní hra s živými koni, herci a hudebníky

ten kun nelze egon tobiasV rámci projektu Jiřího Ondry a Egona Tobiáše Velký třesk na Malé scéně jsme se zúčastnili premiéry inscenace s tajemným názvem Ten kůň nelže. A nelhal! V netradičním di...

Film

Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

MU Jana Plodkova Igor Chmela 01 foto Jaroslav KutheilMimořádná událost je sympatickou českou komedií, jejíž zápletka se inspirovala skutečnou příhodou. Jestli se chcete od srdce zasmát a už vás nebaví velké množství ne...