Tak trochu jiná láska - týden čínského filmu

Tak trochu jiná láska - týden čínského filmu

Tisk

Finding Mr. RightNejedná se o filmy Jiná láska nebo Tak trochu jiná love story. Řeč je o filmech, ke kterým se člověk zrovna často nedostane, pokud je nevyhledává. Mluvíme o asijských filmech. V pátek 26. 1. vyvrcholil v českobudějovickém kině Kotva týden čínského filmu a opravdu to bylo „tak trochu jiné.“

Kdo se nesoustředí jen na filmy ze západní produkce, možná ví, že čínské filmy bývají velmi často soustředěné na legendy této nejlidnatější země světa. Divákovi se tak naskýtá velké množství akčních a nemálo i bojových až krvavých scén. Týden čínských filmů ovšem nabídl možnost zhlédnout i něco, na co nejsme zvyklí.

Kino kotva společně s V – studio, s.r.o. a Velvyslanectvím ČLR připravilo ke zhlédnutí pět filmů během pěti dní. Šlo o filmy: Jen my víme kde (režie Xu Jinglei), Tygr a drak: Meč osudu (režie: Woo-Ping Yuen), Lov na příšery (režie: Raman Hui), Kniha lásky (režie: Xiao Lu Xue) a Dobytí tygří hory (režie: Hark Tsui).

Některé ze zmiňovaných, například Tygr a drak: Meč osudu, jsou pokračováním předchozího filmu. Ten se ve výběru zrovna řadí mezi ty akčnější. Protože jsem ale byl pouze na filmu Kniha lásky, budu hodnotit ten.
Tedy nevím, jestli může být řeč o klasickém hodnocení. Hodnotit asijský film, když je člověk zvyklý hlavně na západní styl filmů, by bylo poněkud „unfér.“ Co však mohu, je popsat děj, jeho zpracování a dovolit si srovnání.
Snímek je, jak tvůrci uvádějí, poctou knize Charing cross road č. 84 spisovatelky Helene Hanff. Jak už napovídá titulek článku, jde o opravdu tak trochu jinou lásku. Mladá gamblerka přestává zvládat svůj život s hazardem a o něco staršího realitního makléře přestává bavit bydlet každý den v jiném domě, který zrovna prodává. Oba dva narazí na zmiňovanou knihu, na kterou se naštvou a pošlou ji na adresu, kde se její příběh odehrává.
Když jim ale po několika dnech přijde ta samá kniha, jen v jiném vydání, začínají si psát. Oba dva zjistí, že ten druhý je Číňan a že každý řeší své problémy. Stejně jako je tomu v příběhu v knize, začnou si tihle dva dopisovat, i když on žije v Kalifornii a ona v Číně. Tolik k tomu, co ještě můžu prozradit a nenapsat příliš spoilerů.

finding-mr-right

Stejně jako je příběh o lásce, která nevznikla běžným způsobem, je i zpracování „tak trochu jiné,“ nezvyklé, chcete-li. Ve filmu můžeme vidět spoustu skoků dějem, nesrovnalostí a hlavně i triků a scén, které západní divák nemusí hned pochopit. Potkáváme poměrně hodně postav, které ale ve filmu zastávají svou funkci, a i když některé z nich vidíme jen nepatrný zlomek filmu, pořád do něj zapadají.

Oproti filmům, které známe, je výprava sice nezvyklá, ale příjemná. Než pochopíme styl vyprávění, možná se v příběhu na chvíli ztratíme. Postupem času se ale vše zlepšuje a my si v klidu můžeme užít film. Během děje se podíváme jak do čínského a amerického velkoměsta, tak i do čínské přírody, ale i do Londýna. Zajímavostí je, když si postavy ve filmu povídají různými nářečími, kterým ostatní postavy nerozumí. Divák si až do té doby myslí, že všichni mluví pouze čínsky (kromě angličtiny, která také zazní) a najednou zjistí, že právě slyšel Kantonštinu.

Bohužel jsem nikde na českých stránkách nenašel hodnocení tohoto snímku, ale já sám ho doporučuji. Pokud se vám ovšem podaří ho najít ke zhlédnutí, existuje totiž další film se stejným jménem. Najít byste ho mohli pod jeho původním názvem: Beijing you shang: Xiatu 2 (EN: Finding Mr. right 2). Nemyslete si ale, že je to pokračování, jde o úplně jiný příběh o lásce, než jeho předchozí, jen se stejnými herci a stejným režisérem. Jedinou věcí, kterou mohu s klidným srdcem a nepříliš velkou znalostí asijských filmů vytknout, je délka filmu. Ta totiž čítá 132 minut. Na romantický film sice trochu hodně, ale aspoň je toho využito k vysvětlení celého příběhu.

Režie: Xiaolu Xue
Scénář: Mia Jiao, Xiaolu Xue
Produkce: Wiliam Kong
Herci: Wei Tang, Xiubo Wu, Zhihong Liu, Paul Chun, Yi Lu
Hudba: Peter Kam
Zahraniční hodnocení: 6,4/10


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MASTERS OF ROCK 2012 - INTRO - JEN RŮŽOVÁ TO MŮŽE BÝT!

Na loňském, devátém ročníku Masters of Rock, zaujala pozornost - a nejen mou - poměrně velká tlupa metalistů v růžovém oblečení. Šlo o skvělou recesi, jejíž prvopočátek spočíval v myšlence setkání přispěvatelů fóra MOR, kteří se dosud znali pou...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bez gravitace může být člověku nevolno

gravitace perexFilm Gravitace (2013) je uváděný jako jeden z nejlepších filmů současnosti. Speciálními efekty a impozantními záběry vesmíru je doslova přeplněný. Až je možná škoda, že se podobných filmů netočí víc.  


Literatura

Vačice, která se nesmála

vacice ktera se nesmala 200Tak se mi splnilo jedno přání. Po přečtení knížky Návštěva malé smrti od Kitty Crowther jsem si přála přečíst nějaké další knížky z nakladatelství Baobab a je to t...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Časopis Film.sk oslavuje pätnásť rokov

Film sk 200Mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk, ktorý vydáva Slovenský filmový ústav si tento rok pripomína pätnásť rokov od svojho vzniku. Jeho novembrové číslo je tematicky zamerané na výročie časopisu a približuje ho v prem...