Rychle, zběsile a tentokrát i smutně

Rychle, zběsile a tentokrát i smutně

Tisk

Rychle a zbesile 200Šílenci na kolech jsou zpět. Již sedmý díl populární série Rychle a zběsile vstoupí zanedlouho do českých kin. Stojí za návštěvu nebo jen přežívá díky předchozím dílům?

 

 

Hned na začátek vám odpovím na uvedenou zásadní otázku. Ano, určitě na něj zajděte do nejbližšího kina. Důvodů ke zhlédnutí je hned několik. Asi tím nejzásadnějším je fakt, že se jedná o poslední film Paula Walkera. Všichni jistě víte, že tento populární herec tragicky zemřel při automobilové nehodě. Nakonec nestačil tento film ani dotočit, proto museli vypomoct jeho bratři Caleb a Cody. A samozřejmě i digitální technologie. Především díky ní můžeme Paula sledovat až do samotného konce.


Tentokrát se bývalý agent F.B.I. musí společně se svou partou vypořádat s bratrem Owena Shawa (toho v minulém díle slušně zřídili). Deckard Shaw je bývalý člen elitní vojenské jednotky, který se nezastaví před ničím. Rozhodne se pomstít svého bratra a začíná u Torettova kamaráda Hana. Toho zavraždil na konci jednoho z předchozích dílů (Tokijská jízda). Poté se již zaměří na samotného Doma, Briana a jejich skupinku. Naštěstí jim na pomoc opět přichází Hobbs (Dwayne Johnson) a tentokrát i šéf tajné služby v podání Kurta Russella.

Rychle a zbesile 1


Filmová série Rychle a zběsile se postupem času stala jakýmsi menším bratříčkem The Expandables. Rovněž nabízí velice slušné herecké obsazení, přestože Arnie ani Stalone nejsou přítomni. Na druhou stranu to vynahrazuje daleko zajímavějším dějem i scénami. Nyní již k samotným hercům. Hlavní zápornou postavu tentokrát ztvárňuje Jason Statham a nemůžu mu naprosto nic vytknout. Jedná se o nebezpečného zabijáka s obrovským sebevědomím. Výborně doplňuje všechny kladné hrdiny, kteří jsou opět v nejlepší formě.


Vin Diesel, Dwayne Johnson či Michelle Rodriguez jsou tentokrát doplněni i o Kurta Rusella. Ten se svojí role zhostil více než dobře a předvádí opravdu špičkového šéfa tajných. Nedostává sice tolik prostoru jako ostatní, ale v každém svém okamžiku září. Další roličky si zahrála i Nathalie Emmanuel či Lucas Black. Ten se opět objevuje v návaznosti na Tokijskou jízdu, kde hrál hlavní roli Seana.


Ale nyní již k samotnému ději. Opět se dočkáte neskutečné jízdy a akční podívané. Již dávno nejsou jen rychlí a zběsilí, ale i velice nebezpeční. Automobilové závody v několika posledních dílech malinko ustoupily do pozadí a přenechaly své místo výborným soubojům a střílečkám. Samozřejmě i v tomto díle se dočkáte silných aut. A nebudou jen jezdit. Několikrát sice zazní hláška “auta nelétají“, ale přesto se budou hrdě vznášet vzduchem. Asi mou jedinou výhradou k tomuto filmu je právě fakt, že mnoho scén je až příliš neskutečných. Díky tomu se z nich mohou stát téměř parodie. Ale zase se na to hezky kouká.

Rychle a zbesile 2


Obraťme pozornost i k již zmiňovaným “bitkám“. Tentokrát se dočkáte několika opravdu zajímavých bojových scén, které se nemusí stydět ani před nejlepšími karate filmy. Asi nejzajímavější se odehrávají mezi Jasonem Stathemem a Dwaynem Johnsnem či Vinem Dieselem. Chvílemi jsou sice možná zbytečně moc zrychlené, ale přesto je na ně radost pohledět. Zabojuje si i Paul Walker a Michelle Rodriguez. Přestože jejich soupeři nepatří mezi ty známější, zejména ženská rvačka je velice poutavá.


Nechybí ani večírky, výborná hudba a spoře oblečené ženy. I tyto tři elementy se objevují v každém díle napříč touto sérií a patří k nepostradatelným. Zejména přednosti všech krásek přilákají mužské diváky blíže k obrazovkám.


Na závěr přichází ten nejsmutnější okamžik Rychle a zběsile. V rámci celého filmu musíte neustále myslet na zemřelého Paula Walkera, který se nedožil jeho premiéry. Ale konec vás opravdu dostane. Vin Diesel alias Dominik Toretto se po poslední akci loučí se svým dlouholetým parťákem a jeho slova každého dostanou do kolen. Rozloučení je výborně zasazené do děje a znamená konec tohoto sladkého drsňáka nejen ve Fast and Furious. Jestliže vám alespoň částečně nebude do breku, zřejmě jste se narodili s kamenem místo srdce. Určitě můžu prozradit alespoň poslední slova napsaná po filmu. Pro Paula. I já bych chtěl věnovat tichou vzpomínku tomuto výbornému herci a popřát mu, ať v nebeských závodech vyhrává ty nejlepší káry. The End.

Rychle a zbesile 3

 

Rychle a zběsile 7 ( Fast and Furious)
USA 2015, 140 min
Režie: James Wan
Scénář: Chris Morgan (II) Gary Scott Thompson
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Vin Diesel, Paul Walker, Cody Walker, Caleb Walker, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Jordana Brewsterová, Tyrese Gibson, Ludacris, Lucas Black, Jason Statham, Kurt Rusell, Nathalie Emmanuel a další
Český distributor: CinemArt
V kinech od: 2.4.2015
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: www.cinemart.cz

www.cinemart.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak se připravit na dokumenty o zvířátkách

planeta cesko perexUž jsme si zvykli, že z filmových pláten i  televizní obrazovky na nás čas od času vyjukne přírodopisný pořad, který dokáže uchvátit svou technickou dokonalostí – autoři se dopracovali k unikátním obrázkům zvířat, která běhají ...


Literatura

Být starý neznamená, že přestanete žít

laska v backorach perexStáří není obvykle vnímáno jako životní období, které by mohlo být zajímavé nebo dobrodružné. A přitom to tak klidně může být. Protože být starý neznamená, že život vám už nic hezkého nenabídne.

Divadlo

Rebelky v divadle Bolka Polívky

REBELKY perexKaždá premiéra v divadle známého klauna, principála, komika a vážného dramatického herce, je vždy událostí a představení jsou beznadějně vyprodaná. Ať už v inscenaci Polívka hraje, nebo ne. Stejné to bylo i na premiéře a v další sérii př...

Film

Dovolená v Africe, dovolená za trest?

blended 200Ano, máme tu zase další romantickou komedii, která těžko dosáhne výborného hodnocení na filmových fórech, už právě jen z podstaty, že jde o výše zmínění žánr. A ano, skončí to happy endem, ale to tak nějak víme všichni, a kdyby to nevyšlo v prv...