Slovácké muzeum v Uherském Hradišti zve na výstavu filmového výtvarníka Rudolfa Lukeše

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti zve na výstavu filmového výtvarníka Rudolfa Lukeše

Tisk

vystava200Jednou z nejvýznamnějších doprovodných akcí letošní Letní filmové školy bude výstava, která poprvé v Uherském Hradišti představí filmové návrhy a výběr z ilustrátorské tvorby pozoruhodné osobnosti české poválečné výtvarné scény Rudolfa Lukeše. Výstava je nainstalována v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech.

 

Filmový architekt a ilustrátor Rudolf Lukeš (1923 – 1976) je podepsaný pod filmy Bořivoje Zemana, Jiřího Krejčíka či Andrzeje Wajdy. Jenže komunisti mu po osmačtyřicátém jeho práci zatrhli, odmítl totiž vstoupit do KSČ. Dalším škraloupem na jeho kádrovém profilu byla i rodina jeho manželky Taťány, která část války pobývala v anglickém exilu a otec byl válečným zpravodajem při americké armádě.

Pro výstavu, která bude věnovaná především Lukešově filmové tvorbě, jsme uspořádali výběr jeho realizovaných i nerealizovaných filmových návrhů. V letech 1946 až 1948 pracoval samostatně jako filmový architekt například na filmech Hrdinové mlčí, Housle a sen, Žiji mezi námi, Ves v pohraničí nebo Křížová trojka. S režisérem Jiřím Krejčíkem spolupracoval i na psychologickém dramatu Svědomí.

vystava foto1

Po nuceném odchodu z Barrandova se živil jako písmomalíř. V šedesátých letech 20. století anonymně vyhrál soutěž nakladatelství Artia na dětské knihy, a tak začala jeho ve světě nesmírně úspěšná etapa. Jeho prostorová leporela se prodávala – kromě Československa – po celém světě. Výstava trochu poodhalí i tuto část autorské tvorby.

vystava foto2

Vernisáž autorské výstavy Rudolfa Lukeše se uskuteční ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti proběhla v neděli 31. července za účasti dcery výtvarníka, herečky Báry Lukešové, a výstava potrvá do 25. září 2022. Slovácká galerie věří, že zaujme nejen návštěvníky „filmovky“, ale i Hradišťany a vůbec celý kulturní svět.

Dětská obrázková leporela Rudolfa Lukeše je možné zakoupit na pokladně muzea.

vystava foto3

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turisas: „Když jsme začínali, tak jsme kupovali zmrazenou krev“

turisas 200Festivalová sezóna se pomalu blíží, a proto vám přinášíme rozhovor s Turisas – jednou z hvězd festivalu Made of Metal. Ten se koná 14. až 16. srpna u Hodonína a kromě Turisas se na něm představí například Epica, Amorphis, Gloryhammer nebo Týr. Na...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Výtvarník Jaromír F. Palme nám prozradil, že klidně kreslí v zimě léto a v létě zimu…

200 jaromirLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod žh...


Literatura

Seznamte se s prasátkem Pigym a jeho kouzelným světem

prasatko pigy 200Ilustrátor Jan Vajda je zodpovědný za vytvoření jedinečných postaviček v čele s prasátkem Pigym. Ten pomáhá ztvárnit celý svět prasátka Pigyho a promítnout jej do knih. Vydavatelem je Nakladatelství Fragment a první ze série knih s ná...

Divadlo

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Cena Ravenhilla 200Po nominacích na Ceny divadelní kritiky, ceny Divadelních novin a poté, co se Slovácké divadlo umístilo v desítce nejlepších českých divadel, se v Uherském Hradišti radují zase. Od čtvrtku 8. dubna se slováčtí divadelníci chlubí i ...

Film

Rychle, zběsile a tentokrát i smutně

Rychle a zbesile 200Šílenci na kolech jsou zpět. Již sedmý díl populární série Rychle a zběsile vstoupí zanedlouho do českých kin. Stojí za návštěvu nebo jen přežívá díky předchozím dílům?

 

...