Brumbálovo tajemství pošlapala kritika. Důvodem je náročnost přesyceného diváka

Brumbálovo tajemství pošlapala kritika. Důvodem je náročnost přesyceného diváka

Tisk

brumbal1 (2)Třetí díl Fantastických zvířat dle předlohy J. K. Rowlingové s názvem Brumbálovo tajemství jsem zhlédla se zatajeným dechem. Neočekávala jsem absolutně nic. Motivací pro mě byl předchozí díl Grindelwaldovy zločiny, který skončil napínavě a s nádechem dalšího pokračování. A ačkoliv kritika a neúprosní recenzenti tento třetí díl hodnotí jako nejhorší z celé série, já si myslím něco jiného a ráda bych se filmu zastala.

Vezmu to hezky popořádku a zhodnotím i předchozí díly třídílné série. Zatímco první díl nadchl zejména děti pro množství různých fantastických zvířat a tématiky spadající do stylu ala Harry Potter, další díly mi pro děti přišly poněkud náročné na pochopení a místy i docela drastické. Proto jsem ani nepochopila, co dělají v kině děti mladšího školního věku, které absolutně nemohou chápat, která bije. Vždyť i já jsem měla co dělat, abych udržela pozornost u druhého dílu Grindelwaldovy zločiny a místy plně rozuměla tomu, o co tam vlastně jde. Protože jsem už první díl fantastických zvířat viděla dost dávno a Harryho Pottera znám leda tak z rychlíku, u dvojky jsem se místy ztrácela v překombinovaném ději a rychlých intenzivních scénách, které divákovu mozku neposkytly absolutně žádný odpočinek. Byl to prostě jeden velký nabušený kotel. A jen protože trojka Brumbálovo tajemství byla díkybohu pozvolnější, tak má být snad špatná? 

U dvojky mi syn při mých nechápavých pohledech neustále říkal: „Jestli jsi neviděla Harryho Pottera, tak tomu nemůžes rozumět.” Na konci jsem potřebovala čas na to, abych všechno zpracovala a ještě zpětně dopochopila, o co tam místy šlo. Přesto mě některé scény velmi zaujaly a emočně zasáhly, celkově jsem přesně došla do bodu silné motivace vidět třetí díl a zjistit, jak všechno bylo a bude. To bylo zcela jistě i účelem Grindelwaldových zločinů: naladit diváka na další pokračování. A já byla naladěna dostatečně. Proto jsem už s napětím vyčkávala, kdy bude Brumbálovo tajemství v kinech, abych na tento film mohla se svým synem jít.

Tentokrát se ale role obrátily. Po skončení trojky mi syn povídá: „Já jsem nějak nepochopil, o co tam vlastně šlo.” Pak mi sdělil, že mu to přišlo horší než ty ostatní díly a že to bylo takové spíše plytké. Také si stěžoval, že ve filmu bylo málo zvířat. A to já si právě vůbec nemyslím. Některé scény se zvířaty byly velmi povedené. Konečně jsem také plně chápala každý detail a každý náznak. Můj mozek měl dost času na to, aby všechno vstřebal a aby si odpočinul od náročnějších scén. Líbila se mi analogie s Hitlerem i uspořádáním světa na dva protichůdné tábory stojící proti sobě, věčné téma získání moci za účelem intrik, podvodu, fanatizace davu a manipulace. Líbilo se mi téma homosexuální lásky, kterou bychom dnes měli považovat za normální. Líbila se mi nezničitelnost krevního pouta, nepsané zákony lásky a vlastně i humor. Při scéně týkající se tance štírů v podzemí, jsem se upřímně zasmála. Nejdrastičtější scéna byla poměrně na začátku, což jsem také ocenila. Magické souvislosti dávaly smysl a bylo vidět, že nejsou mimo, ať už se to týkalo magických evokací, posilování negativních emocí u Credence za účelem jeho převrácení na stranu zla, použití zrcadel nebo vytvoření zombie podléhající vůli Grindelwalda. Velice jsem ocenila myšlenku zmatení nepřítele tím, že nemůže jasnovidnou cestou načíst informace, o kterých jejich nositel vlastně ani sám neví. Mnozí si také stěžovali, že tam nehrál Johny Depp. Mně osobně to nijak nevadilo.  A to, že přišel ve správnou dobu happy end, je naprosto správný konec každé pohádky. Konec byl sice rozvláčný a neúderný, zato tiše dozníval do ztracena. Třetí díl se tvářil ukončený, proto vzbuzuje dojem, že žádný další díl už zřejmě nebude.

Celkově ve filmu vidím poselství, že při boji dobra se zlem nakonec i přes některé oběti a ztráty vítězí dobro. A zazářit a dokázat nemožné může i docela obyčejný brumla. A to bychom si všichni měli odnést.

brumbal1

Fantastická zvířata: Brumbálovo tajemství
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA, 2022, 143 min
Režie: David Yates
Předloha: J. K. Rowling (kniha)
Scénář: Steve Kloves, J. K. Rowling
Kamera: George Richmond
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Alison Sudol, Mads Mikkelsen, Dan Fogler, Jessica Williams, Katherine Waterston, Callum Turner a další


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kamila Nováková: Jako správní nomádi jsme chtěli mít co nejvíce zvířat a pastvin

kovbojky obalkaNedávno vyšla kniha Kamily Novákové Co by se kovbojkám stávat nemělo. Kniha je nejen o chovu koní, o lidských a zvířecích dobrácích i potvorách, o krásách přírody v Jeseníkách, o nezaměnitelném kouzlu života v těchto horách,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...


Literatura

Cesta kolem světa s jídlem a pivem

jidlo a pivo200Do České republiky se díky nakladatelství Omega dostala knížka australského kuchaře a autora knih Rossa Dobsona. Jedná se o skvělou kuchařku, takže doufám, že to není jeho poslední dílo, které u nás vyjde.

Divadlo

Divadlo na Vinohradech uvede slavnou detektivku Past na myši

past200Nejslavnější divadelní detektivka Agathy Christie všech dob, to je Past na myši, jejíž premiéru uvede v sobotu 15. října Divadlo na Vinohradech. V překladu Pavla Dominika a režii Jana Buriana se na jevišti objeví Aneta Krejčíková, Ondřej Kraus, Regina Rázlo...

Film

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...