Můj táta Marianne

Můj táta Marianne

Tisk

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodině - když tatínek, místní kněz Lasse oznámí, že je od teď pro všechny Marianne.

 

 

Příběh se odvíjí kolem dvou postav - Lasseho a jeho dcery Hanny. Hanna žije samostatný život ve Stockholmu, tedy do chvíle, než přistihne svého přítele při nevěře. A tak balí kufry a odjíždí směr Alingsås. Malé rodné městečko poblíž Göteborgu žije ospalým životem, lidé zde nepřekypují přílišnými ambicemi a spíše si užívají rodinnou pohodu.

Hanna by si ji možná také užívala, kdyby se nedozvěděla o otcově ženské stránce. Necítí se tak podvedená pouze přítelem, ale i Lassem - Marianne, protože má pocit, že celé její dětství byla lež.

marianne2

Není však jediná, kdo si myslí, že byl okraden o skutečné dětství. Lasseho matka jeho ženskou stránku hluboce upozadila, ale konečně přišel čas, kdy může Lasse přijít s pravdou ven ať už to bude stát cokoliv chce se cítit opravdově a začít skutečně naplno žít.

Jak na to budou reagovat ostatní členové rodiny - manželka Eva (ano, určitě znáte herečku z filmů kolem časopisu Milénium) a syn David? Jak se budou chovat věrní členové místní církve? To vše se dozvíte po zhlédnutí představovaného filmu.

marianne

Film je pro mě velmi emotivním zážitkem, plný pocitů radosti, že člověk i ve vyšším věku dokáže žít život podle sebe, i když od jeho způsobu byl odmala odrazován. Čekají vás bláznivé scénky i ty, u kterých nebudete moci dýchat. Za mě jde o skvělý zážitek a téma, o kterém je rozhodně nutné více mluvit.

Severský filmový klub pořádá filmové festivaly už mnoho let a divákům z různých měst České republiky, přináší do kin zajímavé severské snímky, které u nás nebývají běžně dostupné, což je vážně škoda. Určitě je dobré připomenout, že filmy jsou uváděny v originálním znění a jsou opatřeny českými i anglickými titulky, které jsou navíc barevně odlišené pro neslyšící.

Podrobný program najdete na sfklub.cz

Můj táta Marianne/Min Pappa Marianne
Švédsko, 2020, 110 min
Žánr: drama, komedie
Režie: Mårten Klingberg  
Scénář: Cilla Jackert, Daniel Karlsson, Ida Kjellin     
Hrají: Hedda Stiernstedt, Rolf Lassgård, Lena Endre, Klas Wiljergård, Nour El Refai, Kajsa Ernst, Ralph Carlsson, Mårten Klingberg, Vilhelm Blomgren, Mikaela Knapp, Marie Delleskog, Natalie Minnevik, Erik Lundin, Oscar Töringe, Wilhelm Johansson
Hodnocení: 95 %
Foto: sfklub.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Dusil: „Nic bych neměnil, všechno nějak plyne…“

dusil marek200Cítí se spíše folkařem, ale zároveň v sobě nechává probublávat spodní rockový proud. S formací Marek Dusil Blend chystá nové album a své písně nejraději předkládá v prostém akustickém hávu. Rád hraje pro vnímavé publikum. Br...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Febiofest zakončilo dojemné drama Pořád jsem to já

febio plakat 200V pátek 17. dubna byly slavnostně ukončeny Regionální ozvěny mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest a tím i celý 22. ročník této oslavy filmu. U této příležitosti byl promítán také Oscarem ověnčený film s názvem Pořád jsem j...


Literatura

Unikátní publikace, která není k mání všude: Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje

Slovo pameti 200K 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje vydalo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti publikaci Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje. Publikace ...

Divadlo

Riaditeľka mestského divadla, producentka, autorka a herečka Zuzana Mišáková je celým svojím srdcom Trenčianka

Pinocchio 200Zuzana Mišáková Moravčíková je riaditeľkou Mestského divadla Trenčín už 20 rokov. Okrem toho je aktívnou a kreatívnou producentkou, ktorá má cit pre detail a venuje svoju pozornosť štúdiu faktografie. Ako herečka stvárnila niekoľko postáv. Medz...

Film

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Pirati film-plakat-origDlouho očekávaný poslední z vydaných dílů Pirátů z Karibiku se pro dvouletém prodlení a hackerském vydírání konečně dostal na světová i česká plátna. Neotřelý humor kapitána Jacka Sparrowa a jeho dobrodružství v duchu „víc...