ZLOMVAZ 2012

ZLOMVAZ 2012

Tisk
ImageLetošní festival DAMU - ZLOMVAZ se uskuteční od 8. do 12. května. 19. ročník tradičního divadelního festivalu je pořádaný pro studenty a pedagogy uměleckých škol z České republiky, Slovenské republiky a Polska. Jedná se o prezentaci toho nejlepšího, co vzniklo na divadelních školách. Diváky tak čeká 15 představení v 5 dnech. Hlavním cílem letošního ročníku by mělo být samotné setkání studentů se studenty jiných zemí s důrazem na umělecký střet jejich prací.


 

Poprvé po 18 ročnících není festival soutěžní. Pořadatelé festivalu směřují své úmysly hlavně k vzájemné spolupráci vysokoškolských studentů a profesorů, což nám napovídá i motto ,,Do útrob“. Jedná se o metaforu, která odkazuje na zaměření celé akce – směřuje dovnitř k účastníkům, pedagogům a všem zájemcům o divadelní tvorbu současných studentů uměleckých škol ve střední Evropě. Také blízce souvisí s místem, kde se festival koná. Umělecká bouře se odehraje v prostorách divadla DISK, dalších prostorách DAMU a částečně také v nedalekém Divadle Na zábradlí a v Divadle 90: U Valšů. Nejednotvárné prostory konání mohou na účastníka zapůsobit jen kladně.

 


Image


Kdo by chtěl festival ZLOMVAZ navštívit jako divák, rozhodně by měl sledovat ,,off program“. Nabízet bude řadu koncertů, ale i odborné přednášky, workshopy, dále budou mít diváci možnost se podílet na projektu Do útrob města!, který proběhne ve spolupráci se studenty VŠUP ve Zlaté ulici poblíž Divadla Na zábradlí v Praze.


Přesný program ještě není znám, přípravy jsou v plném proudu. Zatím z programu víme jen bližší informace o workshopech, takže pro představu, v jakém duchu festival bude, vám zde tři představím.

Image


Naplánované workshopy:

Workshop Herec, pod vedením: Leon Ingulsrud, proběhne ve spolupráci s Pražským Quadriennale, a to již 10. května.

Následující den, 11. května, se uskuteční workshop Prostor pod vedením: Ryuzo Fukuhara, opět ve spolupráci s Pražským Quadriennale.

Mezi další naplánované, tentokrát na 12. května, pak patří workshop Technologie pod vedením:Grzegorz Kowalski, také ve spolupráci s Pražským Quadriennale.

O dalších sedmi workshopech se dozvíte v průběhu března a dubna, kdy přípravy budou ve finále.

Image


Zdroj foto: zlomvaz.cz



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Taťána KročkováNejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Helenku Součkovou stíhá jedna darda za druhou

darda 200Žákyně 2. a posléze 3. třídy Helenka Součková zvaná též Moby-Dick už dávno odrostla dětským střevíčkům. Místo nich teď v dramatizaci románu Darda spisovatelky Ireny Douskové<...


Literatura

Zákony jsou černé a bílé. Životy žen mají tisíce odstínů šedi

zablesk zivota perexPro policejního vyjednavače Hugha McElroye to měl být den jako každý jiný. Ano, měl narozeniny, ale ty stejně nikdy neslavil… Plánoval se tedy věnovat jenom rutinní policejní práci, a pak si užít klidný večer. Jeho plány však ...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Znovu ožívá Prokofjevova pohádka Péťa a vlk

petr-a-vlk 200Česká televize zase prokázala ignoranci v používání názvů. Pod drnčivým, neosobně znějícím, protože z angličtiny přeloženým titulem Petr a vlk se totiž skrývá Prokofjevova skladba odjakživa ...