Hudební scéna Městského divadla v Brně jubiluje

Hudební scéna Městského divadla v Brně jubiluje

Tisk

Hudebni scena 200Je to neuvěřitelné, jak letí ten čas. Docela nedávno byl v jámě budoucího divadla na Lidické ulici v Brně kladen základní kámen – až z Broadwaye. Pokřtili jej šampaňským manželé Formanovi. A jejich přání, aby to bylo divadlo veleúspěšné, se naplnilo. Teď už, po deseti letech a po odehrání 48 premiérových titulů, to lze s jistotou říct.

 


Když se v hluboké jámě u divadla kladl základní kámen, dívali se účastníci slavnosti do rozzářené tváře ředitele Stanislava Moši a báli se asi i za něj. To, co ho do budoucnosti čeká, si  lidé „od fochu“ uměli představit a mnozí se báli, že se mu jeho divadelní sen z jakéhokoliv důvodu zhroutí. Zásadní otázka totiž zní: Jak dělat divadlo, aby bylo kvalitní, objevné a novátorské, současně aby bylo hodně divácky navštěvované, za vstupné, které je ve shodě s poměrem: nabídka / poptávka. A především, aby bylo hodně navštěvované každý den. Jediný večer kdy je jedno sedadlo neobsazené, tvoří nenahraditelnou ztrátu. Ty peníze za ten konkrétní večer se již nikdy nezískají. To je nevýhoda podnikání v oblasti služeb. A divadlo, z ekonomického pohledu, není nic jiného, než služba. Povede se naplnit ta sedadla Hudební scény? To se ještě při slavnosti základního kamene opravdu nevědělo.

Jak dopadl ten sen? Každý to může posoudit.  Statistická čísla vypovídají, že brněnský divák je inteligentní, že rychle pochopil, jaké je to divadlo, kde z jedné inscenace ke druhé jsou umělecké výkony stále lepší a lepší. Principál Stanislav Moša a jeho tým vsadili na Brňany. Nemusí organizovat autobusové zájezdy z vesnic nebo třeba z Vídně. Brněnský divák večer co večer naplňuje hlediště. Neexistují statistiky, kolik je diváků z jiných částí republiky, kolik ze Slovenska.  Městské divadlo se díky kvalitě svého repertoáru stává stále známější a divadlo milující fandové jej navštěvují i bez zájezdů cestovních kanceláří.  Má svůj okruh diváků v Bratislavě,  přijíždějí Pražané, Plzeňáci, Ostravané, Hudební scénu dobře zná celý Jihomoravský kraj.

Hudebni scena 2


Kromě hraní doma se interpreti z hudební scény vypravují i do zahraničí. Ve foyeru činoherní scény můžeme sledovat na několika panelech na mapě Evropy města, kde se všude hrálo a kolik představení. Jsou to úctyhodná čísla.  Za těch deset let navštívili se svým repertoárem Belgii, Dánsko, Francii, Chorvatsko, Holandsko, Lucembursko,  Německo, Itálii,  Portugalsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švýcarsko. Nejvíc představení za rok (2005) měli v Německu a Dánsku s inscenací Josef a jeho pestrobarevný plášť (104 repríz) potom v Holandsku, Belgii a Portugalskou (2004) s představením Muzikály z Broadwaye (68x)  a v Německu (2006) s muzikálem Vlasy (53x) Spočítáno podtrženo, za deset let divadlo v zahraničí hrálo 845 krát. V posledním roce (2013) hráli v Německu Krásku a zvíře (10x) a na Slovensku Bídníky (14x) Ještě je nutné připomenout, že v muzikálu, byť je to žánr „kde se hraje tančí a zpívá“ jsou tituly úplně nebo částečně nastudovány v angličtině, francouzštině, němčině nebo španělštině.

K desetiletému výročí vznikla krásná publikace. Ony všechny přehledné knihy, které vycházejí koncem  každého roku jsou nádherné. Jsou v nich recenze všech premiér a fotografie k nim. Ale ta k desátému výročí je svým velkým přehledem skutečně nepřehlédnutelná. Věnuje se všem 48 inscenacím, které diváci mohli zhlédnout na Hudební scéně od října 2004. Nechybí výčet členů realizačního týmu ani premiérové obsazení, připomenout si atmosféru představení napomáhají fotografie Jefa a Tina Kratochvilových, kterých čítá kniha na 400. Celé desetiletí shrnuje ve svých čtyřiceti osmi původních recenzích  Peter Stoličný, architekt Jozef Kubín píše o projektu nové hudební scény a o procesu realizace. Ředitel Stanislav Moša se ohlíží za celou historií v článku: Jak šel čas.

Hudebni scena 1


„Desetiročenka“ je milým, ale významným ohlédnutím za prací mnoha lidí, kteří spojili svou profesní dráhu s Hudební scénou Městského divadla Brno. Kdo by ji chtěl získat, může si ji koupit v Městském divadle v Brně, nebo se domluvit v komerčním oddělení na jiném způsobu dodání. Vše o tomto divadle, včetně emailových adres komerčního oddělení i umělců Městského divadla v Brně najdete na stránkách www.mdb.cz

Foto: www.divadlo.cz, www.mdb.cz, www.musical.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejen českou premiéru komedie M.A.S.H chystá Vršovické divadlo MANA, říká Věra Mašková

mana 200Rozvolňování po éře covidové pandemie je znát na koncertech, klubech a divadlech. Konečně! Také Vršovické divadlo MANA připravilo program, které nabídne třeba už v červnu na Letní scéně v Heroldových sadech. "Doufám, že našim divákům nabídneme to, co ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Literatura

Průvodce kulturním děním přináší početná překvapení
ImageNakladatelství Academia připravilo mohutnou dvojsvazkovou encyklopedii Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967, kde čtenář nalezne kdejaký údaj o tom, v jakých podmínkách ...

Divadlo

Vánoční zázrak v Divadle Broadway

vanocni zazrak divalo brodway ledeckyRomantický vánoční muzikál Janka Ledeckého, který měl premiéru v loňském roce, se na prkna pražského Divadla Broadway vrací i letos. Vánoční zázrak, aneb Sliby se maj plnit o Vánocích

Film

Film Zrození na Kamera OKO 2019 dostal druhou šanci

birthMéně známý a nedoceněný snímek režiséra Jonathana Glazera Zrození s Nicole Kidman v hlavní roli, byl dalším z mnoha zajímavých filmů, které diváci mohli vidět na 11. ročníku mezinárodního filmového festivalu Kamera OKO. Ten se let...