Malované na skle: Jánošík po brněnsku

Malované na skle: Jánošík po brněnsku

Tisk

malovane na skle divadlo radostJuraj Jánošík je pro někoho národním hrdinou, který bohatým bral a chudým dával, někdo ho považuje pouze za zbojníka, který loupil, aby se sám obohatil. V brněnském divadle Radost můžete zhlédnout hru s názvem Malované na skle, která přibližuje život tohoto slovenského hrdiny.

 

Nejsem fanouškem muzikálů a měl jsem trošku obavu, že celá inscenace bude pouze hudebního rázu. Byl jsem tedy rád, že ve hře byly vyváženy prvky hudební a hrané. Začátek představení je trošičku zmatený a delší dobu mi trvalo, než jsem se zorientoval. Jednak to bylo dáno velkým počtem postav a také rychlými změnami scény. Připadlo mi, jako by chyběl vůbec nějaký děj. Všechno bylo takové povrchní a nic nesměřovalo nikam. Postupem času jsem si zvykl na trochu odlišné pojetí hry a představení se mi začalo líbit. Pro ty, co nemají ponětí o tom, kdo to byl Jánošík, asi nebude inscenace nějakým větším informačním přínosem. Hra se nese v duchu pouhého nakouknutí do jednotlivých životních etap od narození po smrt tohoto zbojníka. Nechybí ani jeho přátelé, láska, neustále souboje s četníky ani pomyslné přetahování dobra a zla, které tohoto hrdiny ovládalo.

malovane na skle divadlo radost

Hra obsahuje humorné prvky, nese se v duchu cimbálové muziky a po odchodu z divadla mi poslední píseň zněla ještě dlouho v uších. Povedená je také scéna, jen si musí divák zvyknout na její variabilitu a tím pádem rychlé změny. Ze začátku jsem měl obavu, že to bude brak, ale představení má povedený konec, kdy hra nabere spád a vyvrcholí popravou pověstného zbojníka.

Malované na skle
Režie: Vlastimil Peška
Výprava: Tomáš Volkmer – scéna a loutky, Sylva Zimula Hanáková – kostýmy
Choreografie: Ladislava Košíková
Délka představení: 75 minut

Zdroj foto: Divadlo Radost


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sebastiána I., královna Zlínského Majálesu : „Snad jsem pořád stejně super jako dřív!“

sebastiana 200Zlínský Majáles se kvapem blíží a my vám přinášíme rozhovor s loňskou královnou Majálesu Sebastiánou Hájkovou, která letošní klání organizuje. Co musíte udělat, abyste se stali králem či královnou Majálesu a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Prachy!: Neuvěřitelný situační tobogan komediálního bláznění

Prachy200Co byste dělali, kdybyste cestou domů v metru vyměnili náhodou svůj kufřík plný úředních dokumentů za jiný, ve kterém by byly téměř dva milióny liber? Přesně to se v komedii Raye Cooneyho přihodí Henrymu Perkinsovi, usedlému úředníčkovi z londýnského...


Literatura

Tady všude byl Ladislav Smoljak. Divadelní legenda očima přátel a rodiny

tady vsude byl smoljak 200Snad není mezi námi barbara, který by neznal českou legendu Járu Cimrmana. Kdo by nikdy Žižkovské divadlo J. Cimrmana nenavštívil. A právě o jednom z tvůrců této postavy a poetiky sa...

Divadlo

Švandovo divadlo natáčí povzbudivá videa, divákům je nabídne na sociálních sítích

Svandovo divadlo200Povzbudit, zlepšit náladu, zaměřit pozornost k dobrým věcem v životě a také neztratit kontakt s diváky. To je smyslem videí, která začali natáčet tvůrci a herci z pražského Švandova divadla.

...

Film

Opět se koná přehlídka francouzského filmu

fff perexUž po dvacáté  - v Praze ve dnech 22.-29.11.2017 a poté v dalších městech České republiky (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava) - se k publiku obrací přehlídka trochu domýšlivě nazvaná Festival francouzského filmu.