Služky - První inscenace sezony 2015-16 v BuranTeatr Brno

Služky - První inscenace sezony 2015-16 v BuranTeatr Brno

Tisk

Sluzky 200BuranTeatr hraje po mnoha různých stěhováních už několik let na Sokolském stadionu v Brně. Má tam své stabilní zázemí, má tam své diváky, o které díky pestré a nápadité nabídce inscenací nikdy nemá nouzi. Stejně tak bylo plno i na první premiéře sezony. Diváci se zde potkali na premiéře hry SLUŽKY Jeana Genta nejenom s inovovaným prostředím foyeru, ale také s novým uměleckým vedením, s novými i staronovými tvůrci.

 


Dramaturg Jan Šotkovský (jinak také hodně vytížený dramaturg Městského divadla v Brně) byť se může ještě stále počítat za mladé tvůrce, zde patří vlastně k doyenům, k „otcům zakladatelům“.


 Vedle dramaturga se divákům představil nový umělecký šéf, Juraj Augustín, absolvent režie na divadelní fakultě JAMU, se zkušenostmi ze zlínském a pardubickém divadle. Má zkušenosti se založením několika malých divadel, zkušenosti ze studijního pobytu na umělecké škole v Krakově, až „přistál“ na nezávislé umělecké scéně BuranTeatr.


Režisérkou první premiéry v sezóně byla Gabriela Krečmerová, absolventka divadelní vědy na Masarykově univerzitě a absolventka režie na JAMU. Také režírovala ve  zlínského divadla, z Národního divadla v Brně, také absolvovala stáž v Krakově, má za sebou hodně různých projektů včetně práce s loutkou pro děti se speciálními potřebami v Ostravě.


Hru SLUŽKY pro tři ženské role vytvořili Barbora Nesvadbová (co mi dalo práce najít ji v Google, kde jsou desítky upozornění na módní autorku bestselerů stejného jména, dcery Josefa Nesvadby) dále Alžbeta  Vaculčiaková a Kateřina Dostálová – Veselá.

Sluzky


Začnu od konce. Postavu Madam, hrála právě paní Veselá. Jediná z trojice patří už léta ke kmenovým herečkám „Buranů“, i když má za sebou více výrazných rolí v Národním divadle Brno.  U „Buranů“ jsem napočítal od roku 2009 šest různých rolí, Madam ve Služkách je tady její sedmá v tomto divadle.


Alžbeta Vaculčiaková je slovenská herečka s výbornou českou jevištní mluvou. A zase povzdech nad vyhledávačem Google. Ano, tato herečka je tam hodně zastoupena, ale předřevším proto, že hrála v seriálu Vinaři v televizi. Že má za sebou několik hezkých divadelních rolí, o tom Google mlčí. On tam má jenom to, co tam my povrchní lidé vložíme. Ale když si dáme trochu práce, zjistíme o ni, že má za sebou také Escuela Superior de Arte Dramático de Murcia, Španělsko - studijní pobyt, obor Teatro creativo a hodně zajímavých jevištních performací. Ve Služkách hrála postavu Clair.


Konečně druhou služku, Solange  hrála Barbora Nesvadbová, také absolventka DiFa JAMU. Absolvovala rolí Filippovny v inscenaci Absolutní štěstí mouchy, v roce 2015, čímž prozrazuji, že je to čerstvý herecký příslib pro divadlo BuranTeatr.


Autor dramatického textu, Jean Genet (1910-1986) je francouzský spisovatel a dramatik existencionálního ladění, které vyúsťuje až do absurdních poloh, tak jako celý jeho život. Dalo by se parafrázovat: „Vším, čím jsem byl, byl jsem nerad“. Krádeže, vězení, homosexuální prostituce, cizinecká legie a útěk z ní, zase vězení. Není divu, že se v jeho tvorbě objevují postavy ze spodiny lidské společnosti a životní skepse. To vše se odráží také v jeho prvním dramatu z roku 1947, SLUŽKY.


Dvě služky se baví tím, že si hrají na služku a madam, vyměňují si role a srší z nich až třídí nenávist k bohaté Madam. Když ji poznáváme zjišťujeme, že je sice panovačná a rozmazlená, ale konec konců opuštěná a na svých služkách závislá žena. Ráda je obdaruje obnošeným šatstvem, zachází s nimi vlastně slušně. Ale zášť služek je obrovská. A tak chtějí svou madam zabít, otrávit. Ovšem místo Madam umírá po vypití otráveného nápoje jedna ze služek.


Nic veselého, řekneme si. A jak se to dá hrát celý divadelní večer? Ano,  je to skutečně náročný kus. Ale díky citlivé režii a díky talentu těch tří protagonistek, zažije divák napínavé představení, plné zvratů,  citových vydírání, energie i duševní prázdnoty. Je to důkladný ponor do duší existenciálně vyčerpaných žen, které vlastně nedokážou normálně žít a celé jejich bytí je jedno velké trápení.


Klobouk dolu před režií, klobouk dolu před třemi protagonistkami. Už jenom znát perfektně text v tomto „nedějovém“ ději je kumšt. A naplnit věrohodně všechny citové eskapády, zvraty, proměny, to musí být hodně vyčerpávající. Duševní zdraví je nakažlivé, řekl kdysi francouzský psychiatr Paul Broca. A dodal: Duševní nemoc je ještě nakažlivější. Takže držím palce těm bezvadným herečkám, aby si zachovaly stále tolik energie, ale také zdravého odstupu od vyčerpávajících rolí.
Vaši diváci vás potřebují….


www.buranteatr.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Zelenka: „Diváci si neoblíbí pohádku, která je hororová“

duch nad zlato 4Režisér a scenárista v jedné osobě. Tak to je Zdeněk Zelenka, který je právem považován za nekorunovaného krále české televizní tvorby, neboť dokázal na televizní obrazovky převést mnoho krásných příběhů v rozmanitých...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

I nadšencům patří prkna

zenitba tyjatr200Divadlo Tyjátr vzniklo v pěti lidech v roce 2002 pod Otrokovickou besedou. Nyní početnější parta nadšenců do divadla a hraní je zaměřena především na pohádky a komedie a nebrání se ani různým akcím města Otrokovice. Ve ...


Literatura

Thriller, lži a úskoky: Zatímco jsi spala

zatimco jsi spala200Ještě včera byl tvůj život dokonalý. Dnes zjistíš, že to všechno byla lež. Těmito slovy nás nakladatelství Ikar láká na nový thriller britské autorky Kathryn Croftové s názvem Zatímco jsi spala.

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Terminátor je znovu ve formě

term200Film Terminator Genisys (2015) se po dlouhé době vrací do zaběhnutých kolejí a znovu nasává atmosféru z druhého dílu, kterou navíc obohacuje vším co se zrovna hodilo. Je zpátky i Arnold Schwarzenegger, který se pro natáčení nechal pro jistotu naskenova...