Máte brouky v hlavě? Pak The Beatles hraje!

Máte brouky v hlavě? Pak The Beatles hraje!

Tisk
ImageSkupina The Beatles (v překladu Brouci) byla, je a bude světově známá skupina pocházející z Liverpoolu. Tvořili ji čtyři členové John Lennon, George Harrison, Ringo Starr a Paul McCartney, poslední dva zmínění stále vystupují jako sóloví muzikanti. Rock´n´rollová kapela, v podobě jakou je známá dnešní veřejnosti, vznikla roku 1962 příchodem bubeníka Ringa Starra. Na celoevropskou scénu se dostali albem Please Please Me, a to odstartovalo takzvanou beatlesmánii. Stačilo málo a skupina se zařadila mezi světově nejznámější a nejžádanější kapely za posledních 100 let.


Díky její popularitě a zřejmě i tragickým okolnostem spojených se smrtí Johna Lennona se pořádá nespočet výstav s beatlesáckými fotkami, dokumenty, nahrávkami atd., k tomu se ale dostaneme později. Měla bych ještě zmínit, že The Beatles přestali být aktivní skupinou v roce 1970, kdy se oficiálně rozpadli. O deset let později byl John Lennon zastřelen, a tak osud jejich návratu na scénu byl navždy zpečetěn.

Image

Vraťme se teď zpět k výstavám věnovaným The Beatles, protože ty rozhodně stojí za to. Zhruba před rokem byla jedna taková výstava uspořádaná v Českém muzeu hudby v Praze. Byla natolik navštěvovaná a žádaná, že musela být dokonce prodloužena. Stejná situace se opakovala i letos, kdy se výstava uskutečnila v Dietrichsteinském paláci v Brně.

Páni brouci nezklamali

Pokud jste nenavštívili ani pražskou ani brněnskou výstavu Beatles, mám tu pro vás alespoň krátký report. Po vstupu na výstavu na mě ihned padlo období 60. let, samý plakát neostrých ale za to zářivých barev, jak tomu dřív bývalo.  Dále magnetofonové desky ve vitrínách, staré fotografie, kytary, klávesy, dokonce zde byla stylová žlutá ponorka (pozn. Yellow submarine je název jedné z jejich skladeb).

Image

Hotovou pastvu pro oči doplňovala hudba Beatles, která sice není hudbou mého mládí, ale přesto na mě nepůsobila kýčovitě, ba naopak jsem se jí spíše nechala přenést o 40 let nazpět. Výstava musela pro lidi žijící v 60. letech zcela určitě znamenat spoustu hezkých vzpomínek, protože řekněme si narovinu, kde si dnes můžete sednout do šedivého křesla pod starý klimazon, nebo koukat na Lennona, Harrisona, McCartneyho a Ringa Starra v nadživotní velikosti. Pro mladé, a tedy zároveň pro mě to byl zážitek spíše zábavný. Unešená jsem byla hlavně ze starých radií s metrovou anténou, gramofonu a také oblečením, které bylo vystaveno po celých prostorách.

Image

Všechny věkové kategorie však museli ocenit návštěvní knihu, kde se samozřejmě převážně vyskytoval symbol peace a anglicky nadepsané vzkazy. Celkově výstava přiblížila různým věkovým skupinám život mladých v Československu, dobovou technologii a věci, které tato kapela dokázala ovlivnit. Pokud byste si snad mysleli, že výstavu projdete do půl hodiny, byli byste bez šance, na jednom kroku vás totiž uchvátilo jedno a na druhém ono. Výstava byla prostě uchvacující, alespoň z mého pohledu.


Foto zdroj: www.beatlemanie.cz



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renáta Navrátilová: „Taky jsem si přála přibrat v těhotenství co nejméně. A oproti Alici nemám příšernou tchyni a mámu.“

renata navratilova 200Renátě Navrátilové před několika dny vyšla kniha Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, a nejen o ní nám prozradila více v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Architektura konverzí 2005–2015

architektura 200Galerie Jaroslava Fragnera představuje do 1. února 2015 expozici nazvanou Industriální topografie – architektura konverzí, Česká republika 2005–2015.

...

Literatura

Pražský Smíchov ožije literaturou

altVíte, co si představit pod pojmem „Noc literatury“? Co takhle třeba patnáct evropských autorů a jejich novější díla různých žánrů čtená českými herci a známými osobnostmi v krásných i zajímavých lokalitách rozsetých po Praze 5? První Noc ...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Vyšla kniha o Zdivočelé zemi

zdivocela zeme pilatSeriál Zdivočelá země (1996-2012), jehož čtvrtou řadu nyní vysílá Česká televize, pokrývá celé poválečné období, některé jeho postavy v průběhu děje zestárnou bezmála o půl století. Vypráví ...