Architektura konverzí 2005–2015

Architektura konverzí 2005–2015

Tisk

architektura 200Galerie Jaroslava Fragnera představuje do 1. února 2015 expozici nazvanou Industriální topografie – architektura konverzí, Česká republika 2005–2015.

 

Výstava navazuje na podobně koncipované prezentace v devadesátých letech a poslední v roce 2005. Je součástí projektu aplikovaného výzkumu Ministerstva kultury Industriální topografie České republiky – nové využití průmyslového dědictví jako součásti národní a kulturní identity, jehož řešitelem je Výzkumné centrum průmyslového dědictví FA ČVUT v Praze.

Architektura Logo


Před deseti lety znamenala výstava  Industriální stopy - Architektura konverzí v České republice 2000 – 2005 v prostorách Karlin Studios pro mnohé návštěvníky překvapení. Měnila pohled veřejnosti na devastované a opuštěné továrny, sklady, pivovary. ale i další památky industriální architektury. Výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera představuje úspěšné proměny industriálních objektů pro nové využití. Prezentuje nejlepší příklady realizací v České republice za uplynulých deset let.

Architektura1

Nejde však jen o samotné stavby, ale i o autory projektů, společenský kontext, překážky i výzvy, s nimiž bylo nutné se vypořádat. Tým Výzkumného centra průmyslového dědictví FA ČVUT vybral nejzdařilejší příklady z projektů dokončených v letech 2005 až 2015.
Koncepčně je výstava rozdělena do pěti tematických bloků podle nové funkce, kterou nabyly, motivů, které vedly ke změně. Každý projekt doplňují ukázkové příklady.
Realizace, které byly do projektu Architektura konverzí zahrnuty, musely splnit náročná kritéria ve vztahu k odkazu původního využití a hodnoty. Projekty kurátorský tým výstavy rozdělil podle nově definované funkce od staveb užitkových, či komerčních, přes rezidenční, po veřejně přístupné.

Architektura2


Návštěvníci Galerie Jaroslava Fragnera mohou porovnat proměny zvolených příkladů od počátečního stavu, přes nedávnou minulost až po nový život.

Kontakt: Galerie Jaroslava Fragnera Betlémské náměstí 5a,110 00 Praha 1,

otevírací doba
úterý - neděle: 11 - 19 hodin, pondělí: zavřeno.

podle podkladů Galerie Jaroslava Fragnera a  Výzkumného centra průmyslového dědictví FA ČVUT, ilustrační foto autor.
www.gjf.cz, www.vcpd.cvut.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tara Fuki: „Pořád se dokážeme navzájem příjemně a vtipně překvapovat“

TaraFuki 200Violoncellové duo Tara Fuki tvoří zpívající violoncellistky Andrea Konstankiewicz-Nazir (ex BOO, ex Rale, Kubilai Khan Investigations) a Dorota Barová (Vertigo, Kuzmich Orchestra, DoMa Ensemble, hostuje např. v kapele Anety Langerové, ex Cho...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava k 70. výročí Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně

NOVY ZACATEK 200Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně letos v listopadu oslaví 70 let od svého založení. Při této příležitosti připravila výstavu Nový začátek, ve které představuje cenná díla ze svých sbírek a vrací se k důležitým událostem a osobn...


Literatura

Sbírka sci-fi povídek od ženy, kterou muži neviděli

Zena kterou muzi nevideli perexOsmnáct ponurých vizí tvoří vrchol z nepříliš obsáhlé povídkové tvorby Alice Sheldonové, spisovatelky publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree, Jr. Dotýkají se lidského vnímání a poznání, met...

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Světoběžný dokumentarista Joris Ivens

ivens 200Akademie múzických umění vydala již několik zasvěcených monografií věnovaných světově uznávaným filmařům, najmě dokumentaristům (nalezneme tu jména jako Jean-Luc Godard, Chris Marker, Karel Vachek, Jan Němec). Nyní přibyl svazek pojednávající o Joris...