Česká škola bez hranic je mostem pro krajany v zahraničí. Šíří český jazyk a kulturu!

Česká škola bez hranic je mostem pro krajany v zahraničí. Šíří český jazyk a kulturu!

Tisk

ceska skola bez hranic perexChtěl bych, aby českých mostů bylo v následujících letech víc a víc. V rámci XIII. Mezinárodní konference českých škol v zahraničí Česká škola bez hranic to uvedl náměstek ministra školství Václav Velčovský. Týdenní konference se, pod záštitou ministra zahraničních věcí a ministerstva školství, uskutečnila v Praze.

„Každá země, která pečuje o své tradice, jazyk a historii, si váží těch, kteří jim v tom pomáhají. Učitelé českého jazyka a historie v zahraničí jsou velkým pomocníkem,“ uvedl ve své zdravici předseda Senátu Miloš Vystrčil. Uznání podle něj patří i dětem, že jsou ochotné chodit ve svém volném čase do školy, učit se českému jazyku a historii. A samozřejmě jejich rodičům.

Poezie pro děti či beletrie vhodná pro chlapce

V rámci konference se uskutečnilo sedmnáct metodických kursů a seminářů pro vyučující. Kupříkladu Český jazyk v mnohojazyčném prostředí Evropských škol (s příklady inspirativní praxe), Současná poezie pro děti či Beletrie vhodná pro chlapeckého čtenáře a mnohé další. Prezenční konferenční den byl příležitostí k výměně zkušeností, diskusi s partnerskými ministerstvy a dalšími odbornými institucemi.

ceska skola bez hranic

Dobrá úroveň českých žáků v zahraničí

Zároveň byly vyhlášeny výsledky třetího ročníku Olympiády v českém jazyce žáků českých škol v zahraničí, které potvrdily velmi dobrou úroveň všech zúčastněných, a to navzdory tomu, že žijí dlouhodobě mimo Českou republiku. Upozorněno bylo též na připravovanou překladatelskou soutěž pro děti a mládež od šesti do sedmnácti let „ČESKY rozumím, mluvím, čtu, píšu a překládám!“.

ceska skola bez hranic logo

Školy v Bruselu, Curychu, Londýně či Paříži

Spolek Česká škola bez hranic, který sídlí v Praze, se již od roku 2009 aktivně podílí na šíření českého jazyka a kultury v zahraničí, pomáhá po celém světě zakládat české školy pro děti s českými kořeny, podílí se na systematickém vzdělávání vyučujících, mapuje situaci Čechů žijících v zahraničí a reflektuje ji ve společenské debatě. České školy bez hranic působí v Bruselu, Curychu, Drážďanech, Londýně, Mnichově, Paříži, Rhein-Main a Ženevě.

Foto: archiv České školy bez hranic - csbh.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se zpěvákem kapely The Rasmus - Lauri Ylönen.

lauriNaše redaktorka Pavlína Kohoutová, která žije ve Finsku, vyzpovídala zpěváka Lauriho z kapely The Rasmus. Hovořili o jeho sólovém albu s názvem ,,New World´´, o tom, proč se rozhodl vydat sólové album, první singl a o jeho ritu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jaká jsou utajená zákoutí města?

mesto naruby perexNakladatelství Academia přispěchalo s dotiskem teprve loni vydané knihy MĚSTO NARUBY, mapující před lidskými zraky více či méně skryté (velko)městské lokality. Proto bývají zpravidla neudržované, zarostlé, zdivočelé, obývané rů...


Literatura

Kam na dovolenou? Přece na sever Francie, do Bretaně a Normandie

bretan 200S rozhodováním, který kraj světa při své dovolené navštívit, vám pomůže nový turistický průvodce Bretaň a Normandie od nakladatelství Jota a to již ve třetím upraveném vydání s nejaktuálnějšími informacemi a tipy pro prvotřídní zážitek.

...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti v Praze, Brně a Bratislavě začínají, Ostrava zatím s otazníkem

shakespearovske slavnosti200V tomto týdnu se měly rozeběhnout Letní shakespearovské slavnosti na všech svých scénách v Česku a na Slovensku. Překotná rozhodnutí v Moravskoslezském kraji však aktuálně ostravskou část zastavily, další vývo...

Film

Minisérie Černobyl připomíná jednu z největších tragédií v dějinách lidstva

cernobyl 200Až se zanedlouho bude bilancovat filmový a seriálový rok 2019, ve výčtu toho nejlepšího se určitě u mnoha fanoušků a publicistů objeví minisérie Černobyl, která je koprodukcí televizí HBO a Sky. Přitom nejde o nijak strhujíc...