O Václavu Havlovi s láskou a respektem

O Václavu Havlovi s láskou a respektem

Tisk


havel perexLadislava Špačka mají v povědomí snad všichni, a to nejen v Česku. Kromě popularizátora etikety ho známe především jako mluvčího prezidenta Václava Havla. Ladislav Špaček s ním ve státních službách prožil celých deset let a ve své knize ukazuje prvního demokratického prezidenta z různých úhlů.

 


O Václavu Havlovi už bylo napsáno mnoho. Hodně z vás určitě na vlastní kůži prožívalo jeho zvolení prezidentem po Sametové revoluci i následnou volbu po rozpadu ČSFR. Autor knihy nás provádí prvními dny na Hradě, ale i předcházejícími okamžiky, kdy měl budoucí mluvčí svou kancelář v bytě Havlových blízko pražské Náplavky.
Ať by se z počátku knihy zdálo, že je chronologicky uspořádaná, není tomu tak. Je zde pokus rozdělit knihy podle kapitol – Člověk Václav Havel, Nemoci, Média, Domácí cesty… V každé z nich na čtenáře čekají především úsměvné historky ze života s prezidentem. Víte třeba o tom, že byl Václav Havel náčelníkem indiánského kmene? Nebo jak strávil jednu domácí návštěvu při opékání buřtů? Speciální kapitolu zde získal Václav Klaus – značný nepřítel prezidenta, jehož ofenzivní jednání bylo Havlovi velice nepříjemné.
Pozorný čtenář si ale ze zápisků může vzít i něco více – díky zmíněným zahraničním cestám nahlédne do zvyků jiných zemí a kultur a bude mít lepší přehled, co všechno obnáší funkce prezidenta.

havel


Závěr povídání je velmi emociální. Ne nečekaný, ale stejně vás to „dostane“. Smrt Václava Havla zasáhla nejen domácí příznivce, ale velkou část zahraničí, kde byl Havel velmi uznávanou kapacitou v oblasti demokracie a dodržování lidských práv.
Celá kniha působí velmi přátelsky. Jako bychom si vyprávěli o společném příteli a s láskou a respektem na něj vzpomínali, a tak publikaci beru a tak ji hodnotím. Strávením pár pohodových chvil s touto knihou vzpomínek určitě neprohloupíte.


Deset let s Václavem Havlem
Autor: Ladislav Špaček
Žánr: historie - osobnosti
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2012
Počet stran: 232
Hodnocení: 85 %                Zdroj foto: www.kosmas.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Křivánková: „Důležitým tématem knihy byla i snaha ukázat, že problémy nebývají černobílé.“

pavlina krivankova200Pavlína Křivánková strávila na Valašsku, kde se odehrává i děj její prvotiny, celý svůj život. Malebná krajina zdejších kopců a přímá povaha lidí ji upoutala natolik, že jí zůstane věrná nejspíš napořád. V profesním životě prošla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Festival současného umění 4+4 dny v pohybu 2021 se vrátí do Strašnic již v září

44 200Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu se vrací do prostor Nové strašnické školy v Praze, v letošním roce již ve dnech 9. - 26. září.

...

Literatura

Děravá Čínská zeď a vraždy způsobily poprask! Soudce Ti zasahuje

Poprask perexFrancouzský romanopisec Frédéric Lenormand zpracoval další napínavý příběh soudce Ti. Tentokrát jej nechá cestovat na západní okraj čínské říše, aby dohlédl na opravy poškozené zdi a vyřešil problémy s tím spoje...

Divadlo

Ve Vršovickém divadle MANA ožívá bytové divadlo. Herci zvou na komedie ve věži i v suterénu

divadlo mana200Pech pod střechou a Požár v suterénu. To jsou dvě nové brilantní komedie, které v premiéře nabízí Vršovické divadlo MANA. Evokují atmosféru bytových divadel, takže se hrají v netradičních prostorách divadelní budovy, jako je třeba podkroví n...

Film

Nicolas Cage se vrací na plátna kin jako Ghost Rider. A návrat je to zbytečný.
ImageNicolas Cage je zvláštní patron. Za svou kariéru prošel neuvěřitelnými zvraty a z držitele Oscara (dnes se to zdá neuvěřitelné) se stal dost možná tím nejvysmívanějším mužem celého Hollywoodu. Pomalu, ale jistě, může přebrat...