Třikrát o porevolučním prezidentování

Třikrát o porevolučním prezidentování

Tisk

big hodny-zly-a-osklivy-havel-klaus-a-z-wVY-485859 (2)Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. Trojice, která významně ovlivnila vývoj v naší zemi. Při pohledu na dějiny uplynulých desetiletí nevidíme nikoho, kdo by se jim vyrovnal hloubkou stopy, již po sobě zanechali. Kniha Hodný, zlý a ošklivý? Havel, Klaus, Zeman: Paralelní životopisy, představuje fundované, několika desítkami let výzkumu podepřené dílo, kladoucí si za cíl představit jejich názorové proměny, triumfy i pády a to, jak se jejich životy prolínaly a střetávaly v (nejen) porevoluční politice.

Téměř stejné stáří těchto mužů (Havel *1936, Klaus *1941, Zeman *1944) také dovoluje nejen pochopit, co stálo v pozadí jejich kroků, ale také umožňuje tuto trojici z různých úhlů chronologicky srovnávat. Text se nevyhýbá ani osobním a rodinným charakteristikám či intimním vztahům, jež je ovlivňovaly. Atmosféru jejich životů a kariér dokreslují dobové fotografie.

Prvníá kapitola nazvaná Před Listopadem, jak již název napovídá, pojednává o životě před rokem 1989. Provází nás přes rodinné pozadí, dětství i začátky jejich profesních i politických kariér. Všímá si společných prvků, které ve výchově měli (protikatolické ostny) a také rozdílů – různé kádrové profily rodin i jiný přístup ke vzdělávání. Od 60. let si pak autor knihy všímá tendencí celé trojice prosadit se v oblasti, v níž byli profesně zdatní. U Havla to bylo především divadlo, u Klause ekonomická věda a u Zemana věda prognostická.

V kapitole druhé Po listopadu se autor zaměřuje na Sametovou revoluci a léta na ni těsně navazující, zhruba až do rozpadu Československa, a překlenuje tak období, kdy se i Klaus a Zeman dostali do vysoké politiky. Havel se v ní pokusil využít prezidentské autority k prosazení vlastní demokratické vize. Klaus šel cestou budování image ekonomického reformátora a přetvořil Občanské fórum ve svou politickou platformu, z jejíhož křídla později vytvořil ODS. Zeman prorazil jako výborný parlamentní rétor, vstoupil do ČSSD a začal pozvolna postupovat směrem ke křeslu předsedy. Velkým tématem je zde kromě rozdělení federace také privatizace. Autor si zde všímá také názorových přeměn viditelných u Klause a Zemana. Zeman let 1990 a 1991 byl liberál v řadě ohledů, který se nelišil důrazem na humanitní ideály od havlovského vidění světa. Úsměvně dnes působí jeho boj proti komunismu. U Klause je vidět jeho proměna z člověka, který sice byl kritický k EU již v 90. letech, ale přece jen průkopník přechodu k tržní ekonomice, a někým, kdo vede Česko nesporně na západ, až ke kvazináboženskému prorokovi zkázy Západu.

Co do rozsahu, z pochopitelných důvodů, nejobsáhlejší je kapitola třetí Velká hra v trojúhelníku. Ta popisuje cestu od rozdělení státu, až zhruba po Klausovu prohru ve volbách do Poslanecké sněmovny roku 2002, po níž se rozhodl pro prezidentskou kandidaturu, v níž v roce 2003 porazil Miloše Zemana, který těsně předtím ztratil pozici předsedy ČSSD a po prohře se stáhl na čas do ústraní. Velkými tématy jsou zde budování nové republiky, vstup do NATO a příprava pro vstup do Evropské unie. Velké pozornosti se opět dostává vzájemným vztahům všech tří. Klausův bezohledný styl vyjednávání na nějž Havel, jako prezident, nedokázal reagovat a začínal tak vidět spojence proti ODS v Zemanovi. Kopeček ale poté popisuje i zrod jiného spojenectví, známého jako Opoziční smlouva, kterou Havel považoval za útok na demokracii a které nebylo z počátku oblíbeno ani mezi voliči. Velkou pozornost věnuje také partnerkám prezidentů. Převážně u Havla jeho manželství s Dagmar vedlo k velkému poklesu popularity.

Poslední kapitola s výmluvným názvem Snaha o jiné prezidentství a jejich fiaska, pak ukazuje dobu po Klausově zvolení prezidentem, Havlově odchodu ze středu politického dění, k němuž se ale vyjadřoval i dále, když otevřeně podporoval Stranu zelených a dobu po Zemanově dočasnému ústupu z politické scény. Sleduje Klausovo desetileté prezidentování, jeho pokračující kritiku evropské integrace i obklopování se podivnými lidmi jakými byl například Petr Hájek, který proslul třeba zpochybněním amerického občanství Baracka Obamy nebo existence Usámy bin Ládina, až po prezidentskou tečku v podobě amnestií, kterými rozzlobil téměř celou společnost. V druhé části kapitoly se do popředí autorova výkladu dostává opět Miloš Zeman, který byl zvolen v první přímé volbě prezidentem. Věnuje se Zemanově výkonu prezidentské funkce, spojeným se snahou stát se “lidovým prezidentem”, častými vulgárními vystoupeními i příklonem k Číně a Rusku (v době psaní této recenze – 10. 3. 2022 – již do jisté míry revidovaným).

Osoba zajímající se o politiku či všímavý pamětník, který ví, kdo byl Josef Lux či čeho se týkala Aféra Olovo, v knize nenajdou mnoho nových informací. Ostatně všichni tři prezidenti také již sepsali i své paměti. Kniha je však cenná tím, že dává informace do nových souvislostí, výborně vystihuje názorové proměny i jejich historické pozadí. Do širšího kontextu dává vzpomínky na jejich chování a názory minulé, nad nimiž člověk sledující dnešní vystupování stále žijící dvojice může jen kroutit hlavou. Ukazuje také jejich odcházení z vysoké politiky, které je, pro nejmladšího z trojice, stále aktuální záležitostí. Zároveň také vede k zamyšlení, kam dále a kdo bude naším dalším prezidentem, protože ať už si myslíme o aktérech knihy cokoli, další jimi podobnou osobnost, spojenou s pádem komunismu a formováním nového státu, náš národ už nemá.

O autorovi:

Profesor na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Výzkumně a pedagogicky se zaměřuje na problematiku stranických a politických systémů evropských zemí, teorie demokracie a českou a slovenskou politiku. Je autorem a spoluautorem mnoha odborných a popularizačních knih. Pravidelně komentuje českou politiku v médiích a účastní se televizních i rozhlasových debat.

big hodny-zly-a-osklivy-havel-klaus-a-z-wVY-485859

Název: Hodný, zlý a ošklivý? Havel, Klaus a Zeman: Paralelní životopisy
Autor: Lubomír Kopeček
Počet stran: 528
Nakladatelství: Books & Pipes
Rok vydání: 2022


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lidé se necítí v horách jako doma…

sisa 200Když jsem poprvé uviděla Sisu před čtyřmi lety u nás ve Frýdku – Místku na pódiu a slyšela ji zpívat, měla jsem pocit, že jsem v tu chvíli nejšťastnější ve svém životě. Znala jsem ji předtím tak trochu z televize, ale realita byla, co se týká zpěvu, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Literární časopis Tvar vybírá na nový web živé literatury a žádá veřejnost o podporu

tvar 200Literární obtýdeník Tvar, který funguje již jednatřicátým rokem, se rozhodl vybudovat nový web, kde sjednotí všechny své platformy (tištěná čísla, webový magazín Ravt, podcast Varta, literárně-kritickou cenu Tvárnice a další) pod jednou střechou s novou g...


Literatura

Příběh, který vás zasáhne

dan200„Uděláš pro mě něco?“ zeptá se jedna ze dvou hlavních postav románu Dánská dívka a rozpoutá tak nečekané, ve své době šokující, dění, které vede k metamorfóze druhé z nich. Malíř Einar Wegener se na naléhání své ženy, rovněž malířky, které nepřišla modelka...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

S filmem Tenet došel Christopher Nolan na konec jedné cesty

tenet perexLoňský rok byl v kinech ze známých důvodů dost slabý a od března se v nich hrály prakticky jen filmy komornější, pro náročnější publikum a blockbustery úplně absentovaly. Snad jedinou výjimkou bylo srpnové nasazení akčního sci-fi Tenet režijního...