Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odstartuje na Prima family již pátá řada. Co tedy očekávat? Na co se máme těšit? Čtěte ...


Právě natáčíte pokračování úspěšného pořadu Ano, šéfe! Na co se mohou diváci těšit a přijdou nějaké změny oproti předchozím dílům?
Vítězná sestava se nemění, je to tak? Bude to, myslím si, typické „Ano, šéfe!“ s otřesným jídlem a neuvěřitelnými majiteli…

Objeví se v nových dílech opět Roman Vaněk, případně další zajímaví hosté?
Žádní zajímaví hosté se konat nebudou. Pokud by se konali, asi bych Vám to stejně neměl říkat :-)

Jeden z dílů byl natočený v Bavorsku. Můžete porovnat mentalitu místních kuchařů oproti českým? Najdeme v ní nějaké výrazné rozdíly?
Já se obávám, že se jedná o věci, které jsou nesrovnatelné. Ti dobří kuchaři, u kterých my bohužel netočíme, jsou před námi o pěkný kus. Srovnávání mentality Bavorska jako bývalé nejbohatší republiky světa a Čech snad ani není možné. Přesto se zdá, že v restauračním businessu na úrovni, na které natáčíme, mají obě země překvapivě mnoho společného…

Jinak práce v Německu a u nás – to jsou dva zcela rozdílné světy.

Zdeněk Pohlreich

Navštívíte opět celou řadu měst a restaurací. Pomáháte radši v luxusních restauracích nebo v klasických hospodách?
Já bych měl nejradši hospody s nějakými bohatými a arogantními pit…ci, kteří do svého snu o luxusní restauraci napumpovali už spoustu milionů, a pořád jim to nejde, protože o tom vědí kulový. Zdá se ale, že nemají o natáčení zájem. Pochopitelně bych radši řešil lepší restaurace než hnusné putyky, to dá přeci rozum.

Dokážete lidi nejen pobavit, ale určitě i naštvat. Měl jste někdy během natáčení s někým opravdu hodně vyhrocené spory? Co Vás v kuchyni dokáže nejvíc vytočit?
Mně spory nevadí. Myslím, že to k formátu Ano, šéfe! patří. Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.

Nyní trochu z jiného soudku. Spolupracujete se střední školou gastronomickou v Braníku jako vedoucí odborného výcviku. Práce se studenty musí být někdy ještě těžší než s pracujícími kuchaři, ne? Nebo jsou naopak ještě plní elánu a snaží se víc než ti vyučení? Vystupujete při výuce stejně tvrdě jako při televizním vysílání?
Jsem jednoznačně toho názoru, že výchova tzv. po dobrém nemá žádný smysl. Naše branže je hodně tvrdá, takže čím dříve se mladí připraví, tím lépe.

Sepsal jste i několik knih. Kolik jich bylo a pro jaký typ lidí jsou určené?
Bylo jich, pokud vím, 5. Jsou určeny pro ty, kdo si uvědomují, že v jídle je něco víc než jen plnicí funkce a že dobré jídlo je nezbytná součást kvalitního života.

Zdeněk Pohlreich, Šéf na grilu

Máte mezi kuchaři i svého oblíbence, kterého uznáváte jako profesionála? Kdybyste měl možnost s kýmkoliv strávit den v kuchyni, kdo by to byl?
Mám rád všechen svůj personál v našich restauracích.
Den v kuchyni bych nejraději strávil s panem Robuchonem, kterého považuju za nejlepšího kuchaře planety.

Mezi Vaše podniky patří i Divinis Wine Bar. Prozraďte nám něco o této restauraci, komu byste ji doporučil?
Divinis je italská restaurace, kterou sice dělají Češi, ale zatraceně dobře. Doporučil bych ji tedy milovníkům italské kuchyně a italských vín. Nechoďte na oběd, máme otevřeno jen večer!

Nepřemýšleli jste o pokračování pořadu Na nože? Můžeme někdy očekávat i nové pořady, máte nějaké plány do budoucna? Nebo to prozatím necháváte osudu?
Já pořad Na nože už dělat nechci, moc mě to nebavilo a kromě toho se podobný formát bude teď vysílat na Nově i na TV Barrandov. Plány do budoucna jistě mám, ale ještě o nich nechci/nemůžu mluvit.

Zdroj foto: www.divinis.cz a www.academiaknihy.cz


 

Přihlášení



Soutěže

Strhující závěr oblíbené dystopické trilogie o smrtkách

Po potopení plovoucího města Trvalka a zmizení Citry a Rowana stačilo několik let, aby se celý svět od základů změnil. Smrtka Goddard se stal vrchním sekáčem ve StředoMerice a tím jeho plány rozhodně nekončí. Chce, aby svět ovládli smrtky nového řádu. Nakladatelství YOLI

Nebuďte plýtváci, neplýtvejte!

Kniha Vodavoděnka původně vznikla jako diplomová práce v Ateliéru ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. A to s tím, že se jednalo o autorskou uměleckonaučnou enviromentálně zaměřenou knihu pro děti od osmi let zabývající se vodou a její ochranou. Nakladatelství Pikola

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Hledat

Videorecenze knih

Michael Krásný vydává druhé album 20:20

Michael Krásný, kontrabasista, baskytarista, zpěvák a dlouholetý doprovodný hráč trumpetisty Laca Decziho, vydává druhé sólové album s výmluvným názvem 20:20. michaelkrasnymusic.com

Čtěte také...

František Nedvěd: „Jako legenda se vůbec necítím.“

frantisek nedvedFrantišek Nedvěd, který dal světu písně Stánky, Rozchod či Valčíček, brzy oslaví 65 let. Nyní jej můžete zastihnout na turné s bratrem Janem nebo se zaposlouchat do jejich spo...


Literatura

Zábavná poučná kniha pro děti? Bojovníci od Jany Sedláčkové!

bojovnici200V listopadu nám nakladatelství B4U Publishing ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros poskytlo výborný tip na vánoční dárek! Nádherně ilustrovanou knihu Bojovníci od Jany Sedláčkové. Pokud hledáte pro děti poučné čtení s úžasnými obrázky, u kt...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Programy České televize se na podzim zahalí do staronových kabátů

CT Doktor Martin Raub 200Rok co rok se Česká televize snaží přijít se zajímavým podzimním schématem, které by uspokojilo nejednoho, více či méně reptajícího diváka zatěžkaného odváděním koncesionářských poplatků. Avšak stejně jako člověka tak a...