Hudba je atmosférická a měla by člověka naladit na vlnu klidu a harmonie, říká Tomáš Kympl

Hudba je atmosférická a měla by člověka naladit na vlnu klidu a harmonie, říká Tomáš Kympl

Tisk

Tomas Kympl 200V hudebním světě je hudební skladatel, textař a zpěvák Tomáš Kympl už řadu let pojem. Vyhrál několik mezinárodních soutěží a natočil řadu žánrově odlišných alb či projektů, což ho řadí k těm nejtalentovanějším a nejpozoruhodnějším osobnostem. Zatímco docela nedávno vyšlo album nevidomého zpěváka Honzy Jareše, jehož písně jsou - hudba i texty - dílem právě Tomáše Kympla, před pár týdny se na trhu objevilo Tomášovo čistě instrumentální album nazvané Kernel Panic...


Jaké jsou reakce na album Kernel Panic?

Mám radost, že ohlasy předčily mé očekávání. Celé album je instrumentální a v takovém případě to není samozřejmostí. Zároveň ale nemá žádnou jazykovou bariéru a tak se dá poslouchat po celém světě. Ze zahraničí mám i skvělé zprávy o komerčním užití některých jeho skladeb.

Znamená to, že je to tvé další čistě autorské dílo?

Ano, sice k němu nebylo třeba psát texty, ale naučilo mě i spoustu nového v dalších oblastech. Nahrál jsem si všechny elektronické i akustické nástroje včetně bicích, experimentoval s klasickými analogovými syntezátory a kombinoval je s moderními virtuálními nástroji. Také jsem se snažil najít příjemnou hranici, kde smyčcové nástroje neruší elektronický charakter nahrávky, ale naopak ho obohacují. Ve výsledku tak hudba působí hodně filmově.

Tomas Kympl 1

Natáčel jsi v době covidu, kdy padly veškeré aktivity, a tak ses pustil právě do této práce?

I přes známá negativa, kterým stále všichni čelíme, přinesl koronavir i kladnou stránku ve formě času navíc. Ten jsem využil pro vznik Kernel Panic. Dlouho jsem album chystal, přemýšlel o něm a připravoval nápady a hudební motivy, ale až teď se vše podařilo. Zároveň mi připomnělo, že tvořit nebo poslouchat muziku může být přínosné i pro přečkání pandemie.

A tvé pocity, když album posloucháš dnes?

Téměř vždy mám nejradši tu poslední práci. Při poslechu starších nahrávek mám chuť předělával mix, aranžmá nebo další složky. I tady by se něco našlo, ale když se oprostím od faktu, že je to můj výtvor, nemám nutkání k velkým změnám. Někdy si ho pustím v autě, kochám se krajinou a užívám si atmosféru, kterou mi dokresluje.

Tomas Kympl 2

Kdybys měl album charakterizovat, jak bys hudbu z něj přiblížil?

Hudba je atmosférická a měla by člověka naladit na vlnu klidu a harmonie. Místy je i pulzující, neklidná až lehce neurotická, což odráží její hlavní téma - současný svět digitálních technologií, počítačů a internetu, který důvěrně známe. Při pečlivém poslechu lze na pozadí slyšet i chroustání hard disku, cvakání klávesnice, nebo třeba zvuk telefonního datového přenosu. A tak i názvy jsou digitální - Data, Email, Wifi, Login atd.

Ještě předtím jsi ale pracoval na zpívaném albu Doktor duší nevidomého zpěváka Honzy Jareše…

Doktor duší měl pro mě velký význam proto, že jsem k němu kromě hudby napsal i všechny texty. Byla to opravdu výzva. Honzův příběh je hodně silný, specifický a zároveň vyžaduje citlivý přístup. Chtěl jsem, aby se v písničkách odrážel jeho život, aby se s nimi ztotožnil a zároveň jim porozuměli také posluchači. Věřím, že se nám to podařilo a těší mně, že právě posluchači svou přízní pomohli skladbám alba získat dvě zlaté a jednu platinovou dvanáctku v hitparádě Českého rozhlasu.

Tomas Kympl 3

Tak to gratuluji Honzovi i tobě. Díky tomu, že čas oponou trhnul a kultura se opět rozvolnila, co bude dál? Co tě čeká a nemine v nejbližších týdnech a měsících?

Mám radost, že se můžeme znovu setkávat a že se kultura pomalu vrací mezi nás i do našich srdcí. Příští rok vychází další má deska Tempo, na kterou se moc těším. Je pouze pro československé publikum a na ní jsem kromě hudby napsal všechny texty a celou jí nazpíval.

Následuje album Classic pro které nahrávám své nejoblíbenější skladby autorů klasické hudby. Dále je to album Strings věnující se skladbám výhradně strunných nástrojů.
Poté album Ave Maria, na němž jsou mé klasické skladby kombinované s moderní hudební orchestrací.
A v mezičase ještě vyjde několik tematických singlů, jakým byl třeba song Je čas, vydaný loni na podporu celosvětového Dne válečných veteránů. I když je naše současnost složitá a někdy bolestivá, nenechme si vzít radost ze života a smysl pro humor.

Tomas Kympl 4

Foto: archiv Tomáš Kympl


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vojtěch Žák: „Jsem zvědavý, kolik z mých přátel mi po vydání knihy přijde rozbít hubu“

Pesec kralem 200Vojtěch Žák je 24letý žurnalista, grafoman a vypravěč příběhů, který si momentálně chce splnit sen spočívající ve vydání knihy Než se pěšec stane králem. A právě s touto fantasy knihou se nyní seznámíte díky tomuto rozhovoru.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Václav Upír Krejčí: „Nejhůř se pracuje s blbcem…“

upir krejci 200Václava Upíra Krejčího myslím netřeba představovat. Upír Krejčí zastává tolik funkcí - komik, herec, scenárista, spisovatel, dramaturg, textař (o sobě ale říká: „Spíše veršovatel, textař je moc silné slovo. Ale mé tex...


Literatura

Nutné lži – dvě ženy samy proti systému

Nutne lziJane Forresterová je mladá žena, která má po sňatku s Robertem jasnou a zářivou budoucnost. A taky krásně nalinkovanou - vzala si pediatra, což v 60. letech minulého století na jihu USA pro muže znamená, že má společenskou...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

KLIP: Porno převlečené za umění? Ani náhodou!

srbsky film klipOd chvíle, kdy – díky akci pro filmofily ´Fresh Film Fest´ - do naší distribuce vpadl snímek Klip, se ozývá ze všech stran Klip! Klip! Hurá!, anebo Klip! Klip! Fuj! Jak kdo do divácké veřejnosti volá, tak se pak z div...