Dagmar Smržová: „Chtěla jsem poukázat na to, po čem hendikepované ženy touží“

Dagmar Smržová: „Chtěla jsem poukázat na to, po čem hendikepované ženy touží“

Tisk

smrzova 200Dagmar Smržová ve filmu Chci tě, jestli to dokážeš vypráví příběh dívky omezené fyzickým hendikepem, která je ale navzdory tomu plná energie a smyslu pro humor. Touží však především po lásce…




Dagmar Smržová absolvovala pražskou FAMU, obor dokumentární tvorba. Směr její tvorby naznačil už absolventský film Čas na člověka, vyprávějící o zápasu nadaného mladého člověka s nepříznivými životními podmínkami i s vážnou chorobou. Svá osobní témata zpracovala a rozvinula především v dokumentárních pořadech odvysílaných v ČT. Mimo jiné v rámci cyklů dokumentárních pořadů OKO – pohled na současnost, OKNO – pohled k sousedům, Zpověď nebo EGO.

Ve svých filmech se dlouhodobě věnuje jedincům a rodinám, kteří se musí vypořádat s nějakou formou hendikepu. V roce 2010 uvedla autorský celovečerní dokument Zachraňte Edwardse, který vypráví příběh mladých manželů ze Zlína a jejich touze přivést na svět dítě, i přes varování lékařů o možných komplikacích při porodu a diagnostikovaném postižení. V roce 2016 do kin uvedla divácky úspěšný dokumentární film Miluj mě, jestli to dokážeš, v němž odkrývá tabuizované téma sexuální asistence pro hendikepované. Snímek obdržel diváckou cenu za nejlepší film na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Jak jste našla hlavní protagonistky vašeho filmu?

Do natáčení jsem šla s tím, že to bude příběh třech hendikepovaných žen. Našla jsem několik zajímavých dívek, ale pak jsem na sociálních sítích objevila Janu. A když jsem se za nimi vydala a přivítala mě její matka Martina, babička a slepá sestra Kateřina, tak mi došlo, že tuhle rodinu nemohu doplnit žádnou další rodinou, ani postavou. 

smrzova2

Co vás na Janě a její rodině zaujalo?

Když jsme do této rodiny přijeli natáčet, tak byl celý štáb zděšený, jakým způsobem se Martina o Janu stará a jak k ní přistupuje. Ale jak jsme postupně začali poznávat jejich příběh, tak jsme si všichni začali uvědomovat, že je mezi nimi zvláštní vztah, takové vzájemné závislosti. Tím, jak matka k Janě přistupuje, jako kdyby postižená vůbec nebyla, funguje s ní úplně normálně a všude ji sebou berou, to je důvod, proč je Jana stále naživu. Kdyby se dostala do spárů institucionálního systému, tak je otázka, jak dlouho by v něm vydržela. Zároveň matka Martina přežila také díky Janě. Martina je pro mne nositel té otázky, jestli je horší postižení fyzické nebo duševní. 

Přečtěte si více  filmu v našem článku: Dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové CHCI TĚ, JESTLI TO DOKÁŽEŠ míří do kin

Ve filmu vidíme hned několik žen různých generací, co je všechny spojuje?

Všechny touží po tom, aby je aspoň chvíli měl někdo rád. Jana sice hledá někoho na sex, ale přitom chce, aby jí někdo miloval. To je vidět na vztahu Jany se svým kamarádem, kterého tajně miluje a ráda si s ním povídá. A když on ji odmítne, tak se vydá hledat pomoc u sexuálních asistentů. Je tam několik žen, které jsou všechny lapeny do toho bludného kruhu hledání lásky, která se jim nedostává. A je jedno, jestli stojí na vlastních nohách nebo leží na posteli.

smrzova1

Po filmu Miluj mě, jestli to dokážeš, se vracíte k tématu sexuální asistence. V čem to bylo tentokrát jiné?

Rozdíl je především v tom, co muži a ženy od sexuální asistence očekávají. Zatímco muži v Miluj mě si chtěli užít a doopravdy šlo o ten samotný akt, pro ženy to je víc otázka samotného vztahu a komunikace. Navíc ženy jsou připravené se obětovat pro druhé. A to je dobře vidět na celé této rodině. Co se týká sexuální asistence, ta je u nás stále v plenkách. Je tu pouze jedna organizace Freya, a navíc sexuálních asistentek je málo, a asistenti nejsou skoro vůbec. V tuto chvíli tu je vyškolený pouze jeden sexuální asistent. I z toho důvodu jsme museli hledat sexuální asistenty do filmu jinde, především na sociálních sítích. Nicméně tímto filmem jsem nechtěla vysvětlovat, jestli tady sexuální asistenti jsou, nebo ne. Chtěla jsem poukázat na to, po čem hendikepované ženy touží, a že najít takové muže, které by jim to mohli splnit, není vůbec jednoduché.

Více informací: https://artcamfilms.cz/cs/film/chci-te-jestli-to-dokazes-9xH0VD


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Otta: „Detektivní linka se do knihy dostala až postupně s tím, jak se příběh vyvíjel.“

marek otta 200Marek Otta (1993) prožil dětství v Kroměříži, kde navštěvoval Arcibiskupské gymnázium. Vystudoval angličtinu a mediální studia na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 2019 debutoval románem ze studentského prostředí Příliš mladej pro život a le...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

BU-FU: „Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho.“

BU FU 200K rozhovoru jsme si přizvali skupinu BU-FU, která nedávno vydala nové CD s názvem Buy Us Fuck You. Dozvíte se spoustu zákulisních informací o vzniku tohoto počinu, ale také o tom, jaké je mít v dnešní době kapelu a co...


Literatura

Rebelky z Oxfordu podruhé: Jak zkrotit svůdníka

jak zkrotit svudnika200V květnu vyšel u nakladatelství Cosmopolis druhý díl romanticko-historické série Rebelky z Oxfordu od autorky Evie Dunmore. Jak zkrotit svůdníka přináší příjemnou bitvu mezi rozumem a citem na pozadí viktoriánské doby a bo...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

S nadšením a díky za knihy o filmu, dvakrát ze Slovenska

Rozhovory o filme perexNa Slovensku občas vyjdou knihy, které můžeme jen tiše závidět. Mám na mysli zejména ABECEDÁR SLOVENSKÉHO FILMU 1921-2021. Nejsou to dějiny národní kinematografie (ty ostatně – na rozdíl od Česka – vyšly rovněž), je to spí...