Prepojenie umenia a prírody

Prepojenie umenia a prírody

Tisk

200vytV Galérii Zohorian& co Gallery v Bratislave je od 8. novembra do 20. decembra otvorená výstava Hommage a Constantin Brancusi francúzskej sochárky a vizuálnej umelkyne Júlie Cottin a slovenského umelca Štefan Papčo.

 

 

 

Júlie Cotti, mladá sochárka, si pre svoju tvorbu volí drevo douglasky tisolistej, stále zeleného a rýchlorastúceho ihličnanu. Kliny vyrobené z tohto stromu nechá ohorieť a následne ich spája do zvolenej formy. Vo svojej tvorbe skúma pojem vertikality a ne- konečnosti. Dielo, ktoré predstavuje, bolo vytvorené v roku 2012 a bolo na výstave v architektonickej škole.

vyt

„Vždy pracujem s umením, architektúrou a prírodou. Nerobím postavy, dávam prednosť modernej architektúre. Zaoberám sa abstraktným umením. Keďže bývam a pôsobím v Paríži, rada by som mala v budúcnosti výstavu v galérii v Paríži, poprípade v centre na verejnom mieste, kde je dostatok priestoru pre moje sochy", povedala francúzska sochárka Júlie Cotti.

vyt1

Postavu Šmíďaka si vybral umelec Štefan Papčo. Socha symbolizuje zemskú energiu. Vzdáva ňou poctu významnému českému horolezcovi a sólo lezcovi Miroslavovi Šmídovi, ktorý zahynul pri výstupe cesty Lost Arrow. Druhá časť sochy je výsek nekonečného stĺpu Brancusiho, ktorý je stlačený pod váhou jeho fyzickej podstaty, a bránil naplneniu jeho túžob a emócii. Okrem nej má na výstave aj dve menšie sochy, ktoré sú štúdie k virtuálnemu súsošiu a jeho budúcnosti. „Je to pre mňa najzásadnejšia vec. Vytvoril som päť portrétnych figúr reálnej veľkosti, ktoré chcem nainštalovať na konkrétne miesta, v ktorých sa daní horolezci pohybovali. Mali by tam byť nainštalované na obdobie niekoľkých rokov. Každá zo sôch by mala byť snímaná IP kamerou napojená na satelit a z týchto zdrojov vznikne prenos niekoľkých simultálnych sôch čo vytvorí virtuálne súsošie,“ povedal slovenský umelec. Štefan Papčo sa vo svojej tvorbe venuje priestoru ako takému. Jeho pohľad je ovplyvnený skúsenosťou lezca, ktorá mu otvorila obzor vnímania priestoru.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

NEZAPOMÍNEJME DĚTEM VYPRÁVĚT - Rozhovor se Spolkem Storytelling

Storytelling200Spolek Storytelling se věnuje vyprávění příběhů už několik let. Vypráví na nejrůznějších akcích, ve školách, knihovnách, na festivalech, v divadlech i kavárnách. Učí také zájemce na seminářích, jak poutavě a zajímavě vyprávět, ať už dětem ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava v kutnohorském muzeu stříbra zachycuje počátky fotografie. Unikátní snímky jsou na kovu, skle i plátně

kdyz vyleti ptacek200Když vyletí ptáček – nejstarší fotografické techniky ve sbírce Českého muzea stříbra. To je název nové výstavy věnované počátkům a pozoruhodné historii fotografie. Výstava na Hrádku v Kutné Hoře začíná 27. října a potrvá do 27. l...


Literatura

McCourtův Andělin popel vychází nově v nakladatelství Prostor

McCourtPokud neznáte knihu Andělin popel, nebo na ni navazující pokračování Andělina země, možná by vás leckdo mohl obvinit z literárního barbarství a neznalosti literatury. McCourt...

Divadlo

Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

shakespeare200Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět hra v angličtině. Prague Shakespeare Company připravila hravé a v mnohém až neskutečně současné představení A Midsummer Night’s Dream (Sen noci svatojánské).

...

Film

Zapomenutá žánrovka Ozvěny mrtvých se připomíná na DVD

ozveny 200Konec devadesátých let minulého století byl ve filmovém světě bohatý na různé žánrovky, které v poslední dekádě opravdu hrály takřka prim, a byl po nich velký divácký hlad.

...