DeeThane: „Naslouchal jsem a hledal, jestli na mě beat “dýchᔓ

DeeThane: „Naslouchal jsem a hledal, jestli na mě beat “dýchᔓ

Tisk

deethane 200DeeThane je streamer a hudební interpret. Letošní jaro měl strávit na turné, ale současná situace mu to nedovolila a on se tak pustil do práce na novém albu. Co na něm fanoušci najdou? A jak DeeThane odpočívá?

 

 

Jaro jste měl původně strávit na koncertní tour s názvem Real One Tour. Jak jste se s tím vyrovnal? A co jste dělal jiného?

Pamatuji si živě ten moment, kdy někdy ke konci března jsem sledoval tiskovou konferenci vlády, která oznámila prodloužení tehdejšího nouzového stavu a v ten moment jsem věděl, že jsem bez tour. Hlavou mi v tom momentě probleskala spousta myšlenek, protože k Tour se schylovalo dlouho a byl jsem na to připravený, co teď budu dělat s tím časem a naspořenou energii. Pak už jen stačilo zavolat Codymu Sevenovi a Jekyllovi (producenti alba) a v ten moment bylo jasno.

Nyní vám vyšlo album Respawn. Vzniklo by touto dobou i kdyby byla „běžná situace“? A jaký na něj měla vliv?

Asi pravděpodobně by vyšlo “o rok později”. Dlouho jsem chtěl zkusit spolupracovat s klukama a celá situace jen zrychlila proces. Samozřejmě jsme taky hodně řešili, co se momentálně děje a pro mě to celé v ten moment bylo strašně surreální – celosvětová pandemie Covidu a moje poprvé v rámci práce v týmu. Na ty večery ale vzpomínám hezky, když jsme se sešli ve studiu, začali komponovat a utekli před tím tam venku.

Na co vše naráží samotný název Respawn? A jak moc souvisí přímo s vaší osobou?

Respawn je z herní terminologie “znovunarození”. Hráč se snaží projít nějakou úrovní a když v ní zemře, znovu se narodí na začátku a zkusí to znovu. Každý ten jeden pokus mu přinese nové zkušenosti, naučí ho, na co si dát pozor. Podle mě to takto funguje i v životě, kdy se člověk chybami učí a postupuje dál. Nehledě na to, že proces vytvoření alba je pro mě vždy neskutečně ničící a unavující, tak mi to znělo jako sympatický název.

deethane respawn

Jak probíhaly práce na albu? Spolupracoval jste na něm s Coydym Sevenem a Jekyllem. Proč zrovna s nimi? A jak vám to dohromady funguje?

Jekyll byl můj DJ na předchozí tour, takže jsme se znali. Věděl jsem, že hudba, kterou dělá je trošku mimo žánry, ve kterých se hýbu, ale o to mi to přišlo zajímavější. Codyho znám též už dlouho a tam jsem věděl, že Cody je klasický rapový beatmaker. Tak mi přišlo, že z toho může vzniknout něco zajímavého a myslím, že to na těch instrumentálech jde i slyšet.
Většinou to fungovalo tak, že Cody něco zafreestyloval, jen si zkusil něco zahrát/vymyslet, pak jsme se chytli té myšlenky beatu, kluci na něm začali pracovat a já jsem jen naslouchal a hledal, jestli na mě beat “dýchá”. To znamená souhrn veškerých vlastností – jestli mě baví, co v tom slyším za slova, za téma, za myšlenku, jestli bych zpíval, rapoval, co bych do toho napsal, jaké to má tempo apod.

Najdou posluchači v písních i nějaké hosty? Pokud ano, jak probíhal jejich výběr?

Featuring na albu není, ale co se týče například písně Popel a Pláč, na bicí nám zahrál Michal Mach a na kytaru Karol Komenda. V akustické verzi Nikotinu zase kytary chopil Matouš Rohovský. A na Margaret vypomáhala francouzská zpěvačka žijící v Praze Isla Sonata.

Čím jste se v jednotlivých skladbách inspiroval? Má nějaká netradiční příběh?

Mám takovou svoji vlastní metodu psaní a inspirace. Vymyslím si téma, nic jiného než jen čistě téma. Například Nikotin – Muž je se ženou, ví, že to není ono, ví že je to špatný, ví, že mu to ubližuje, ale stejně s ní musí být. Bojí se samoty víc než špatného vztahu, bojí se, že třeba nenajde nikoho jiného. Metaforicky by se to dalo přepsat na cigaretu, protože o ní víme, že nám škodí, že nám ubližuje, ale stejně si kuřák další zapálí. Tohle je celá ta původní myšlenka věci.

Pak třeba měsíc nechám to téma úplně být a začnu “observovat” svoje okolí. Začnu si všímat malých detailů, týkajících se tohoto tématu, které jsem si vymyslel. Dokonce i občas nenápadně zkouším manipulovat lidi, se kterými mluvím, aby mi řekli nějakou informací, kterou můžu do textu použít. Po měsíci pak sednu ke stolu, vypnu všechno a vysypu ze sebe všechno, co jsem za tu dobu nasbíral. Pak pár dní ten text uhlazuji a mám hotovo.

K singlu Netflix je i vtipný videoklip. Jak vznikl nápad na tuto píseň? Jste i vy takový, že raději strávíte noc u Netflixu než na party?

Netflix vznikl tak, že jsem byl pod palbou důvodů, proč musíme mít na albu nějaký track do klubů, něco víc s groovem. Jenže špatně se mi dělá písnička pro kluby, když do klubu nechodím a radši přesně, jako je v písni, sedím doma a koukám na Netflix. Jsem dost osamělý člověk. Sice mám rád společnost, jenže raději si povídám, dozvídám se nové informace, učím se, což prostě v klubech nejde. Tak jsem nakonec vymyslel zlatý střed, že jsem byl přemluven, abych někam šel, jen proto, abych se tam potkal s dívkou, se kterou jsem se stejně zase šel dívat na Netflix. :-) Využil jsem to jako doporučení na seriály. Jediné, co tam nesedí je, že většinou ty dívky neunáším.

A jak probíhalo natáčení klipu? Užili jste si jej a máte z něho nějakou historku ze zákulisí?

Natáčení bylo fajn, jsem vděčný, že nám přišli lidi na komparz, i když to bylo v takové nelehké době, strašně moc jsem jim děkoval. Zároveň na druhou stranu mince, nahlédl jsem zblízka na dopad situace přímo v Pražském klubu Storm, který jsme měli pronajatý. Mrzelo mě vidět majitele a zaměstnance nervózní z toho co bude, jak se situace vyvine. Byli na nás strašně hodní a i přesto, že se nám natáčení protáhlo, neměli s tím problém. Jen bych si přál, aby to všechno zvládli a brzy se jim celá situace srovnala.

Kromě hudby se věnujete také streamování a komentování elektronického sportu. Co vás na tom nejvíce baví? A co je na tom naopak nejtěžší?

Nelze říct, co mě baví nejvíce, protože jsem natolik požehnaný, že mám zábavu ve všem, co dělám. Samozřejmě, pokud chci být v něčem dobrý, musím se neustále zlepšovat a makat na sobě, ale každá jedna činnost, ať už je to komentování, hudba, nebo stream je pro mě zábavou. Nejlepší na tom jsou lidi. Vždy. Ať už jde o cokoliv, reakce lidí, fanoušků, ten pohyb dopředu a ta energie je strašně vzácná. No a nejtěžší jsou lidi. Vždy. Všechno by bylo snazší, kdyby si spousta lidí uvědomila, že není potřeba se vždy ke všemu vyjadřovat. Lidi umí udělat svět krásným a stejně i naopak. :)

Musíte se na takové akce připravovat dopředu? Je něco, co nesmíte podcenit?

Jak kdy. Pokud jsem součástí talent teamu už od prvních kol, většinou jen píšu hráčům otázky, co mě zajímají do komentování, jinak jsem vlastně svědkem všeho. Naučil jsem se jednu podstatnou věc díky zpěvu, kterou se snažím teď naučit i kolegy, a to je správně dýchat. Není tady žádný učitel, guru, který by vyučoval, jak být dobrý esport komentátor, proto si na všechno člověk musí přicházet sám. Hodně často jsem po komentování trpěl bolestmi hlavy, protože jsem špatně dýchal při mluvení a intonaci. Proto jsem se na to začal soustředit a teď už je to všechno lepší. A už umím i mluvit takovou artikulací, aby mi svět rozuměl, i když mluvím rychle.

A jak jste se ke komentování vlastně dostal?

Náhodou. Byl jsem na akci, kde chyběl komentátor a poslali tam mě, ať tam hlavně někdo je. Mě to začalo strašně bavit a časem jsem se dostal k akčnějšímu komentování ve hře CS:GO.

deethane netflix

S vaším jménem jsou spojeny také charitativní aktivity. Máte v současné době v plánu nějakou sbírku? Na koho se zaměří a jak mohou přispět i naši čtenáři?

Posledních pět let dělám pokaždé na Vánoce sbírku pro člověka, kterého vyberu. Zatím můj “rekord” byl za 24 hodin nasbírat 400 000,- pro Natálku na speciální ortézu, která je od 7 let ochrnutá na spodní část těla, aby jednou mohla chodit. Věřím tomu, že to letos bude prozatím nejkomplikovanější sbírka a zatím popravdě nevím moc, jak to uchytit. Občas mám pocit, že se v těchto věcech snažím hrát na supermana, a přitom jsem jen obyčejný kluk a pak se divím, že ten tlak nezvládám. Každopádně pokud se mi podaří letos vybrat něco okolo 300 000,- vyberu na sbírkách svůj první milion.

Máte napříč vašimi aktivitami i nějaký volný čas? Co v něm děláte? Jak odpočíváte?

Teď posledních asi pět měsíců jsem skoro žádný neměl, ale bude to lepší, protože končí projektové období. Pro mě je opravdu nejlepší způsob odpočinku dobré jídlo a pití, Netflix, případně nějaký relax stream s fanouškama. Vážně v tom nemám nic složitého. Občas si vyběhnu ven se psem, nebo jedeme na výlet. A až mi zase otevřou fitka, tak začnu napravovat škody, co jsem napáchal při albu. Jsem si stoprocentně jistý, že teď po těch pěti měsících, doba rekonvalescence bude velmi dlouhá. Alespoň do konce roku.

Není to nyní jednoduchá otázka, ale závěrem se zeptám, jaké máte další plány?

Strašně bych si přál na chvíli odjet, nebo odletět. Potřeboval bych na chvíli pryč od všeho tady, abych to zase mohl začít o to víc milovat. Nevím, jak to dopadne do konce roku, plánoval jsem krátký odlet na začátku prosince, ale nevím, jestli ještě v té době aerolinky budou mít letadla. Určitě chci teď do konce roku dotáhnout komentování MČR, udělat sbírku, ale hlavně si odpočinout. Vždy v těch pracovních měsících nestíhám moc žít a teď, když to skončilo, tak to navíc mám zakázané, takže asi budu jen hodně spát.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!

Děkuji za rozhovor, ať se daří.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1st Choice: „..Nikdy jsme moc nedělali kompromisy!“

200rozO rockové partičce z Prahy už tu byla řeč několikrát. Mají za sebou dvě alba, slušnou řádku odehraných let i koncertů. A taky početnou základnu fanoušků, kteří se už nemůžou dočkat nedělní párty 8. září ve Stromovce. Jmenuje se Sunday Music Jam a právě 1st ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Blanka Malá: „Kniha není deníčkem… Spíš vzpomínkou na období, ve kterém jsem hledala sílu.“

blanka 200Blanka Malá (1965) je matka tří dětí a babička dvou vnuček, jedné člověčí a jedné psí. Vodnářka, která svůj profesní život zasvětila rozhlasovému mikrofonu jak v soukromých rádiích, tak v Českém rozhlase Hradec Králové. V současnosti žije střídavě v H...


Literatura

Mějte filmový trhák Bohemian Rhapsody i ve své knihovničce

Bohemian Rhapsody 200V nakladatelství Jota vyšla pár dní po vyhlášení Oscarů oficiální kniha k filmu Bohemian Rhapsody o skupině Queen od společnosti Twentieth Century Fox. Nahlédnete s ní do zákulisí a pokocháte se krásnými fotografiemi.

...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Noví Transformers přináší dinosaury

tra 200Film Transformers: Zánik (2014) je pokračováním úspěšné série filmů a seriálů na téma robotů měnících se na auta, kteří se mezi námi ukrývají a chrání nás proti zlu. I když se může leckomu zdát, že další pokračování ničím nepřekvapí, nové herecké obsaz...