Opusťte fádní život všedňáků a začtěte se do kouzelných Mýtů

Opusťte fádní život všedňáků a začtěte se do kouzelných Mýtů

Tisk

myty9 200Po sedmi měsících čekání nám komiksové nakladatelství Crew servíruje nabušené téměř dvouset stránkové propracované a napínavé příběhy z dílny Billa Willinghama. Řeč je o Mýtech s pořadovým číslem devět a názvem Synové impéria. Klasicky vás čeká vysoká úroveň jak vypravěčství, tak kresby. Mýty jsou prostě sázkou na jistotu.

 

Duchovním otcem Mýtů je americký komiksový umělec Bill Willigham (* 1956), který si své renomé vydobyl právě sérií Mýty. Devítka nabízí bez pár stran 200 stě listů, jež jsou nabity akcí, vtipem a kouzlem pohádkového světa našich známých postav z pohádek.

Synové impéria sestávají z eponymního příběhu, ale nalezneme tady i několik jednohubek, které nám osvětlí řadu věcí a zpestří dobu strávenou s Mýty. Takže počítejte navíc s příběhem Otec a syn a také závěrečným sešitem s titulem Palčivé otázky, kde Willingham reagoval na dotazy čtenářů a poodkryl závoj několika záhad. Zajímavostí je, že příběhy ilustrovalo mnoho umělců, např. Barry Kitson, Jim Rugg, David Lapham a další.

myty

V Domovině se kují pikle a císař řeší, jak po Wolfiho útoku postupovat dál. Dozvíme se zajímavosti ze života Jeníčka a Mařenky, ale mě nejvíc navnadilo to, jak to v budoucnu bude s Lapem. A abychom nezapomněli na jeden z hlavních párů série, navštívíme i Wolfiho, Sněhu a jejich malou smečku. Každý si najde nějaký příběh či alespoň fragment, který naplní jeho očekávání.

Série Mýty by klidně mohla ke čtení přitáhnout i děti – sice by v ní neviděli tolik, co my dospělí, ale alespoň by se začetly do knížky a třeba by i zjistily, že čtení není mučení. Přestože však Mýty čerpají z pohádkového světa, dospělému čtenáři nabízejí plejádu aluzí a vhledů na určitou problematiku. Co je však důležitější, toť příběh. Ten nevaří z vody, je promyšlený dlouho dopředu a dává smysl – postavy jednají v souladu se svým duchovním růstem a etickým kodexem a představují se nám tak bohatě vykreslené charaktery. Mýtům budu věrná. Pokud jste se do této krásné spletité pohádky ještě nezačetli, měli byste to napravit!

myty9 obalka

Název: Mýty 9: Synové impéria
Autor námětu a scénáře: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Shawn McManus, Steve Leialoha, Andrew Pepoy, Inaki Miranda a další
Obálka: Jean James
Překlad: Ludovít Plata
Žánr: komiks, 9. díl série Mýty, nakladatelství Vertigo (DC Comics)
Nakladatelství: Crew, Netopejr
Rok vydání: 2015, brožované
Počet stran: 192
Hodnocení: 85 %

Odkaz na web: crew.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na vánoční téma s Irenou Novákovou Kafkovou: Vánoce rovná se láska

Kafka perex„Život miluje lidi, kteří milují život,“ napsal v jedné své knize Vladimír Kafka. Jeho žena Irena připravila k vydání souhrn toho nejlepšího z jeho moudrosti, se kterou se narodil i před více než rokem odešel. Moudrá žena, která moudrost svého...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zoev Jho, Diana Luppi: E.T.101 kosmická příručka (nouzové vydání pro planetu Zemi)

kosmická příručkaKus vtipu, kus sci-fi, kus moudrosti. Tak si to zkusme představit! Že tedy skutečně přiletí a možná právě tahle příručka bude to, co nám dají. Nebo… ještě lépe. Tato příručka je tím, co jejich příchod předchází. Výsledkem je kniha humorná, nadhledová...


Literatura

Správná napínavá oddechovka: Vlastní zákon

vlastni zakon200Pod taktovkou nakladatelství Laser vyšla v dubnu dobrodružná kniha Dalibora Boubína Vlastní zákon. Pokud hledáte svižný napínavý a neotřelý příběh z českého prostředí, pak je román Vlastní zákon akorát pro vás!

...

Divadlo

Stále stejný příběh – inuitská legenda ožije v „recyklované“ inscenaci

Stále stejný příběh A-Vosickova small2Orchestr BERG a PONEC – divadlo pro tanec otevřou v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh. Renomovaná choreografka Mirka Eliášová a špičková ...

Film

Zlobili by se řečtí bohové na film Hněv Titánů?

 Zlaté pravidlo Hollywoodu říká "Pokud byl film komerčně úspěšný, co nejdříve natočit jeho pokračování, bez ohledu na jeho kvality." A proto po dvou letech do našich kin dorazilo pokračování průměrného Souboje Titánů. První díl byl přijat značně kriticky, což producenty ve...