Vraždy s příchutí a odérem kávy

Vraždy s příchutí a odérem kávy

Tisk

200liKaždý člověk má občas pocit, že jej osud a především jeho rány a nepřízeň dokážou semlít jako kávová zrna. Občas je to nahrubo, občas na jemný prášek. Druhá varianta je ta, která sedí na Clare, hlavní hrdinku detektivního románu Jako v kávovém mlýnku z pera autorky píšící pod pseudonymem Cleo Coyle.

 

 

 

Clare Cosiová vede kavárnu své bývalé tchýně, s láskou připravuje kávu zákazníkům, s některými navazuje přátelské vztahy a stává se jejich vrbou. Mimo jiné také znepokojivě sleduje vylétávání své dcery Joy z hnízda, zaměřuje rentgenovým zrakem na její potenciální partnery a v neposlední řadě snáší občasnou přítomnost svého bývalého muže Mattea. Tedy víceméně poklidný život, který naruší vraždy, jejichž oběťmi jsou zákaznice kavárny. A do toho všeho se Cleře do cesty přimotá pohledný Bruce, se kterým se sblíží a díky němuž po letech překoná averzi k mužům.

Uvedení do detektivky se nezřídka odehrává optikou svědků či těch, kdo najdou tělo oběti. Tentokrát však má čtenář možnost poznat jako první myšlenkové pochody pachatele vražd, jeho plánování, jeho kroky v těsném závěsu za budoucí obětí, okamžik, kdy vyráží k útoku. Ani když si čtenář dává dostaveníčko s vrahem na začátku páté, šesté nebo další kapitoly, nedochází k předčasnému odkrytí karet. Naopak má možnost nahlédnout do hlavy vraha, čímž autor příběh obohacuje o rozměr svým způsobem podstatný a ve většině detektivek skrytý, a to průběžné pohledy pachatele.

li

Jen v málo detektivních románech nedochází současně s rozplétáním kriminálního případu k zaplétání se hrdinky do sítí sympatického muže. Love story paralelně probíhající s vyšetřováním je v detektivních románech víceméně klasika. Ani v případě vztahu Clery a Bruce se nejedná o kdovíjak nápaditý doplněk kriminálního příběhu, ale na druhou stranu nepůsobí tuctově, nenudí, čtenář nedokáže přesně předvídat vývoj milostného vztahu, peripetie, které provází jeho počátky. Objeví se sice několik románově-milostných klišé, ty ale příliš nebijí do očí, dají se překousnout.

Autorce se podařilo vylíčit postavy, prostředí i události barvitě, poutavě, zdržela se však nudných popisných pasáží, díky čemuž má děj spád, u čtenáře se zřejmě nedostaví tendence pasáže přeskakovat. Postup čtenáře trnitou cestou za poznáním „kdo je vrah“ není zbytečně rychlý, ale současně čtenář není nucen nahlížet do postranních, leckdy slepých uliček. Pomalu, ale jistě se prokousává k cíli. V několika okamžicích si už možná myslí, že dosáhl pomyslné mety, ale v následujícím okamžiku se vynořuje další cesta, jež vybízí k pokračování.

Díky „kabelkovému“ formátu a délce jednotlivých kapitol aspiruje kniha Jako v kávovém mlýnku na příjemné počtení na cestě do práce nebo z práce, při cestování, na četbu pro vyplnění nepříliš dlouhých prázdných chvil. Právě slovní spojení „oddechové počtení“ nebo „příjemné vyplnění volného času“ detektivní román Jako v kávovém mlýnku definuje. Příjemné, nenáročné čtení, které má poměrně daleko k brilantním detektivkám, ale současně je i stejná propast dělí od literárního braku.

Název: Jako v kávovém mlýnku
Autor: Cleo Coyle
Žánr: detektivní román
Vydáno: 2013
Stran: 302
Vydalo nakladatelství: MOBA
Překladatel: Helena Smolaková
Hodnocení: 55 %

Zdroj foto: nakladatelství MOBA


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Kopřivová: „Letošní rok patří stolním hrám, a proto věříme v úspěch titulů ‚Kouzla Vánoc‘ a ‚Jak to tenkrát bylo?‘“

monika koprivova 200Monika Kopřivová vytváří podnětné a neokoukané dárky pro celou rodinu. Začalo to právě před devíti lety, když dostala od svého téměř devadesátiletého dědečka sepsané paměti vydané v malonákladu. To jí vnuklo myšlenku, že by j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mrazivé echo

mrazive echo 200Nakladatelství Kalibr vydalo v listopadu psychologický thriller Mrazivé echo britské autorky C. J. Carverové. Dokázali byste svěřit svůj život do rukou nejlepšího přítele z dětství?

...

Literatura

Lubomír Müller: Obrázky času

Obrazky casu 200Ti, kdož se s tvorbou Lubomíra Müllera již setkali, otevírají jeho novou knížku (Obrázky času, JaS nakladatelství, 2022) se zvědavostí, co pokládá nyní, ve zralém věku, za důležité, a vězte, nejsou zklamáni. Už jej nezajímají citové zmatk...

Divadlo

Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

jiraskuv hronov200V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zamě...

Film

Jarní programová nabídka rozkvete v České televizi již začátkem ledna

CT perexPočasí je natolik nevyzpytatelným jevem, že i přes snahy všech možných odborníků a specializovaných přístrojů, nelze nikdy dopředu odhadnout jeho rozmary. Letošní rok je toho příkladem. Vánoce se překvapivě nezahalily do sněhového hávu, a místo pozorová...