Svědectví usvědčí jen opravdové fanoušky

Svědectví usvědčí jen opravdové fanoušky

Tisk

200kingSvědectví je podle fanoušků největší dílo krále hororu. A to nejen příběhově, ale i co do počtu stran. Původně čtvrtá kniha Stephena Kinga, kterou znovu vydal v roce 1988, má totiž více než tisíc stran. Její první vydání vyšlo roku 1975, jenže vydavatelé nechtěli mladému autorovi dovolit tak rozsáhlé dílo. Báli se, že by si je nikdo nekupoval. A tak byla kniha zkrácena na 700 stránek. O třináct let později vyšlo upravené celé dílo.

 

 

Kniha vypráví o světě, kde Američané vyvinuli biologickou zbraň. Ta se dostala z laboratoře a povraždila 99 % lidstva. Hrstka lidí, kteří přežili, se dává dohromady. Všem se zdají stejné sny a podle toho se rozdělí na dva tábory.

king

V knihkupectví vás hned na obálce upoutá řidič motorky s blondýnkou, která jede za ním. Kolem nich je město s památkou atomového hřibu. Na začátku příběhu to sice čtenáři nic neřekne, ale později můžete zjistit, že je to vlastně velmi výstižná kresba.

King umí velmi detailně popsat okolí postav, jejich sny a počínání. Dílo pak působí uvěřitelně a celistvě. Jak říká autor v předmluvě (a dokonce názorně ukazuje), genialita je právě v maličkostech. Ovšem pokud jste odpůrce náboženství všeho druhu, není to dílo pro vás. Kniha má sice šťavnatý začátek a s hlavními hrdiny vydržíte hodně dlouho chodit všemi možnými kouty Ameriky, ale po nějaké době se to začne vymykat kontrole a najednou si uvědomíte, že náboženství je prosáklé každým písmenkem. Kniha pak ztrácí i na logičnosti příběhu, a ačkoliv konec rozhodně není předvídatelný, je možné, že se k němu přes tento nedostatek neprokoušete.

Svědectví/ The Stand
Autor: Stephen King
Žánr: Horor/ fantasy
Nakladatelství: Knihy Dobrovský - BETA
Rok vydání: 2008, druhé vydání
Počet stran: 1054
Hodnocení: 65 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Je načase si přiznat, že…Patříme k sobě

Patříme k sobě

Moderní román o lásce a mezilidských vztazích s lehce detektivní zápletkou, kdy nakonec vyjde najevo tajemství a dojde ke zvládnutí krizové situace, v níž jde vlastně o život. Beth Moran po své předchozí úspěšné knize Taková, jaká...


Literatura

Klejinčino tajemství

 

Klejinka 200Klejinka. Krásná, tajuplná vila z počátku 20. století, projektována slavným Aloisem Fousem jako jeho prvotina, pro zámožnou rodinu továrníka Kleina. Po něm je i vila pojmenována.

...

Divadlo

Komediomat: “Vždycky se snažíme o určitou míru kultivovanosti a inteligentní humor.”
ImageMáte rádi Whose Line Is It Anyway? Nebo českou či slovenskou Partičku? Pak si jistě rádi přečtete rozhovor s improvizační partou Komediomat, která brázdí česká divadla a přináší do nich smích, ú...

Film

Seriál HBO: Příběh služebnice jako švédský stůl

PS HBO perexHBO uvedlo nedávno první dvě celé řady seriálu podle románu Margaret Atwood, Příběh služebnice. Dystopický Gileád, totalitní společnost na půdě bývalých Spojených států, je místem, kde se za velmi přísných podmínek ro...