Taková normální rodinka aneb ze života nejen hmyzu na Korfu

Taková normální rodinka aneb ze života nejen hmyzu na Korfu

Tisk

o me rodine a jine zvireneSvé rodiče a sourozence si nikdo nevybírá, jsou nám přiděleni osudem. Proto se může leckdy stát, že se jako rodiče, potomci anebo sourozenci sejdou jedinci zcela odlišní, s různým naturelem a schopností tolerovat výstřelky ostatních členů rodiny. Pokud máte pocit, že zrovna vaše rodinka poněkud vybočuje z mezí normálnosti a sdružuje jedince obzvláště zběsilé, tak vězte, že může být ještě hůř.

Pověstné nevlídné anglické počasí je příčinou přesunu pětičlenné rodiny na slunný ostrov Korfu. Jedná se o rodinku opravdu k pohledání. Svérázná máti je sice oficiálně hlavou rodiny, leč pevnost její vládnoucí ruky je oslabena rezignací, neboť zvládnout čtyři potomky je leckdy nad její síly. Nejstarší ze sourozenců Larry je intelektuál každým coulem. Další z bratrů Leslie skoro až fanaticky miluje zbraně a lov. Protivnicí v půtkách je starším sourozencům typicky žensky malicherná Margo. Benjamínkem a současně vypravěčem je Gerry, kluk fascinovaný přírodou, neúnavný sběratel brouků, pavouků a jiných roztodivných breberek, vnímavý pozorovatel toho, „co se děje v trávě“. Tato kuriózní rodinka má neskutečnou schopnost přitahovat osoby svérázné, stejně jako nejšílenější události a situace. Tyto události ve většině případů souvisejí s Gerryho zálibou shromažďovat všemožné živočichy, kteří o sobě dávají důrazně vědět a nehodlají hrát v rodinném dramatu druhé housle.

Pokud vyžadujete u knih svižnost a rychlý spád událostí, nejspíš se budete u čtení o zvířeně a rodině malinko nudit. Kniha obsahuje delší popisné pasáže, ve kterých společně s Gerrym čtenář pozoruje pachtění brouků za potravou a vůbec „vůli hmyzu k životu“. Nejsem sice přírodovědec, ale z mých skromných znalostí z oblasti etologie jsem vyvodila, že popisované situace vycházejí z reálného každodenního lopotění hmyzu, nejedná se o přikrášlené báchorky. To dosvědčuje, že autor knihy je velmi trpělivý pozorovatel přírody, zapálený pro svůj koníček a s nemalým nadšením se o své poznatky dělí se čtenářem. Pokud máte obavy, že stránkami létají odborné přírodovědné termíny a latinské názvy, tak vězte, je tomu občas tak, ale nic to neubírá na čtivosti.

o me rodine a jine zvirene gerald durrell
 
Vypravěčské umění Geralda Durrella nejednoho čtenáře určitě tak uchvátí, že ten zalituje, že neleží v chladivém stínu olivovníku nebo se neplouží horkem za zpěvu cikád k mořskému pobřeží. Líčení scén je tak dokonalé, že i když rtuť teploměru nešplhá k tropické třicítce, čtenáři začíná být horko a ucukává rukou před kusadly pavouka.


Kniha v sobě skrývá jedno nebezpečí, především pro ty, kdo se narodili před zhruba třiceti lety a více. Připomene jim bezstarostnou „dobu her a malin nezralých“, kdy se lítalo po venku, inkasovaly se pohlavky za prodřená kolena na teplácích, případně za příchody delší dobu po setmění, nikdo se neděsil pohledu dítěte lezoucího po stromě, dětí hrajících si v blátě či prachu cest, běhajících po louce, ochutnávajících písek. Připomene též „normální“ dospělé, kteří výše zmíněné považovali za normální součást dětství, kteří se řídili heslem „vychovávám své děti k samostatnosti, nevšímám si jich“.

Je až s podivem, že brouk či housenka, kterým věnují ostatní jen letmý pohled následovaný znechuceným otřepáním, dokáže vzbudit v někom jiném tolik zájmu. A že ten někdo svým vypravěčským uměním nakonec vzbudí zájem i dalších a nechá je nahlédnout do dění v travách a houštinách. A taky do dění za zdmi rodinné vily. Zpočátku jsem si říkala, že tohle je tedy pěkně šílená rodinka, ale zhruba ve čtvrtině knihy jsem si začala říkat, že by nemuselo být vůbec marné být jejím členem. A loučení na konci knihy rozhodně nebylo lehké.

o me rodine a jine zvirene

O mé rodině a jiné zvířeně
Autor: Gerald Durrell
Žánr: autobiografie
Vydáno: 2008
Stran: 254
Vydalo nakladatelství: BB Art
Hodnocení: 88 %

Zdroj foto: nakladatelství BB Art, durrell.org


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Cíl veškerých mých psavých snah je jediný – dělat dětem radost,“ říká s úsměvem spisovatelka Daniela Krolupperová


altDaniela Krolupperová je velmi pilná spisovatelka. V loňském roce vydala šest knížek ve čtyřech nakladatelstvích, letos k nim přidala další – dobrodružný příběh Společenstvo klíčníků. Protože její nová knížka m...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

David Mitchie: Kouzelník z Lhasy

Kouzelnik 200Jestli očekáváte jenom příběh tibetských mnichů, protkaný moudrostí buddhismu, vzletný a vznešený, tak budete možná zklamáni. Autor přidal do svého příběhu ještě jakýsi „nádech limonády z hollywoodu“. Kvalitní text se snoubí s tím, u kterého si...


Literatura

Vraždy s monogramem řeší Poirot

vrazda s monogramem perexKnižní novinka Vraždy s monogramem od úspěšné britské spisovatelky Sophie Hannah byla vydána na konci roku 2014 a již před svým vydáním vzbudila kniha zájem nejen kritiků, ale také v...

Divadlo

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle...

Film

Kino-Ikon osloví též českého čtenáře

Kino ikon perexV českém prostředí máme jediný veskrze teoretický filmový časopis, a sice Iluminaci. Tento čtvrtletník zhusta bývá obtížně stravitelný, takže nezasvěcený laik zděšen prchne, sotva se začte do prvních vět, navíc tento časopis je sotva sehn...