Planina, která nahání hrůzu

Planina, která nahání hrůzu

Tisk

Islaplanina 200ndskou krajinu znám zatím pouze z fotek, které se šíří po internetu. Když jsem zahlédla anotaci knihy, která slibovala nejen napětí, ale i islandské lidové pověsti a seznámení s islandskou přírodou, nemohla jsem jinak, než se do ní začíst.

 

Hrafn a Egil, přátelé od dětství se rozhodnou pro společný výlet s přítelkyněmi Vigdís a Annou. Bez větších znalostí krajiny vyráží autem na islandskou planinu a snaží se po cestě nějak zabavit. Když si nevypráví legendy o islandských skřetech, dají se do společenské hry, když tu najednou ucítí náraz.
Auto v nepřehledné noci nabourá do místního domu. Posádka auta se dožaduje pomoci a tak je manželé, obyvatelé domu, nechají přespat ve svém domově. Ten ale pečlivě zamykají a střeží, i když kolem dokola se skoro nic nenachází. A především to nevypadá na to, že by se po krajině jen tak toulali další lidé.
Během pobytu, který je delší, než původně plánovali, protože má Anna poraněný kotník, vyplývá na povrch spoustu informací a událostí z minulosti. Vyjasňují se i vztahy jednotlivých postav (např. že jeden z páru vznikl při psychologickém sezení).
Části o skřetech z islandské mytologie jsou opravdu skoro hororové a doporučím knížku zaklapnout co nejdřív, pokud na tyto pasáže narazíte v noci, zvláště když jste sami doma. Autor zde předvedl opravdový um, jak čtenáře dokonale vystrašit.
Kapitoly po nehodě se pro mě odehrávaly v duchu „to myslí vážně??“ a říkala jsem si, kam až příběh může zajít. Nálada se přiostřuje, střety mezi postavami jsou čím dál častější a manželský pár je divnější a divnější. A když se přiblížíte konci a autor odhalí, jak to všechno vlastně bylo, nezbývá než jedno velké „ahaaaaaaaaa“!

planinaPlanina
Autor: Steinar Bragi
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016
Počet stran: 267
Hodnocení: 70 %              

(Foto: www.knihazlin.cz)
http://www.knihazlin.cz/krimi-a-thrillery/planina

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová nafotila exkluzivní kalendář českého šperku, rozepsanou knihu uložila do šuplíku a chystá velké změny

SL perexFanoušci populární české spisovatelky Sylvy Lauerové jistě vědí, že se nevěnuje jen psaní knih. Její druhou doménou je móda a velkou zálibou cestování. Potěšení z práce jí však v poslední době kalí neradostná rodinná situace. Dočkají se čtenáři nového ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Modré diaľky Maji Kadlečíkové lákají k objevování sebe samých

 

Modré diaľky 2Kniha Modré diaľky, povídkový román, příběhy žité a odžité. Uvěřitelné žitím a občas neuvěřitelné jako život sám. A přece pravdivé. Jak dobře žít? Odpověď hledají všichni – po svém. Možná ji hledaj...


Literatura

Zasvěcený průvodce plný hudby

ZUB-CASU 200Dobře zapamatovatelný název Zub času zastřešuje pozoruhodný knižní rozhovor, který spolu vedli dva hudební publicisté: mladší Honza Dědek (*1972) zpovídal staršího Josefa Vlčka (*1951). Jeden se...

Divadlo

Trójanky: původní českou hru o ženách zasažených válkou nastudovaly u Švandů ukrajinské divadelnice

trojanky 200Inscenaci Trójanky inspirovanou antickými motivy i skutečnými osudy současných žen uvede 27. května v premiéře Studio pražského Švandova divadla. Novou českou hru Davida Košťáka vyprávějící o třech hrdinkách z města Trója, které kvůli válce ztrati...

Film

Křehká komedie o dívce z továrny na koláčky štěstí

fremont-foto-07

Americký snímek Babaka Jalaliho Fremont nadchl diváky na festivalu Sundance i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu za režii. Křehká komedie sleduje osudy mladé dívky ...