Sedm hrobů a jedna zima – vražda kvůli politice

Sedm hrobů a jedna zima – vražda kvůli politice

Tisk

sedm hrobuStrážmistr Maratse se zotavuje a ačkoli by se rád vrátil do služby ví, že už to nebude možné. Po posledním případů odchází s těžkým zraněním do předčasného důchodu. Rozhodne se ho trávit v místě, kde vyrůstal, v přímořské oblasti v Grónsku. To, že okolo právě vrcholí volby, ho nechává poměrně klidným. Má se to však brzy změnit. Když hned po nastěhování objeví ve vodě mrtvou dívku začne tušit, že jeho důchod zase až tak poklidný nebude. Po zjištění dfívčiny totožnosti je postupně přizván do vyšetřování.

 

Do příběhu zapojují další postavy, a to političtí oponenti Malik Uutaaq a Nivi Wintherová. Zemi právě hýbou volby které mají rozhodnout o nezávislosti Grónska, na což hodně sází právě Uutaaq. Jeho oponentka naopak vede svou kampaň cestou smíru mezi Grónskem a Dánskem, pod které momentálně Grónsko patří. Ačkoliv to na první pohled nevypadá, že by měla smrt dívky co do činění s politikou, opak je pravdou. Malik Uutaaq pravidelně navštěvoval soukromé párty na lodích, na nichž byly i často nezletilé dívky. A ač jeho kampaň je postavená na „Grónskych hodnotách“, on sám preferuje dívky smíšeného původu. Napůl Dánky a napůl Gróňanky. Což byla i mrtvá dívka, nalezená v místech, kde se naposledy vyskytoval. Pokud by toto všechno vyšlo najevo, jeho kariéra by byla u konce.

Tohle téma se dotýká i Nivi Wintherové, jejíž dcera je už od celý víkend nezvěstná. Měla přespávat u kamarádky, ale místo toho se zúčastnila právě jedné takové párty na lodi – nebylo to prý poprvé. Je možné, že se s Uutaaqem znala? Kdo touží tolik po moci, že je ochoten spáchat vraždu? A je dcera Wintherové onou mrtvou dívkou? Tohle všechno musí Maratse zjistit dříve, než vrah udeří znovu. Pokud má totiž až tak velké politické ambice, nespokojí se s málem a je možné, že budou umírat další lidé.

O autorovi:

Bydlí v malém městě v jižním Dánsku, ale je rodák z britského městečka Hereford. Vyrostl na příbězích Jacka Londona a hltal jakoukoli knihu, která se týká Arktidy a psích spřežení. V roce 2006 vyzval svou dánskou manželku, aby se přestěhovala do Grónska, a strávili sedm let učením o jedné z nejzajímavějších zemí, národů a kultur na světě. Přímo v Grónsku začal psát kriminální příběhy a thrillery zasazené do Grónska a Arktidy. Celkově už vydal čtrnáct detektivních románů a jsou inspirovány jeho životními zkušenostmi. Znalosti z prostředí kriminalistiky získal, když jako učitel působil na policejní akademii v grónském hlavním městě Nuuku. Vyučoval ovšem angličtinu a dánštinu i v odlehlých komunitách na severu Grónska. Díky intenzivním zážitkům z těchto let dokáže věrně vykreslit detaily arktické krajiny a života místních obyvatel. V roce 2015 krátce poté, co se přestěhoval zpět do Dánska, vystudoval Falmouth University s titulem Master of Arts in Professional Writing.

Ukázka z knihy:

Maratse ještě slyšel, jak Karl s dupáním sbíhá ty čtyři schody, které vedly z domu na pláž, a potom zavřel oči. Ve vzduchu čpěla rybina. Maratse se poškrábal na nose, zívl a otevřel oči. Ze stěn na něj shlížely skvrny, které tady zůstaly po rámech obrazů, bílé okenní parapety byly poseté hnědými fleky od muších výkalů a podlaze pod chodidly křupal písek. S bručením si sundal boty. Potom se znovu pohodlně rozvalil na pohovce a rukama nahmatal kapsu bundy. Vytáhl krabičku cigaret, vytřepal z ní poslední dvě a jednu strčil mezi zuby. Nahmatal zapalovač a zase ho strčil do kapsy. Na vteřinu zavřel oči a potom sáhl po berlích, zapřel se o ně a pomohl si na nohy. Došoural se ke dveřím, otevřel a vyšel na zápraží. Štěně tam stále leželo. Když Maratse vyšel z domu, nadzvedlo hlavu a pozorovalo ho, jak jde k zábradlí. Tam se opřel a zapálil si.

IMG 20200704 124602

Sedm hrobů a jedna zima
Autor: Christoffer Petersen
Překlad: Martina Bařinová
Žánr: thriller
Vydáno: 2020
Stran: 237
Vydalo nakladatelství: DOBROVSKÝ s.r.o.

Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kadečková: Draků není nikdy dost

116339490 210826513650369 423286207714227236 nO dracích a lidech je název debutového románu mladé české autorky Terezy Kadečkové. Proč si zvolila zrovna tuto tématiku a žánr? Byl rozdíl v psaní povídek a p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dívka, která se vydala za tak trochu jiným šálkem čaje

Cajova divka perexJedním dechem se čte příběh „Čajová dívka z Kolibříkové ulice“, jehož autorkou je pařížská rodačka Lisa See, která vyrostla v Los Angeles a mnoho času strávila s otcovou rodinou pocházející z Číny. Hodně tedy věděla o tamních...


Literatura

Britská erotika na pultech knihkupectví. Čtrnáct povídek o milostných touhách

200 14podobDomnívali jste se, že jsou Angličané bez milostné fantazie a celkově tak nějak „suchý“? Tato kniha vás pravděpodobně vyvede z omylu.

...

Divadlo

Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

zkroceni zle zenyNa brněnském nádvoří hradu Špilberk se letos uskutečnil již třináctý ročník Letních shakespearovských slavností. Čtvrtou červencovou sobotu se hrálo představení Zkrocení zlé ženy, nejúspěšně...

Film

PLANETA PRAHA se hlásí trailerem

planeta praha 200Kolik „obyvatel“ má Praha? Tvůrci oceňovaného filmu Planeta Česko se tentokrát vydali na výpravu do betonové džungle hlavního města.

...