Ztracená brána Arnošta Vašíčka

Ztracená brána Arnošta Vašíčka

Tisk

altKdo by to byl řekl. V pražském podzemí se nachází brána, která nás může zavést do jiného, alternativního světa. Nikdo to netuší, strážci ji bedlivě hlídají. A pak se to stane. Tajemný zasvěcovací rituál cosi změnil. Kdesi v podzemí se cosi změnilo a podivné monstrum se začalo potulovat podzemím centra Prahy.  

 



A v ten okamžik se to stalo!

Očima ani sluchem, žádným z lidských smyslů, nezaznamenali sebemenší změnu. Nepostřehli vůbec nic. Vše zůstávalo při starém. Zářící křišťál na oltáři odrážel plamínky svíček. Ve vzduchu čpěl kouř a pach roztaveného vosku. Magická Praha nad jejich hlavami dál pokojně nabízela svá kouzla i prokletí, ale kdesi v jejím podzemí, někde blízko nich, skoro na dosah ruky, se cosi hnulo.

Netušili, co způsobili, a neměli ani zdání, jak to zastavit. A přitom jim i městu zbývalo tak málo času k záchraně.

Detektiv Sumara s kolegyní Šímovou mají před sebou velmi obtížný případ. Při vyšetřování se objevují podivná znamení, zbytky neexistujících rostlin a je odhaleno jakési stvoření, které se člověku moc nepodobá. K tomu ještě záhadný cizinec sleduje všechny podezřelé i vyšetřovatele, nikdo netuší proč.  Celý podivný případ je čímsi spojen s tajemným Voynichovým rukopisem, který se pokouší jisté společenství rozluštit. Zdá se, že už jsou na dosah svého cíle.

Nikdy předtím Sumara se Šímovou nebyly tak blízko tajemných sil, ještě nikdy předtím jim nešlo tolik o život. Navíc stopy je vedly po cestě, která se jim zdála naprosto nesmyslná. Oba racionálně myslící vyšetřovatelé odmítali během vyšetřování některé vlastní vývody vůbec přijmout. Ale v Praze umírají lidé, zločinu se musí zabránit a Šímová zmizela v podzemí…

alt

Jak nazvat detektivní příběh Arnošta Vašíčka? Nejlépe se hodí opravdu slovo strhující. Mistrně skládá kapitoly tak, abychom byli neustále v napětí, utne příběh jednoho hrdiny v okamžiku, kdy už už se blížíme k cíly, aby nás nechal sledovat příběh druhého. Mezi tím vším se pohybuje podivné monstrum – ani člověk, ani zvíře – které všem nahání strach, přitom se zdá, že daleko vyděšenější je ono samo.

Arnošt Vašíček je uznávaný český záhadolog. Pátrá o tajemstvích, které odhaluje, různé jevy dává do nečekaných souvislostí, odkrývá nečekané pravdy. Na svém kontě má spoustu knih o různých záhadách z celého světa. A vždy k nim ještě přidá něco navíc: detektivní příběh nebo televizní seriál. Ztracená brána je právě bonusem k jeho pátrání kolem Voynichova rukopisu. Bonusem víc než zdařilým.

Ztracená brána
Autor: Arnošt Vašíček
Žánr: krimi
Vydáno: 2012
Stran: 184
Vydalo nakladatelství: Edice České televize
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto: Albatros


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mariana Zacharová: Baví mě práce s publikem, které vám nic neodpustí, a vždycky musíte najít klíč, jak si ho získat

archiv Mariana Zacharová s rodinoumPI když pochází z umělecké rodiny, o herectví neuvažovala. V dětství ji bavil sport a po absolvování VŠE si vyzkoušela různá zaměstnání, nakonec je z ní lektorka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Seznamte se s islandským „hloupým Honzou“ Kalmannem. Příběh, jak vyšetřuje vraždu, zhltnete jedním dechem!

Kalmann -obalka-1-scaled (2)

Přečetla jsem si tentokrát severské krimi – ale značně odlehčené. Novela Joachima Schmidta Kalmann se nazývá po hlavní postavě žijící v islandské vesnici Raufarhöfn, kde tak tr...


Literatura

Velké historické okamžiky 20. století z netradičního úhlu pohledu odhaluje Stoletý stařík… Jonase Jonassona

stolety starik 200Alan Karlsson měl toho dne slavit sté narozeniny. Se všemi poctami, co k takové slávě patří. Celý domov důchodců se na to připravoval, babky se zkrášlovaly, dědkové se těšili na vzrůšo, personál domova netrpělivě pobíhal a všichni...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

BMP JagnaNejnovější film dvojice režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, z jejichž dílny pochází i snímek nominovaný na Oscara S láskou Vincent, se letos na podzim dočká světové premiéry. Film JAGNA, vytvořený jedinečnou technikou animované malby, b...