Staňte se odborníky na orchideje

Staňte se odborníky na orchideje

Tisk

zdrave orchideje 200Knižní klub všem milovníkům kytiček a především orchidejí prostřednictvím edice Esence přinesl knihu Zdravé orchideje s podtitulem Aby dobře rostly a krásně kvetly. Autorkou je Sara Rittershausenová.

 

 

 

Jak je u knih z edice Esence zvykem, jedná se o praktickou publikaci přímo nabitou informacemi. Navíc je vyvedena v originálním až hravém provedení plném barev, které přitom nepůsobí rušivě. Moc se mi tento způsob typografie líbí a jsem ráda, že tato edice si stále drží takto nastavenou laťku a tyto knihy jsou tak sázkou na jistotu.

Kniha je rozdělena na dvě stěžejní části: Základy a Orchideje. První díl je určený především pro začátečníky a seznámí čtenáře s tím, jak rostliny vybírat a nakupovat, v jakých je mít nádobách, kde je mít umístěné a podobně. Věnuje se také péči o orchideje, přesazování nebo množení a v závěru se zabývá také škůdci a chorobami, a to včetně prevence, tak i řešení problémů.

Druhá část má charakter encyklopedie – obsahuje detailní informace o 143 druzích orchidejí. U každé najdete její název, krátký úvod, popis s údaji o způsobu růstu, původu, stavbě a velikosti. V barevně odlišených čtvercích si pak můžete přečíst více o zálivce, umístění, podpoře květů, hnojení a přesazování. Na pravé dvojstraně se nachází příbuzné druhy orchidejí taktéž s krátkým popisem. Samozřejmě nechybí ani fotografie dané orchideje, která se nachází uprostřed dvojstrany.

V knize také najdete takzvanou Velkou pětku – speciální dvojstránky zaměřené například na orchideje se snadnou péčí, podivné krásky, orchidejové zahrádky nebo závěsné nádoby. V závěru nechybí rejstřík a také autorčino poděkování.

Zdravé orchideje jsem nadšeně prošla a rychle nabyla dojmu, že potřebuji na svá okna hned několik nových přírůstků. A taky mě kniha namotivovala zkusit si namnožit ty, co už mám a jsem ráda, že vím jak na to. Zdravé orchideje jsou zkrátka skvělým kouskem pro všechny milovníky orchidejí.

Sara Rittershauserová vede přední orchidejovou školku ve Velké Británii – Burnham Nurseries v Devonu. Školku založil její dědeček, po něm ji převzali dcera Wilma a Sařin otec Brian. Sara se také podílela na vzniku několika knih o orchidejích, zúčastnila se orchidejových soutěží jako porotkyně a je prezidentkou Devonské společnosti pěstitelů orchidejí a podílela se také na několika vítězných expozicích.

zdrave orchideje

Zdravé orchideje
Autor: Sara Rittershauserová
Překlad: Markéta Schubertová
Žánr: populárně naučná, hobby
Nakladatelství: Esence ve společnosti Knižní klub
Rok vydání: 2019
Počet stran: 144
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/369371-zdrave-orchideje.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Sedlecký: „Můj běžný pracovní den je plný kávy, rozhovorů s lidmi, schůzek, telefonních hovorů a taky faktur a smluv.“

karel sedlecky 200Karel Sedlecký se narodil 17.3. 1985 v Sušici. Studoval na místním gymnáziu, poté pokračoval na pražskou ČVUT, kde získal titul inženýra. Po nedokončeném doktorandském studiu, se stal ředitelem kulturního centra v Sušici ( SIRKUS, p.o...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Cesta běžce – fascinující pohled do bájného světa japonských běžců

Cesta bezce perexPohled do bájného světa japonských běžců přináší knížka londýnského rodáka Adharananda Finna Cesta běžce. „Náramné dobrodružství! Od první stránky jsem byl uchvácen,“ ohodnotil ji autor bestsellerů Christopher McDougall.


Literatura

Kuba Tuba Tatubahn aneb „Všechno je trochu divný a ničemu to nevadí”

Kuba Tuba Tatubahn200Četli jste knihy jako malé děti? Nebo vám je někdo předčítal, popřípadě popustil uzdu fantazie a vymýšlel vlastní příběhy? Nakladatelství Běžíliška má ve svém portfoliu knihu, kterou vás bude bavit číst, prohlížet si do detailu ...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Černá komedie PŘIŠLA V NOCI má šanci na 5 Cen české filmové kritiky

Prisla v noci perexPŘIŠLA V NOCI. Komorní film autorského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček si od českých kritiček a kritiků vysloužila nominace za nejlepší scénář, režii a film, a také herecké výkony Simony Pekové a Jiřího Rendla v hlavních rolích. ...